Nästan 100 år gamla kyrkan brann – ersattes av glasslager

Brandkår kallades till platsen på Göteborgsvägen en söndag i augusti 2018. Men det var för sent att rädda det nästan 100 år gamla Smyrnakapellet i Sävedalen. Partille Tidning berättar historien om kyrkan som församlingen växte ur och som användes av uteliggare innan den brann ner. På dess plats har nu Triumf Glass byggt ett nytt glasslager.

ANNONS
|

LÄS MER:Flera företagare i veckan nobbas – saknas industrimark

Pingstkyrkan Sion, som också kallades Smyrnakapellet, var en avknoppning till Smyrnakyrkan i Göteborg. Vallhamra församling sålde kyrkan våren 1981 för att bygga nytt och för snart exakt 40 år sedan invigdes den nya Vallhamra kyrka för att hysa de 200 medlemmarna.

– Församlingen växte såpass mycket så att vi rymdes inte därnere helt enkelt, säger Göran Sköld, som är ordförande i församlingen idag och som under drygt 30 år hade fostrats av den tidigare kyrkan i Sävedalen.

Kyrkan byggdes för cirka 33 0000 kronor

Pingstförsamlingen fanns i Partille redan från år 1928, men då fanns ännu ingen kyrka att hålla andakt i. Smyrnakapellet byggdes år 1932 för cirka 33 000 kronor. Göran Sköld visar en kyrkloggbok som visar exakt vad kostnaderna gick till. Han kom själv med i församlingen år 1954 och var aktiv först som ungdom och sedan som vuxen.

ANNONS

– Det var en viktig träffpunkt för mig och vi var många ungdomar och barn då, så det är många roliga minnen jag har från den tiden.

Göran Sköld har många fina minnen från sin ungdomstid vid Smyrnakapellet i Sävedalen innan den brann ner.
Göran Sköld har många fina minnen från sin ungdomstid vid Smyrnakapellet i Sävedalen innan den brann ner.

Typiskt träkapell från slutet av 1800-talet

Själva kyrkan såg ut som vilket annat kapell från slutet av 1800-talet och var typisk för den perioden.

– Det var en träkåk med en stor sal, sen var det en vaktmästarbostad på övervåningen och en del ungdomsrum därnere, säger Göran Sköld.

Men med tiden räckte inte kyrkan till längre för den växande församlingen. Som mest var det drygt 200 medlemmar och i kyrksalen rymdes ungefär 120 personer.

– Den var på tok för liten helt enkelt, säger Göran Sköld.

Såldes för 400 000 kronor

Kyrkan såldes för cirka 400 000 kronor till kommunen, en struntsumma i dag men en hel del pengar under 80-talet. Istället byggdes dagens Vallhamra kyrka – till stor del egenhändigt av medlemmarna.

Den hade använts profant till så mycket annat, så på ett sätt var det nästan skönt att den brann upp. Vi sörjer den inte.

Under några år på tidigt 80-tal fungerade kyrkan på Göteborgsvägen som auktionslokal och sedan övertogs den av Triumf Glass och var mot slutet mest ett lager för glassjätten. Göran Sköld minns branden i augusti 2018. På söndagen och efter gudstjänsten nåddes de av nyheten om branden. Han körde direkt ner med några församlingsmedlemmar och de såg hjälplöst på när deras forna kyrka brann ner till aska.

– Det kändes ingenting får jag säga. Den hade använts profant till så mycket annat, så på ett sätt var det nästan skönt att den brann upp. Vi sörjer den inte, lägger han till.

LÄS MER:Orgelmaraton i konserthus med lokala förmågor i finalen

Varför var det skönt att den brann upp menar du?

– Nej, det kanske är fel att säga så. Men man hade gjort så många andliga upplevelser där som man brukar göra i en kyrka och helt plötsligt så blev det mer en affärslokal och ett lager. Det tog bort heligheten ifrån den, så såg man ju att den förföll och att det fanns ingen framtid för själva byggnaden, då var det bättre att den försvann.

Göran Sköld vet än i dag inte varför det började brinna. Men hos räddningstjänsten i Gårda finns en händelserapport från när de första brandmännen var på plats. Det var sista söndagen i augusti år 2018.

LÄS MER:Inbrott i bilar på Allum – men inga övervakningskameror

I rapporten står att det objekt som först antändes är okänt och likaså är värmekällan okänd. Brandmän från tre brandstationer var på plats från det att larmet inkom klockan 10.01 söndag till måndagen klockan 9.00 på morgonen för eftersläckningsarbete.

– En anmälare via telefon anger att det brinner med öppna lågor. Kyrkan var övertänd vid brandkårens ankomst, läser Per Jarring, verksamhetsstrateg för Räddningstjänsten Storgöteborg ur rapporten.

Oaktsamhet kan ha orsakat brand – men bevisningen räckte inte till

En polisutredning om mordbrand tog vid. I den står att läsa att ansvariga för Triumf Glass kunnat notera att larmet till källaren i kyrkan hade gått en dryg månad innan branden som förstörde kyrkan helt. Ett fönster ovanför oljetanken var trasigt och en snickare fick sätta upp en skiva för fönstret. Kyrkan användes som lager för förvaring av frysboxar, men elen var inte kopplad.

LÄS MER:Nerlagda planen för Jeriko-området kan få nytt liv

Enligt undersökningen har det också hittats kanyler och wellpapp, som för en sovplats, intill oljetanken. När kyrkan användes hade den värmts upp med oljepanna och vattenburen värme. Det systemet användes inte längre, men det fanns cirka 800 liter olja kvar i en tank i källaren. Där fanns också ett garage med en transportbana, pumputrustning och snickerier med mera.

Vittne: ”I stort sett varje dag brukar jag stöta på en man där som är bakom huset och kissar och röker.”

Ett vittne som brukade rasta sin hund i området kring kyrkan hade också noterat att en man hade setts på platsen vid flera tillfällen. Såhär säger hon i förhör till polisen samma dag som branden.

”I stort sett varje dag brukar jag stöta på en man där som är bakom huset och kissar och röker... Han har alltid en cigg i munnen och fimpar var som helst.”

I förundersökningen som lades ner kan man läsa: ”Det man sa sig veta var att det brunnit kraftigt från början. Att det brunnit i den lägre delen och spridit sig till den större. Att man avbrutit rökdykning p.g.a. rasrisk och ägnat sig åt utvändig släckning och att förhindra brandspridning”.

Nedlagd utredning i brist på bevis

Polisens förundersökning om mordbrand lades ner en dryg månad senare, men man konstaterade att: ”Byggnaderna har använts till förvaring av mest frysboxar och glassmaskiner. Det fanns el indragen för att försörja all belysning samt en fläkt i kyrkan. Det har konstaterats att en obehörig person tidigare brutit sig in i kyrkan.”

I beslutet kan man också läsa att ”Det finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”. Brandorsak kan däremot inte anges eftersom det inte kan uteslutas ett eventuellt elfel, eller att branden orsakats av person genom oaktsamhet eller vårdslöshet med öppen låga.

Någon misstänkt person saknades och bevisningen räckte inte för att driva vidare ärendet som alltså lades ner i början av oktober 2018.

LÄS MER:Triumf Glass steppar upp tillverkningen i Partille

Glasslager på 500 kvadratmeter har ersatt förfallen kyrka

I dag har Triumf Glass byggt ett helt nytt lager på dess plats. Ansökan om bygglov för lagret gjordes i mars 2019. Lagret är en del av utbyggnaden av fabriken och ska effektivisera glassproduktionen och minska på transportsträckorna.

– Det är ett jättestort steg för företaget, sade Karin Brandt, pressansvarig för Triumf Glass till Partille Tidning nyligen i en intervju.

Göran Sköld i Vallhamra kyrka vårdar sina minnen från den gamla pingstkyrkan. Men han tycker också att det är bra att platsen används av ägarna istället för en förfallen kyrka.

Tänker du nånsin på kyrkan i dag?

– Varje gång jag åker förbi i Sävedalen tänker jag att här låg vår gamla kyrka. Man har så mycket positiva minnen ifrån den så man glömmer den aldrig.

Men du verkar inte sakna den?

– Nej, det är skönt att den är borta och att platsen används till något vettigt. Vi förstod att det skulle bli industrimark.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i Appstore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS