Möss härjar på boendet – Stig fick soffan söndergnagd

Flera grannar på Furulunds trygghetsboende larmar om återkommande problem med möss.
Stig Blixter, 84, vågar inte längre ha altandörren öppen och grannen Roy Norberg, 85, har de senaste månaderna själv fångat upp till elva stycken.
– En har till och med varit och bitit på Stigs soffa, det är inte klokt, säger Roy Norberg.

ANNONS
|

Enligt de som bor på Furulunds trygghetsboende har problemen med möss som springer in i lägenheterna eskalerat under vinterhalvåret. I takt med att kylan tränger sig på har de sökt sig in i värmen och gjort flera ovälkomna besök.

Det har lett till att många av de boende inte längre vågar ha sina altandörrar öppna av rädsla att någon ska få för sig att springa in.

– Nu när det börjar bli fint väder vill man ju kunna sitta ute, säger Roy Norberg, 85 år.

Han har bott på Grenvägen i snart två år och har under de senaste månaderna fått alltmer problem med de små gnagarna.

ANNONS

– Jag vet att jag får skylla mig själv lite grann eftersom jag har sådana där fågelmatare på min uteplats med frön som skvätter ut. Det sägs ju locka till sig mössen, och jag är ju en djurvän men de får inte springa in här, säger han.

Bet sönder soffan

Hittills har han under vintern fångat upp till elva möss i de fällor han fått ställa ut och fler kan det bli.

– Jag tog nog en hel familj, men det går inte att ta bort dem. Jag vill ju ändå kunna öppna och vädra i den mån jag kan, särskilt på sommaren. En har till och med varit och bitit på min granne Stigs soffa, det är inte klokt.

Grannen, Stig Blixter, 84 år har även han ställt ut fällor av den klassiska sorten sedan han upptäckt hur hans soffkudde blivit helt söndergnagd. Några dagar senare såg han även hur en mus sprang från hyllan och in under TV:n.

Därför blev han inte förvånad när han redan i förra veckan vaknade av hur fällan slog igen med en hög smäll en tidig morgon.

– Då hade den varit framme och nafsat på osten. Det gäller att forma till den så de måste gå hela vägen fram och gärna lägga lite kaviar på toppen, det gillar de, säger han.

Områdeschefen: ”Möss finns överallt”

Enligt Roy Norberg ska även några grannar på tredje och fjärde våningarna ha fått besök eftersom de klättrar upp på fasaden.

Anticimex har vid flera tillfällen varit ute och placerat fällor och i förra veckan fick även Stig Blixter kontakt med dem via Partillebo som äger och förvaltar fastigheten.

Enligt områdeschefen Anders Blomén känner de väl till ärendena uppe i Furulund.

– En av de som bor på trygghetsboendet ringde in förra veckan om en mus som sprungit in i lägenheten. Så som vi förstår har mannen, som bor på bottenvåningen, haft balkongdörren öppen och musen kom in den vägen. Mannen fångade in den på egen hand och efteråt har vi varit på plats med vår servicetekniker och kontrollerat detta, säger han.

Han menar att Partillebos rutin är att hantera allt och följa upp när en felanmälan kommer in. Det vanliga är att hyresgästen själv kontaktar Anticimex som kommer ut och hanterar frågan.

– Hyresgästen betalar då inte för det eftersom vi har avtal med Anticimex, säger han.

Att situationen skulle behöva en särskild insats från deras sida ser han inte utan menar att det är sånt som förekommer.

– Möss finns överallt och ibland tar de sig in. Vår servicetekniker var där och kontrollerade så att det inte var flera.

”Försöker så gott det går”

För Stig Blixter och Roy Norberg finns inte heller mycket mer att göra åt problemen än vad som redan görs.

– Jag vet inte vad mer de skulle kunna göra. Vi försöker så gott det går, säger Stig Blixter.

Att strö ut något gift tycker de inte heller är bra, särskilt med tanke på fåglarna.

– Det är så klart lite retfullt, men man får vara glad att vi inte har fler här. Under sommaren när det blir varmare brukar de inte ha samma vilja att ta sig in i värmen så det kanske blir bättre till våren, säger Roy Norberg.

Så minskar du risken att få problem med möss

På hösten, när det blir kallare utomhus, söker sig mössen in i våra hus och fritidshus för värme och föda. Väl inne gnager mössen på det mesta som de kommer åt och de bosätter sig gärna i väggarnas isolering och under golven.

För att slippa problem med möss gäller det att se över sitt hus innan mössen hittat in.

Åtgärder utomhus

Stapla inte ved, trädgårdsmöbler eller annat bråte intill fasaden.

Se till att gräset är kortklippt runt huset.

Plantera inte buskar, klätterväxter och träd nära fasaden eftersom möss kan klättra på dem.

Mata inte fåglar eftersom mössen lockas till resterna.

Ställ sopbehållare och kompost en bit från huset med lock på.

Täta synliga hål i husgrunden och sätt metallnät med en maskvidd på högst 0,5 mm och trådtjockhet på minst 0,7 mm över ventiler.

Åtgärder inomhus

Håll rent i källaren och på vinden, ju mer bråte desto mer attraktiv boplats för mössen.

Se till att mat inte ligger framme, använd förslutande förpackningar och töm skafferiet i sommarstugan.

Lägg stearinljus i lådor, de utgör annars föda för mössen.

Ställ madrasser och soffdynor på högkant i den kallställda sommarstugan.

Se till att genomföringar, till exempel under diskbänken, är täta. Något som brukar glömmas bort är genomföringar till elementrör.

Om man inte får bukt på problemen kan det krävas att man sätter ut godkända musfällor, i första hand rekommenderar Anticimex klassiska slagfällor. Ett tips är att ladda fällan med något kladdigt som nougat eller choklad istället för den klassiska ostbiten. Ost torkar nämligen ut snabbt och lockar inte till sig möss lika effektivt.

Källa: Anticimex

LÄS MER:Här är Partilles bästa och sämsta vårdcentraler – enligt patienterna

LÄS MER:Flera äldre med hemtjänst covidsmittade

LÄS MER:Missen: Fick cancerdiagnos fem år efter första vårdbesöket

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS