Göteborgs tingsrätt dömde mannen för grovt rattfylleri.
Göteborgs tingsrätt dömde mannen för grovt rattfylleri. Bild: Anders Ylander

Man körde gravt berusad i Partille centrum – skyllde på att han kört i sömnen

En man i 50-årsåldern stod åtalad för grovt rattfylleri efter en biltur i centrala Partille. Mannen skyllde på att han kört i sömnen och hänvisade till att han tidigare blivit friad i hovrätten i ett liknande åtal. Den förklaringen köper inte tingsrätten utan dömer mannen till fängelse i en månad.

ANNONS

I mitten av november vid elvatiden satt en polispatrull i en civilbil utanför Systembolaget i centrala Partille och spanade. Då fick de korn på en man i 50-årsåldern som kom ut från butiken och satte sig i sin bil. Polispatrullen som fattat misstankar om att allt inte stod rätt till följde efter och stannade ekipaget i höjd med Yllebron.

I förundersökningsprotokollet som Partille Tidning har tagit del av berättar poliserna om själva stoppet:

”Undertecknad som satt som passagerare i polisbilen gick snabbt ut ur bilen och innan misstänkt hade stannat fordonet var undertecknad vid förarplatsen. Undertecknad såg inga alkoholflaskor eller burkar i bilen som var öppna.”

Hade över två promille i blodet

Mannen fick blåsa och det visade sig sedermera att han hade över två promille i blodet.

I förhör förklarade mannen att han varit på kalas hos en vän och bland annat druckit öl. Men att han efter hemgång vid tre, fyra-tiden på natten inte minns något mer om vad som hände sedan:

– Jag kvicknade till när jag blev stannad av polis. Innan dess har jag inga direkta minnen. Jag förstår fortfarande inte hur jag hamnade i bilen och körde iväg.

När förhörsledaren visade upp analysresultatet för promillehalten som han hade i blodet var han förbluffad:

– Jag fick en chock att det var så hög promillesats. Det skrämmer mig lite faktiskt.

Under rättegången i Göteborgs tingsrätt där mannen stod åtalad för grovt rattfylleri bekräftade mannen att han hade kört bil och hade en alkoholkoncentration i blodet om 2,08 promille. Dock bestred han ansvar med hänsyn till bristande uppsåt eftersom han menar att han körde bil i sömnen.

Har friats tidigare för samma brott

Mannen berättade att han ofta går i sömnen. För det mesta går han bara runt i bostaden eller runt huset.

Inför rätten presenterade mannen ett läkarintyg. Där anges att han kvällen före körningen tog det sömngivande läkemedlet Saroten, vilket kan ha bidragit till minnesluckor och förlängt hans ”kända sömngång”. En läkare konstaterar att föreskriven medicinering kan ”mycket väl bidragit till det förloppet”.

Det visar sig dessutom att mannen 2013 varit åtalad för ett liknande brott. Då frikändes han från grovt rattfylleri av hovrätten ”då det inte kunde uteslutas att han, i enlighet med vad han hade gjort gällande, hade kört bil i sömnen.”

Tingsrätten köper inte mannens förklaring: ”Påståendet om att han har kört bil i sömnen framstår som osannolikt. Han har i övrigt bara beskrivit att han brukar göra relativt oavancerade saker i sömnen, men ska ändå vid två tillfällen med tio års mellanrum ha lyckats köra bil sovandes. Det kan ifrågasättas om det ens kan vara möjligt för en person att i sömnen köra bil i stadstrafik i flera kilometer utan att väcka uppmärksamhet eller orsaka en olycka.”

Tingsrätten betraktade inte 50-åringen som trovärdig, bland annat eftersom inget om läkemedel eller sömngång nämndes i de inledande polisförhören. Dessutom var promillehalten så pass stor att den inte gick ihop med den förklaring som mannen gav om ett kalas kvällen innan.

Det konstateras också att 50-åringen ”inte vidtagit några åtgärder trots insikt i risken för sömnkörning vid intag av läkemedel i kombination med alkohol. Hade han kört bil i sömnen är det i så fall ett tillstånd han själv har orsakat och skulle kunna hållas ansvarig för.”

Tingsrätten menar därför att 50-åringens historia inte är trovärdig och att han har varit vaken när han kört bilen i berusat tillstånd. Rätten dömer honom för grovt rattfylleri till fängelse i en månad.

LÄS MER:Husrannsakan avslöjade knarkgömma – hittades bakom tavlor

LÄS MER:Förvarade stor mängd narkotika – får flerårigt fängelsestraff

LÄS MER:Inbrott på byggarbetsplats – två män gripna

ANNONS