53 procent av alla nysålda bilar i Partille går på el.
53 procent av alla nysålda bilar i Partille går på el. Bild: Stefan Bennhage

Hälften av alla nya bilar i Partille är laddbara elbilar

Elbilsförsäljningen i Partille ökar och står nu för mer än 50 procent av de nya bilar som säljs. Det ger en 79:e plats bland Sveriges 290 kommuner.

ANNONS
|

I takt med att de laddbara elbilarna sjunker i pris, ett högt drivmedelspris och många nya modeller så ökar försäljningen av elbilar i hela landet. I Partille står de under det tredje kvartalet 2022 för 53 procent av de 191, en liten minskning sedan rekordet på 56 procent under andra kvartalet men samtidigt en ökning sedan samma period under 2021 då siffran låg på drygt 30 procent.

Snittet för Sverige (och Västra Götaland) ligger på 48 procent nya elbilar och Partille kommun placerar sig därför på den övre halvan jämfört med andra kommuner i landet, plats 79 av totalt 290 kommuner.

ANNONS

Framtiden är osäker

I en analys av siffrorna som sammanställts av webbnyhetsbyrån Newsworthy framgår det att försäljningen av nya elbilar mycket väl kan ha nått sin kulmen och landat på runt 50 procent. Och trots att analysfirman Trafikanalys spår att detta ska stiga till 75 procent till 2025 så är framtiden något osäker.

– Den nya regeringen har lovat billigare bensin- och dieselpriser, vilket kan leda till att laddbilsförsäljningen stannar av ytterligare. Å andra sidan håller flera kinesiska tillverkare på att etablera sig på den svenska marknaden, vilket kan ge elbilsförsäljningen en ny skjuts, säger Mikael Levin på Trafikanalys och anger också komponentbrist och lång leveranstid som orosmoment för utvecklingen.

LÄS MER:Här är apparna som ska hjälpa dig att leva billigt och miljörätt

LÄS MER:Då blir det dyrare att köra på el än på fossilt bränsle

ANNONS