Marith Hesse (M) om Paludans inställda besök: ”Märkligt att han söker i en kommun och får i en annan”

Partille kommun fick i förra veckan höra att koranbrännaren Rasmus Paludans sammankomst hänvisats till Partille av polisen. I flera dagar gick därför stora resurser till att säkerställa tryggheten i området under hans besök – men bara timmar innan det var dags ställde han in. Här kommenterar Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande, händelsen.

ANNONS
|

Enligt Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande, fick Partille kommun information om att polisen hänvisat Paludans koranbränning till parkeringen vid kommunhuset i slutet av förra veckan.

– Han har ju egentligen inte planerat att vara i Partille utan har sökt tillstånd på flera andra platser i Göteborg. Där blev han då nekad och hänvisad till andra. Därvid kan man tycka det är märkligt att han söker i en kommun och får i en annan, säger Marith Hesse (M).

Det ska ha varit polisen som avgjort att de kunde upprätthålla säkerheten på platsen, därav valdes Partille kommunhus parkering ut då det inte ligger mitt i centrum.

ANNONS

Har lagt en hel del resurser på det här

Under de senaste dagarna har därför kommunen haft flera möten med polisen där de planerat för att gemensamt kunna upprätthålla säkerheten.

– Vi har haft en god dialog med polisen och vi var förberedda och gjorde vad vi kunde för att skapa trygghet. Sen är det klart att det gått åt tid, kraft och resurser som vi kunde gjort mycket annat bra för, säger Margareta Antonsson, tf kommundirektör, som deltog i samtalen.

Marith Hesse, (M), instämmer.

– Klart det drar mycket resurser, vi har lagt mycket tid på det här. Det är klart att andra aktiviteter fått stå tillbaka när vi måste fokusera på annat, säger hon.

Under tisdag förmiddag stod det däremot klart att Paludan meddelat att han inte kommer. Polisen valde trots det att stanna kvar utanför kommunhuset tills tvåtiden på eftermiddagen, då de avbröt sin insats. De meddelade då kommunen att det inte är troligt att Paludan dyker upp.

”Yttrandefriheten ska skyddas”

Marith Hesse (M) ser ändå positivt på att polisen hade det pådrag som de hade, då hon menar att det är viktigt att värna om den lagstadgade rättigheten till yttrande- och demonstrationsfrihet i Sverige.

– Den rätten har vi och den ska polisen upprätthålla. Jag tror det var Voltaire som sa att ”jag ogillar vad du säger men jag står uppför din rätt att säga det”, och så är det här också. Det är viktigt att värna det, sen kan man ju vara kritisk till att använda provokation som medel, säger hon.

Hon ställer sig också kritisk till att han genom det också får ett stort medialt utrymme.

– Jag tror Socialdemokraterna eller Moderaterna inte fått det om de bett om tillstånd för sammankomst. Provokation är tyvärr ett medel som funkar. Sen är det klart att allmänheten säkert undrar varför det rör sig så mycket poliser vid kommunhuset, men jag ser det som positivt att de är många på plats. De visar att de tar det på allvar.

LÄS MER:Bråk på Partilles kommunhus – kvinna ”löpte amok”

LÄS MER:Tjuv försökte montera ner tv – mitt på blanka dagen

LÄS MER:Därför jobbar slangbilen på kommunhusets tak

ANNONS