Kommunen har rapporterat det allvarliga missförhållandet till Ivo, genom att göra en lex Sarah-anmälan.
Kommunen har rapporterat det allvarliga missförhållandet till Ivo, genom att göra en lex Sarah-anmälan. Bild: Sara Höglund

Kränktes i åratal – inom äldrevården: ”Varför dör du inte?”

Utelåst på balkongen, slag på armen och kommentarer som ”Varför dör du inte?”
Det var vardagen för en person inom äldrevården i Partille under flera års tid. Bakom de kränkande handlingarna stod en kommunanställd i personalen på äldreboendet.
Nu har kommunen lex Sarah-anmält sig själva till Ivo.

ANNONS
|

Partille Tidning har tagit del av kommunens anmälan till Inspektionen för vård- och omsorg och i den framgår det att kränkningarna pågått under en längre tid.

Offret benämner man som ”Enskild A”.

”Enligt inkommen utredning från ansvarig enhetschef har enskild personal främst utsatt enskild A under en längre tid. Det bristande bemötandet består i verbala kränkningar men även hårdhänthet vid omvårdnadssituationer”, står det i anmälan.

Personen, som enligt anmälan har ett omfattande omvårdnadsbehov, har bland annat stängts ute på balkongen, stängts ute från sin egen lägenhet, samt fått slag på armen av en och samma person i personalen.

Kränkande orden: ”Varför dör du inte”

Offret har också fått utstå verbala kränkningar, där personen i personalen uttryckt sin avsky och ska enligt anmälan bland annat ha sagt: ”Varför dör du inte?”, ”Det här är inget liv” och ”Du är jobbig och irriterande”.

ANNONS

Det finns även indikationer på att andra personer kan ha utsatts av samma person.

I anmälan framgår det att den person som utsatts allra mest varit rädd för den person i personalen som gjort sig skyldig till den kränkande behandlingen och reagerat med stor oro bara även när dennes röst hördes på avstånd.

LÄS MER:Misstänkt sexuellt ofredande på boende – utreds av Ivo

Daniel Pus är äldreomsorgschef i Partille kommun. Enligt honom så har man inte känt till kränkningarna under de år de pågått.

– Medarbetarens beteende är inget som jag haft kännedom om, utan det kom till enhetschefens kännedom först nu då även en avvikelse upprättades. Personen i fråga har inte tidigare varnats av kommunen.

Personal försökte larma

Men i kommunens egen anmälan står det att andra i personalen larmat om vad som hänt till den dåvarande enhetschefen.

”De har lämnat information och upprepat påtalat enskild personals bemötande mot A till dåvarande enhetschef utan att ha fått gehör”, står det i anmälan.

I anmälan framgår det också att både anhöriga och övrig personal hittat blåmärken på den som utsatts. Från personalen misstänkte man att det var den utpekade i personalen som tagit i för hårt.

LÄS MER:Nåddes inte av hemtjänsten på tre veckor – hittades död

Men det är alltså först i närtid kommunen gjort sin anmälan till Ivo.

– När vi blev informerade om det som hänt stängde vi omedelbart av den aktuella personen i personalen, gjorde en lex Sarah-anmälan och inledde en utredning.

Den person i personalen som figurerar i anmälan har enligt kommunen avslutat sin anställning på eget bevåg.

– Vi ser allvarligt på den här händelsen och det är också därför vi valt att anmäla missförhållandet till Ivo.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS