En ölbryggare bör inte ha skägg. Det menar Arbetsmiljöverket som menar att andningsmaskerna då förlorar sin funktion. Problemet: 80 procent av alla bryggare har skägg.
En ölbryggare bör inte ha skägg. Det menar Arbetsmiljöverket som menar att andningsmaskerna då förlorar sin funktion. Problemet: 80 procent av alla bryggare har skägg. Bild: Stefan Berg

Kris bland Poppels ölbryggare: ”Rör inte våra skägg!”

En ölbryggare bör inte ha skägg. Det hävdar Arbetsmiljöverket som menar att andningsmaskerna då förlorar sin funktion. Problemet: 80 procent av alla bryggare har skägg.
– Om bryggarna måste raka av sig skägget så blir det myteri, säger bryggmästare Daniel Granath på Poppels som var med på Arbetsmiljöverkets inspektion.

ANNONS
|

Sinnebilden av en bryggare av hantverksöl är en stor karl med skägg, sleeve-tatuerade armar, svart t-shirt, jeans och möjligen en sotarmössa på skulten.

– Ja, jag skulle säga att 80 procent av alla bryggare faktiskt har skägg, säger Daniel Granath på Poppels när han tagit en stund och räknat igenom de tio bryggare som dagligen är i produktion i bryggeriet i Jonsereds Fabriker. Åtta (eller kanske nio) av dessa bär ansiktshår.

”Bryggar-Sverige kommer inte att raka sig”

Häromveckan kom Arbetsmiljöverket till Poppels på en inspektion av arbetsmiljön och under denna inspektion verkade marken under bryggarnas fötter rämna. Inspektören tog ett snack med samtliga på plats om vikten av att INTE ha skägg eller ens stubb då ansiktsmaskernas andningsskydd blir kraftigt nedsatt.

ANNONS

”Skyddsfunktionen bygger på att luften man andas in går igenom filtret, finns en luftspalt på grund av skägg eller stubb tar luften inklusive föroreningar den vägen.” skriver verket i sitt protokoll efter besöket och bryggmästare Granath minns stunden med fasa.

– Ja, hon var verkligen tydlig med att skägg inte är bra. Hade med sig en färsk undersökning om att andningsskyddet försämras med 90 procent. Men bryggar-Sverige kommer såklart inte att raka sig ändå, säger han.

Kan bli hjälm istället

På Poppels följdes mötet av stora och för många livsavgörande diskussioner om vilka lösningar som finns, förutom det otänkbara att ta bort helskägget. Efter en stund kunde samtliga pusta ut: det finns andningsskydd som är anpassade till skäggiga män.

– Det finns en sorts hjälm som alltså sitter på huvudet och därmed räddar skägget. Vi får se om det blir sådana här för raka oss, det kommer vi inte att göra, säger Daniel Granath.

Så viktigt är alltså skägget för den svenske bryggarmannen som är en del av ett community som, enligt Daniel Granath, vuxit sig stort och tryggt med hur de är och ser ut.

– Det är lite som i musiken, vi umgås som vänner och kollegor och vill vara som varandra. Jag själv vill dock tillägga att jag hade skägg redan innan jag började brygga öl, säger Daniel Granath, bryggmästare på Poppels i Jonsered.

LÄS MER:Poppels öppnar nytt bryggeri och restaurang i Platinan

LÄS MER:Lokala bryggerier firar Ölets dag: ”En enande kraft”

ANNONS