Nu händer det – så öppnar Partille efter pandemin

Barhäng, stora evenemang, tillbaks till jobbet och gå på bussen där fram. Så här blir nystarten i Partille.

ANNONS
|

Onsdagen den 29 september 2021 är dagen alla som är urlessa på att få sina liv inskränkta av en segdragen pandemi tittat på med glitter i blicken. I dag är dagen kommen och då släpps de flesta av de restriktioner som begränsat svenskars frihet i ett och ett halvt år.

Inga begränsningar för publik på evenemang eller för fester i hyrda lokaler och bort med de sista restriktionerna för restauranger. Barhäng blir tillåtet och sällskap på fler än åtta är helt okej från onsdagen.

På John Scott’s i Partille arena är krögare Mathias Billberg naturligtvis lycklig över att livet går tillbaka till det ”normala”.

ANNONS

– Ja nu släpper det! Vi har över 100 bokade gäster redan på onsdag och till helgen har vi öppet till 01. I ett och ett halvt år har det mest varit avbokningar och jag trodde ett tag att telefonen var trasig, ingen hörde av sig, säger han.

LÄS MER:Kulturum redo att ta emot publiken igen

Evenemang i arenan redan på lördag

I andra änden av Partille arena har den stora scenen stått tom länge nog och boknings- och produktionsansvarige Håkan Axlid är rejält sugen på att stå vid sidan och titta ut över ett folkhav.

– Det känns som att folk verkligen har längtat och är supersugna på att få njuta av evenemang igen, säger han och berättar att det redan till helgen blir åka av då lördagen i arenan är vikt åt influencerfestivalen HeYou. Det blir det första evenemanget utan restriktioner.

– Vi är jätteglada över att vara igång igen, säger Håkan Axlid.

LÄS MER:Sävehof blickar framåt – trots miljontappet

I Kulturum firar kommunens kulturhus med att Claes Månsson och Ola Hedén spelar i Riksteaterns uppsättning av Sådan far under onsdagkvällen. I en tidigare publicerad artikel berättar kultursamordnare Maria Dahl att höstens program i Kulturum känns som ”ett helt normalt höstprogram” och att fler biljetter släppts till det som det tidigare funnits restriktioner på.

LÄS MER:Restriktioner i utlandet kan ställa till det för Partille arena

Hemarbete kommer att fortsätta

I Partille resecenter (och på andra hållplatser) är det från och med onsdag slut på att stiga på bussen där bak. Västtrafik öppnar framdörrarna och påstigning kommer att ske endast där. Och bussresande kan det mycket väl bli mer av framöver då rekommendationerna om hemarbete också försvinner den 29 september.

Partille kommun är kommunens i särklass största arbetsgivare och ungefär 15 procent av de anställda har haft jobb som tillåter dem att jobba hemifrån. Korridorerna i kommunhuset har ekat nästan läskigt tomma och HR-chefen Mats Nilsson tror inte att de någonsin kommer att bli helt fullsatta igen.

– Vi har skapat oss möjligheten att jobba hemifrån och visat att det går att göra med bibehållen effektivitet och produktivitet. Hade du frågat mig för två år sedan så hade jag nog kastat in en och annan brasklapp, men tveksamheten till distansarbete är borta nu, säger han.

Att det ändå kommer att fyllas på med folk tror Mats Nilsson beror på något så enkelt som att människor saknat varandra.

– Jag hör hur det kvittras här i huset bland kollegor som inte fått träffas på ett år, det sociala är viktigt.

Steg 4, fler restriktioner lyfts

• Deltagartak för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster i hyrd lokal tas bort.

• Regler om maxantal per sällskap tas bort för serveringsställen inomhus.

• Konserter tillåts på serveringsställen inomhus.

• Rekommendationen om att arbeta hemifrån tas bort. Den som har symtom bör fortsatt stanna hemma och testa sig, och arbetsgivare bör då underlätta för hemarbete.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS