Orgelmaraton i konserthus med lokala förmågor i finalen

Camilla Voigt och Anna-Lena Nordberg är båda passionerade organister. Nu uppträder de på ett orgelmaraton på Göteborgs Konserthus – tillsammans med organister från hela länet. Allt för att fira drottningen av orglar med en 9 000 stark pipa.

ANNONS
|

LÄS MER:Så hånas Partille i nya Mamma Mia-showen

Bland de 70 organister från hela Västra Götaland som under två dagar medverkar i Konserthusets orgelmaraton finns två lokala förmågor. Båda är organister vid Svenska kyrkans Partille-församling.

– Det känns fantastiskt roligt och att det är ett tillfälle att få spela på ett så förnämligt instrument, säger Camilla Voigt.

Camilla Voigt och Anna-Lena Nordberg är två organister från Partille församling som ska avrunda orgelmaratonet i Göteborgs konserthus i helgen.
Camilla Voigt och Anna-Lena Nordberg är två organister från Partille församling som ska avrunda orgelmaratonet i Göteborgs konserthus i helgen. Bild: Shamiram Demir

De fick frågan under våren och kunde inte motstå chansen att få spela på den specialbeställda orgeln från Österrike.

– Det är instrumentens drottning. Man har en hel orkester, så har man stråkarna och blåset, den har allt, säger Anna-Lena Nordberg hänfört.

En orgel med 9 000 pipor

Deras vanliga orglar i församlingen i Partille står sig slätt mot den imponerande skapelsen inne i konserthuset som ska hålla låda hela helgen lång.

ANNONS

– Den är mycket större, den har fyra manualer och 9 000 pipor. I Partille spelar vi på 500 pipor kanske, säger Anna-Lena Nordberg.

Den nya orgeln har ovanligt låga toner som hörs via 20 meter långa pipor och där ljudet känns i golvet som vibrerar.

Men kommer ni använda alla 9000 när ni spelar i helgen?

– Vet inte, i slutet kanske, säger Anna-Lena Nordberg hemlighetsfull.

De har båda planerat vad de ska spela under sina vardera 20 minuter de ska uppträda på söndagen. Alla har fått välja egna musikstycken.

– Det är musik jag gjort under våren och den är präglad av olika musikaliska influenser som jag bär med mig helt enkelt, säger Camilla Voigt.

Hon upptäckte instrumentets dragning som 20-åring. Kollegan började spela orgel redan som 14-åring, mycket tack vare byns kyrkkantor.

– Jag vill hylla Jämtland och har därför valt att göra en improvisation över Jämtländsk brudmarsch. Det var nämligen där min musikaliska resa började. Det ska kännas som man är på en fjällvandring bland bär och björnar men ibland snubblar man också över lite stock och sten, säger Anna-Lena Nordberg.

Camilla Voigt: Det är så mycket kraft i instrumentet och det har en väldig variation – från de svagaste flöjtstämmorna till djupa bastoner.

Vad är det speciella med att spela orgel?

– Det är så mycket kraft i instrumentet och det har en väldig variation – från de svagaste flöjtstämmorna till djupa bastoner. Det är ett flera hundra år gammalt instrument som har en sådan bredd och som kan låta så mycket, säger Camilla Voigt.

– Klangvärlden är så bred och man kan skapa väldigt mycket olika sorters musik och hitta stämmor som överensstämmer med ens sinnesstämning. vi kan spela på en begravning, ett bröllop eller ett dop. Det är en enorm variationsmöjlighet som musiker att få spela på en orgel och sedan är det alltid olika orglar beroende på vilken kyrka du kommer till, säger Anna-Lena Nordberg.

Att lära sig orgel är lite som ”att lära sig att cykla”

För att lära sig spela orgel måste man få till koordinationen – mellan händer och fötter, en konst som tar tid att bemästra.

– Att få ihop händerna och fötterna är lite som att lära sig cykla och det är en ganska lång resa för att komma på hur man gör, säger Camilla Voigt.

Behövs 600 nya organister fram till 2030

Rörelsen Organister i Framkant har konstaterat att det kommer behövas många organister framöver, eftersom framväxten har varit dålig under flera år nu. Fram till år 2030 kommer det behövas 600 kyrkomusiker i Sverige.

– Orgeln är i ropet nu och många församlingar satsar på att få barn och ungdomar att börjar spela orgel och upptäcka det här instrumentet, säger Anna-Lena Nordberg.

De som köper biljetter till orgelmaratonet i konserthuset har en stol i tolv timmar att använda. Det går även att följa på nätet.

– Det känns jätteroligt och hedrande att få vara sist ut, säger Camilla Voigt om att de ska avrunda spelningen på söndag.

LÄS MER:Radio 88 håller huvudet ovanför vattenytan

Orgeln är specialbeställd för Göteborgs 400-års jubileum

Orgeln med 9 000 pipor i Göterborgs konserthus är specialbeställd från Österrike. Den ska invigas i närvaro av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Hela veckan har man firat den nya orgeln med internationella solister, uruppföranden, orgelkonsert med orkester och firandet avrundas nu i helgen med ett orgelmaraton där deltagare från Västra Götalands samtliga 49 kommuner tar sig ton.

Alla konserter sänds live på GSOplay.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i Appstore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS