Körde på personbil bakifrån – döms för olovlig körning

Strax innan rondellen mot Sävedalen körde mannen i 35-årsåldern i hög hastighet in i den stillastående bilen med sin lastbil. Nu döms han för olovlig körning och brott mot trafikförordningen.

ANNONS
|

I mars förra året körde en man en tungt lastad lastbil utan giltigt körkort.

Vid en rondell på Östra Torpavägen, i riktning mot Sävedalen körde han på en personbil bakifrån. I bilen satt en kvinna i 70-årsåldern och hennes dotterdotter, som är i 20-årsåldern. Båda två bor i Partille.

– Det var tur att bilen framför hade åkt precis. Annars hade vi kunnat köra in i den, säger den yngre kvinnan i polisförhör.

Mannen hade sedan, enligt dotterdottern, frågat om han kunde åka vidare då han hade ”ett brådskande ärende”. Kvinnan i 70-årsåldern berättade i sin tur att mannen hade sagt att han skulle betala allting om ingen annan blandades in.

ANNONS

– Han ville att vi skulle göra upp på stående fot där.

Mannen ville därefter inte visa sitt körkort vilket gjorde att mormodern ringde polisen för hjälp. Först då ville han visa sitt id-kort.

LÄS MER:Förare körde utan körkort – stoppades av polis vid Järnringen

Polisen: Har du några ersättningsanspråk?

– Ja, det är klart att jag har det. Det här ska inte kosta mig någonting. Vi åkte hem till min dotter som bor i närheten och sedan åkte vi till akuten på Östra Sjukhuset. Vi hade känningar i nacken och huvudvärk efter händelsen.

LÄS MER:Körde bil hem mot Partille – narkotikapåverkad och utan körkort

Polisen: Hur skulle du beskriva skadan, lindrig eller svår?

– Mittemellan, läkaren sa att det var en typisk skada när man blir påkörd bakifrån.

Båda kvinnorna har fått ta värktabletter för känningar. De har även fått stanna hemma från jobb.

Kvinnan i 20-årsåldern, som lider av en sjukdom, drabbades extra hårt.

– Sjukdomen kan bli värre samt att jag kan få mer värk på grund av denna händelse, berättar hon i förhör.

Enligt kvinnan i 70-årsåldern ska det ha varit mörkt ute men inte mycket trafik och inga större bekymmer med sikt.

Under rättegången hävdade mannen att han har bromsat i tid men att bromsarna inte fungerade när han försökte första gången. Den andra gången trampade han hårdare men hjulet fastnade och fordonet slirade. På grund av grus och småsten på vägen påverkades fordonets greppförmåga, menade manen.

En förklaring som tingsrätten menar är en ren efterhandskonstruktion, då mannen inte nämnt problemet med bromsarna i förhör med polis.

LÄS MER:Körde utan körkort – med knark i bilen

Ogiltig körkortsbehörighet

Utöver detta hade mannen under händelsen inte behörighet att köra lastbilen. Under rättegången nekade han till brott och menade att det inte var hans avsikt att köra in i personbilen. Mannen hade ansökt om förlängning på sitt utländska körkort och under ansökningstiden trodde han att han var berättigad att köra.

– Jag vill att ni ger mig en sista chans om det är möjligt. Jag är mycket ångerfull, säger mannen vid polisförhör.

Polisens förundersökning visar på att mannen under cirka ett år hade varit medveten om att han saknade behörighet för att köra lastbilen. Tingsrätten bedömer mannens anledning till körningen vag och att mannen själv har ett ansvar att ta reda på Sveriges körkortsregler. Detta särskilt då han tidigare gjort sig skyldig till olovlig körning. Det faktum att han tidigare dömts för olovlig körning gör dessutom att brottet han gjort sig skyldig till nu bedöms som grovt.

LÄS MER:Biljakt genom Partille efter misstänkt olovlig körning

Mannen döms även till brott mot trafikförordningen då han under polisförhör inte nämnt att lastbilens bromsar inte fungerade. Det kan därför styrkas att mannen inte anpassade avståndet till personbilen i tillräcklig utsträckning för att undvika en påkörning.

Totalt yrkade kvinnan och dotterdottern ett ersättninganspråk på 6 640 kronor för karensdagar och läkarbesök. Mannen döms till 50 dagsböter à 100 kronor. Utöver detta ska han betala det skadestånd som målsäganden yrkat.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS