En kvinna som fick ett cancerbesked fem år efter första besöket anmäler  vårdcentralen i Furulund till Ivo.
En kvinna som fick ett cancerbesked fem år efter första besöket anmäler vårdcentralen i Furulund till Ivo. Bild: Sara Höglund

Missen: Fick cancerdiagnos fem år efter första vårdbesöket

En kvinna i 50-årsåldern sökte 2016 vård för andningssvårigheter men fick höra att hon var fullt frisk. Trots flera nya besök i samma ärende, och ett ständigt försämrat hälsoläge, dröjde det fem år innan sjukvården upptäckte en stor tumör i sköldkörteln. Nu anmäls vården till Ivo.

ANNONS
|

Kvinnan sökte akut vård för hjärtklappning och andningssvårigheter i september 2016. Hon sade då till läkaren vid Furulunds vårdcentral att hon haft tidigare problem med sköldkörteln och att hennes mamma hade haft struma. Hon fick veta att allt såg bra ut med både andning och hjärta. Enligt anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, som kvinnan gjort i november förra året ska läkaren vid tillfället känt med händerna på sköldkörteln och sagt att det inte fanns någon märkbar förstoring.

Kvinnan skriver i sin Ivo-anmälan: ”Senare visade det sig att tumören var hela 13 cm lång och att den inte ändrat storlek vid ny röntgen 2021”

Men kvinnan fortsatte känna av besvären och sökte på nytt vård och blev den här gången utredd. En trolig förklaring var då att kvinnan kanske led av ansträngningsastma. En remiss med röntgen till Citysjukhuset för lungfunktionstest följde, men läkare fortsatte friskförklara kvinnan och hävdade att hon var ”helt frisk och hade inga problem.”

ANNONS

Fick medicin mot panikångest utskriven av läkare under flera år

En möjlig förklaring till besvären skulle istället vara att hon led av panikattacker. ”Jag påpekade att jag inte kände någon panik eller attack samt att det var konstigt att jag skulle få panikattackerna just vid träning,” skriver kvinnan i sin anmälan.

Hon fick Atarax utskrivet, och via telefonkontakter med läkaren fick hon senare både Buventol och Atarax utskrivna som skulle verka lugnande.

Kvinnan gick över till en mindre tuff form av träning på Friskis och Svettis. Men snart slutade hon träna helt på grund av andningsbesvären. Under 2018 gick hon också ner i tid på arbetet på grund av de fysiska bekymren. Hon lärde sig i stället att ”anstränga sig mindre i sin vardag”.

Så svepte covid-19-pandemin fram över världen och det blev samtidigt svårt att söka sig till vårdcentralen. Men under 2020 blev kvinnan allt sämre och sökte på nytt kontakt med samma vårdcentral i Furulund. Där fick hon tala med en astmasköterska som ”rekommenderade vissa andningsövningar”.

Kvinnan fortsatte lida av både andningsbesvär och hjärtklappning innan hon i april 2021 blev allt sämre.

”Jag hade svårt att andas varje dag”, skriver hon nu i anmälan till Ivo.

En astmautredning påbörjades och hon fick läkemedlet Giona – som gav lindring under en period.

”Jag hade inga problem under 4 månader, därefter kom andningssvårigheterna tillbaka.”

LÄS MER:Boende på demensavdelning utsatt för sexuellt övergrepp

Fick veta att hon hade en stor tumör i sköldkörteln

Och slutligen i oktober förra året fick kvinnan veta av sin läkare att hon hade en stor tumör i sköldkörteln. Ett lungfunktionstest visade att tumören tryckte på luftstrupen som ändrade form och skapade ett felaktigt luftflöde.

I slutet av sin anmälan till Ivo lyfter kvinnan att hon fått veta av läkaren att ”det framgick från röntgenutlåtandet att tumören kunde ses redan år 2016 vilket sjukvården missade.” Tumören var ovanligt stor och mätte 13 cm.

Kvinnan skriver att de fem år som tumören missades har gjort att hon fått genomgå en större och svårare operation. Dessutom har hon tvingats sjukskriva sig på grund av andningsbesvären, vilket lett till att hon fått minskad inkomst då hon inte kunnat arbeta heltid.

Vårdcentral ska utreda vad som gått fel

Rickard Oscarsson är verksamhetschef för vårdcentralen Närhälsan i Furulund. Han är inte insatt i ärendet, men vårdcentralen kommer att utreda hela processen.

Rickard Oscarsson är verksamhetschef på Närhälsan i Furulund. ”Det är otroligt tråkigt för patienten”, säger han om missen med en tumör i sköldkörteln hos en kvinna.
Rickard Oscarsson är verksamhetschef på Närhälsan i Furulund. ”Det är otroligt tråkigt för patienten”, säger han om missen med en tumör i sköldkörteln hos en kvinna. Bild: privat

– Man kopplar in chefsläkare och börjar göra kartläggningar på vad som har hänt. Det verkar vara som man har fått någon form av facit, då får man såklart göra enligt konstens alla regler, spåra och göra en processkartläggning och se vad som gått fel.

Vad tänker du om att det kan ha skett en eventuell miss från er sida?

– Det är otroligt tråkigt för patienten.

Vad kan det finnas för möjliga förklaringar till den här ”missen”?

– Jag ger mig inte in i att spekulera. Jag kommer att leta efter fakta när jag tittar på detta, säger Rickard Oscarsson, som själv inte arbetat på vårdcentralen mer än tre år.

Inga läkare som var på plats år 2016 arbetar heller kvar på vårdcentralen som har mellan fem till sex anställda läkare, varav en del är hyrläkare. Men det ska inte påverka utredningen av händelsen framöver, enligt verksamhetschefen.

– När man har en journalföring kan det vara att man gör en journalgranskning. Man gör också en processkartläggning eller händelseanalys och så får man titta i journaler och lägga det pusslet. Det kan bli att man ser att man inte följt gängse rutiner, men det får vi se.

En sådan internutredning kan ta tid att utföra. Det kan också landa i att Ivo utreder vad som gått fel.

Struma

Struma är när sköldkörteln är förstorad. Det kan bero på olika saker, till exempel att du har en inflammation eller en knöl i sköldkörteln. Ibland finns det ingen klar orsak. Många som har struma behöver ingen behandling. Men har du besvär av struma finns bra behandling att få.

Källa: 1177

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS