Förvarade stor mängd narkotika – får flerårigt fängelsestraff

En man i 20-årsåldern döms till fängelse i två och ett halvt år efter att ha förvarat en stor mängd narkotikaklassade tabletter i sin bostad i Partille.
Mannen uppger i polisförhör att han endast gick med på att ta emot narkotikan eftersom han hade en skuld.
– Jag har bara accepterat att förvara varorna hemma hos mig, säger han.

ANNONS
|

Det var efter att polisen bedrivit spaning en längre tid mot två andra män i 20-årsåldern som den tredje 20-årige mannen från Partille kom in i bilden.

Polisen misstänkte att de två männen sålde narkotika och när 20-åringen från Partille dök upp i samband med en överlämning av ett större parti narkotikaklassade tabletter blev även han intressant för utredningen.

Några dagar senare beslutades därför om en husrannsakan i hans bostad där polisen ganska omgående upptäckte två väskor och en påse fulla med narkotikaklassade tabletter. Totalt ska det ha rört sig om 17 000 stycken, vilket ledde till att 20-åringen omgående frihetsberövades.

ANNONS

”Jag var skyldig pengar”

Den stora mängden narkotika föranledde att mannen sedan förhördes och delgavs misstanke om grovt narkotikabrott.

Mannen förnekade brott med motiveringen att det inte var hans tabletter. Angående misstanken om att han även överlämnat tabletter till de två andra misstänkta männen i 20-årsåldern nekade han också till brott.

– Tabletterna jag lämnade över var inte mina utan jag fick i uppdrag att lämna över dem, säger han i förhör.

Mannen förklarar att han inte gjort något liknande tidigare utan endast valt att ta emot tabletterna eftersom han behövde pengarna.

– Jag har bara accepterat att förvara varorna hemma hos mig bara för att jag var skyldig pengar. De sa att det bara skulle vara hos mig fram till denna månad. Sedan skulle de hämta dem, säger han.

Vågade inte säga nej

Mannen fortsätter sedan att berätta i detalj om hur hans inblandning sett ut under förhören med polisen. De två andra männen i 20-årsåldern förhörs också, men vägrar uttala sig innan huvudförhandlingen i tingsrätten.

Enligt mannen från Partille ska han inte ha förväntat sig att förvara en så stor mängd narkotika. När de sedan dök upp med mycket mer vågade han inte säga nej.

– Det var inget jag visste om innan. Jag sa då att jag inte längre ville medverka, men de hotade mig med att jag skulle få problem om jag inte gjorde det.

I närheten av Kåsjöområdet räknades sedan tabletterna, som från början uppgick till 20 000 stycken. Partillebon hävdar att han gick med på att förvara dem för att kunna betala tillbaka sina skulder och för att han var rädd för de andra männen.

Bedöms som trovärdig

I dagarna hölls huvudförhandling i målet där mannen fortsatt förnekat att han haft tabletterna men har i övrigt erkänt gärningen. Han menar att han inte haft ägande- eller bestämmanderätt över narkotikan och inte betalat för den. Inget narkotikarelaterat innehåll har heller kunnat hittas i Partillebons mobil.

Tingsrätten noterar i sin dom mot de tre männen att Partillebon från första förhöret valt att lämna trovärdiga och konsekventa uppgifter som senare kunnat kontrolleras och visat sig stämma med annan bevisning i målet.

”NN bedöms som trovärdig och hans uppgifter som tillförlitliga. Tingsrätten lägger därför hans uppgifter till grund för sin bedömning.”

Får fleråriga fängelsestraff

Alla tre männen döms därmed för grovt narkotikabrott, då de både transporterat, förvarat och innehaft en stor mängd narkotikaklassade tabletter. På grund av den stora mängden bedöms brottet som grovt.

De övriga två männen i 20-årsåldern döms även för ytterligare brott som rattfylleri och narkotikabrott som begåtts vid andra tillfällen. De får fängelse i tre år och sex månader, respektive tre år och tre månader.

Mannen från Partille är ostraffad sedan tidigare, nu döms han till fängelse i två år och sex månader.

LÄS MER:Sävedalsbo gömde knark – i kalsonger och kinderägg

LÄS MER:Hotade att skada och döda polisman – fångades på film

LÄS MER:Polisen larmad till bostadsbråk i Partille – hittade knark och dopningspreparat

ANNONS