Fullt ös på isen när Partille hockey bjöd in till hockeyskola

Sedan någon vecka tillbaka ligger isen tjock i Vallhamra ishall och under söndagen slog Partille hockey upp dörrarna för höstens hockeyskola.
Upp till 45 spelsugna barn intog ivrigt isen och nu ser klubben fram emot en ny säsong.
– Det känns toppen, vi välkomnar gärna fler spelare, säger tränaren Johan Ljung.

ANNONS
|

Utanför Vallhamra ishall gassar den varma septembersolen och temperaturen håller sig fortfarande kring 20-strecket, men innanför de gråa dörrarna har vinterkylan redan börjat göra sig påmind.

Sedan någon vecka tillbaka ligger isen tjock och under söndagen var det premiär för Partille hockeyklubbs hockeyskola för åldrarna 5 -7 år.

En efter en intog de nya nyfikna spelarna isen, några lite stadigare än andra. För många är det första gången som de testar på sporten och står på ett par skridskor, vilket tränarna är väl medvetna om.

– Här är det fullt fokus på att ha roligt, det blir många highfives, glädje och skratt. Vi blandar lek och övning för att lära barnen att hockey är kul, säger Johan Ljung, en av tränarna och förälder till spelare i klubben.

ANNONS

Färre barn i spel under pandemin

Efter att ha haft ett långt uppehåll av spelet under pandemin märker han nu att det finns ett sug för spelarna att komma tillbaka igen. Men också att många barnkullar under de senaste åren missat chansen att testa sporten och lära sig åka på isen.

– Det finns en sämre kunskap bland barnen i dag som vi nu får jobba upp. Därför är det kul att många kan få chansen att få upp ögonen för hockey igen här i dag, säger han.

Hockeyskolan är ett initiativ av Partille Hockey med syftet att få fler barn att komma och prova på. Alla barn är välkomna oavsett bakgrund eller skridskokunskap.

Svante, 5 år, testade

En av de som kom för att testa spela under söndagen var Svante, 5 år tillsammans med mamma Stina Järnland. För honom var det första gången han fick träna på isen, och glädjen gick inte att ta miste på.

– Hans storebror har tränat här innan så han är väldigt glad att nu själv få börja. Han frågade direkt när det var söndag nästa gång då han skulle få spela igen, säger Stina Järnland.

Svante instämmer med mamma Stina.

– Det var kul att spela, vi fick testa att köra baklänges, säger han.

För de nya spelare som inte har utrustning har klubben ett antal de hyr ut under säsongen, vilket gör att sporten kan bli ännu mer tillgänglig för fler.

– Det man behöver ha med sig är hjälm och skridskor, resten går att ordna, säger tränaren Johan Ljung.

”Det är det här man väntat på”

Även klubbens ordförande Daniel Lindberg var på plats i hallen under dagen. Han tycker det känns riktigt kul att säsongen nu dragit i gång igen på allvar efter sommaruppehållet och gläds åt att så många barn kommit till hockeyskolans första träning.

– Det här är ju något vi vill satsa mer på, att få in fler spelare och det gäller både killar och tjejer. Vi ser att intresset ökar och vi vill att alla ska kunna spela hockey, inklusive barnen, säger han.

För att locka ännu fler tjejer till sporten har de i år också valt att avsätta en särskild speltid bara för dem.

– Det är för att uppmuntra det lite extra, säger Daniel Lindberg.

Fler cuper att vänta

Inför nya säsongen var klubben lite orolig att pandemin skulle ha orsakat ett större avhopp från sporten, men än så länge tyder inget på det.

– Vi är glada att vara i gång och har många aktiva i klubben. Mycket bygger på ideella krafter från föräldrar men jag skulle säga att vår största utmaning är att få tider på isen. Det kan vara svårt att få ihop pusslet.

Förutom träningarna som nu börjat ser också klubben fram emot kommande seriespel som inleds i slutet av september. Sen planeras det också flera cuper i höst och vinter för att ta igen förlorad tid under pandemin.

– Det känns jättehärligt, det är det här man väntat på, säger Daniel Lindberg.

LÄS MER:Klubbarna i Västra Götaland tjänar mest på bingolotter

LÄS MER:Kö till konståkningen i Partille: ”Det ska fladdra om öronen”

LÄS MER:Vilken klubb har snyggaste emblemet i Partille?

ANNONS