Vilken idrottsförening har egentligen det snyggaste emblemet? Partille Tidning har korat vinnaren!
Vilken idrottsförening har egentligen det snyggaste emblemet? Partille Tidning har korat vinnaren! Bild: Stefan Bennhage

Vilken klubb har snyggaste emblemet i Partille?

Att byta ut indianen och ersätta den med ett nytt klubbemblem har visat sig vara lättare sagt än gjort för Frölundas del, men nu har man alltså bestämt sig. Hur ser det ut här i Partille? Vilken av de lokala klubbarna har det snyggaste emblemet? Partille Tidning har det subjektiva svar ni alla längtat efter.

ANNONS

Under onsdagskvällen röstade Frölundas medlemmar fram det klubbemblem som slutligen kommer att ersätta den ursprungsamerikan som prytt lagets matchtröjor och mången hantverkarfirmors företagsbilar sedan 1995.

Inte en dag för tidigt, om du frågar Partille Tidnings auktoritet på tycke och smak när det gäller klubbemblem.

I den stora fina världen är spannet enormt och allt från beklämmande till perfekt finns representerat.

Hur står sig våra föreningar när det kommer till klubbemblen? Är spannet lika stort här i Partille? Partille Tidning har tyckt till kring de lokala föreningar som har seniorlag i seriespel.Ta en kik i listan nedan. Håller du med? Saknar du någon logga?

Så snygga är Partilleklubbarnas loggor

Partille HK

Sport: Ishockey
Nivå: Hockeytrean
Betyg: 2/5

Partilles enda hockeyklubb har inte direkt tagit ut svängarna när det kommer till att välja sitt klubbemblem. Det ser inte illa ut, men heller inte bra. Klubben ska ha pluspoäng för att man inte fallit in i den trötta fällan och valt att anamma ett djur eller folkgrupp som symbol. Typsnittet känns hockey, men pucken i mitten känns lite trist. Att det handlar om ishockey framgår ju redan med all tydlighet i logotypen och då behöver man inte ”förtydliga” genom att slänga in en disk av vulkaniserat gummi i mitten. Som enda hockeyförening kan ni göra vad ni vill, utnyttja den möjligheten Partille HK!
Så snygga är Partilleklubbarnas loggor

Björndammens BK/Öjersjö IF

Sport: Fotboll
Nivå: Division 6
Betyg: 1/5

Björndammens BK och Öjersjö IF slog sina påsar ihop för några år sedan, åtminstone när det kommer till seniordelen av fotbollssatsningen.

Letar man runt på nätet hittar man en ett emblem där man klistrat ihop de båda logorna ovan, men företrädare för klubben har hört av sig och förklarat att den lösningen inte är officiell utan att man växlar mellan de gamla logorna på tröjorna varannan match. En mycket speciell lösning och att saker och ting är unikt gillar vi här på Partille Tidning.

Ska man bedöma de båda emblemen individuellt så drar Björndammens BK det längre strået. Bonus för kransen och årtalet, föreningen är tillräckligt gammal för att rättfärdiga dess medverkan på klubbskölden. Vi antar att djuret ska föreställa en björn och det får väl gå, men den ser inte särskilt skräckinjagande ut. Björndammens emblem hade smält fint in i den norska högstadivisionen och det är en bonus, men det är inte en liga som är känd för sina vackra loggor.

Öjersjö IF:s emblem verkar tyvärr vara en produkt av den era klubben grundades i, det vill säga under det i alla stilmässiga avseenden bedrövliga 90-talet. Dessutom behöver man inte skylta med årtalet för grundandet om ens förening är så ung. Det kan man lägga till efter några fler decennier.

Här på Partille Tidning ser vi gärna att man skapar en ny härlig logotyp nu när man faktiskt slagit ihop sig. Björndammens gamla emblem är okej, men helhetsbetyget kan inte bli annat än en 1:a utan en gemensam riktning.
Så snygga är Partilleklubbarnas loggor

IK Sävehof

Sport: Handboll
Nivå: Herrlaget spelar i Handbollsligan. Damlaget spelar i SHE.
Betyg: 3/5

Sävehof har ett snyggt klubbemblem och färgerna sticker dessutom ut bland konkurrenterna i de ligor där lagen spelar.
Föreningsvurmaren uppskattar alltid när året för klubbens bildande finns med på vapenskölden och att det kan få lov att vara rakt och enkelt ibland.

Det finns egentligen ingen anledning att byta ut emblemet, det duger precis som det är. Perfekt är det dock inte och viss förbättringspotential finns i den så i sportsammanhang överanvända kransen. Partille Tidning kan dock förstå att man har kvar den, då man för ovanlighetens skull har spännande svarta bär i vegetationen. Eller är det oliver?
Så snygga är Partilleklubbarnas loggor

Jonsereds IF

Sport: Fotboll
Nivå: Både herrlaget och damlaget spelar i division 4.
Betyg: 4/5

Här snackar vi logotyp. Jonsered är en anrik förening och det syns att man bryr sig om hur man framställer sig själva.

Emblemet håller internationell klass och det hade inte stuckit i ögonen att se det bäras på en spelares bröst i 4k-upplösning under en tv-sändning från exempelvis Champions League.

Vi snackar dock inte om ren perfektion, för det krävs att Jonsered tar vara på färgerna i sitt unika matchställ och inkorporerar dem i emblemet. Med tanke på hur spretig paletten är, är det nästintill omöjligt, men kanske finns det en konstnär som spelar i samma liga som de stora målarmästarna som kan få ihop det?
Så snygga är Partilleklubbarnas loggor

Sävedalens AIK

Sport: Friidrott/Orientering/Skidor
Betyg: 3/5

Stilrent. Snyggt. Inga krusiduller.

Romben leder tankarna till den ultra-anrika preussiska fotbollsföreningen Borussia Mönchengladbach som huserar i Bundesliga. Läckert!

Logotypen är så pass tidlös att den inte hade stuckit ut om den figurerade på de klassiska dresserna under solskensolympiaden i Stockholm 1912, under en tidsepok där ett uppskrapat knä kunde leda till ond bråd död. Redigt!

Visst kan man förändra den, men då måste man byta spår helt och det känns onödigt. I bland kan en logotyp bara få lov att vara bra.
Så snygga är Partilleklubbarnas loggor

Sävedalens IF

Sport: Fotboll
Nivå: Både herrlaget och damlaget spelar i division 2.
Betyg: 3/5

Det här är ett snyggt svensk klubbemblem och passar väl Partilles bästa fotbollslag just nu.

Även fast emblemet inte riktigt håller internationell klass ska man från Sävedalen IF:s håll aldrig känna att man behöver skämmas för det.

Här är färgvalet smakfullt avvägt. Hade man valt tomatrött och blåvitt-blått hade emblemet inte varit snyggt. Så enkelt är det. Föreningen fyller 90 år i år, och det vill jag som åskådare kunna se direkt genom att kolla på emblemet. Pluspoäng. När föreningen fyller 100 år 2032 är det möjligt att emblemet framstår som ännu snyggare, på grund av att de käftsmällar man får av de då än kraftigare historiska vingslagen.
Så snygga är Partilleklubbarnas loggor

Partille IF

Sport: Fotboll
Nivå: Division 4
Betyg: 2/5

Partille IF ligger i lä jämför med lokala seriekonkurrenterna Jonsereds IF, men deras emblem är inte hiskeligt fult för det.

Det är heller inte särskilt snyggt dock. Det är avskalat, men kanske lite FÖR avskalat i vårt tycke. Här återkommer dock de spännande bären/oliverna i kransen vilket Partille Tidning tycker att man från klubben bör ta vara på.

Förbättringspotential finns definitivt och man kan med ganska enkla grepp hotta till emblemet utan att fördärva det man har, exempelvis genom att placera det nuvarande på någon läcker vapensköld och jobba lite mer med färger.
Så snygga är Partilleklubbarnas loggor

Partille Innebandy

Sport: Innebandy
Nivå: Herrarna spelar i division 1 och damerna spelar från och med nästa säsong i allsvenskan.
Betyg: 3/5

Partille Innebandy är luriga att förhålla sig till. Klubbemblemet är ett enkelt P i en ring, med raka och tydliga färger som för tankarna till något baseboll-lag i staterna eller det brittiska flygvapnet RAF:s logotyp under andra världskriget.

Men innebandyklubben, som nyligen rönt stora framgångar då damerna gick upp till allsvenskan efter en hård playoff-serie, kan inte riktigt bestämma sig för hur de vill framställa sig själva. I klubbens egna kanaler kör man nämligen stenhårt på att marknadsföra sig själv som ”Partille Wizards” komplett med en stiliserad trollgubbe ála Merlin.

Hur ska ni ha det Partille Innebandy? Är ni trollkarlar eller ett P i en ring? Bestäm er!
Så snygga är Partilleklubbarnas loggor

Team X-Calibur

Sport: Bowling
Nivå: Elitserien dam
Betyg:1/5

Vi på Partille Tidning gillar verkligen Team X-calibur och att de är riktigt tongivande i svensk bowling. Dessutom gör deras spelare avtryck internationellt och Joline Persson Planefors bärgade ett VM-guld förra året.

Men emblemet är för dåligt. Här kan ni bättre, utvecklingspotentialen är uppenbar. Har man döpt föreningen efter det svärd som kung Arthur enligt myten drog upp ur en sten bör man använda sig av det i sitt emblem och inte låta två käglor utgöra ett otydligt X. Byt ut emblemet så kan ni förutom att vara bäst i Sverige också ha det snyggaste emblemet. Det hade varit något.
Så snygga är Partilleklubbarnas loggor

Team Pergamon

Sport: Bowling
Nivå: Elitserien herr
Betyg: 2/5

Partilles bowlingherrar har en mycket speciell logotyp. Den som finns representerad ovan är den fullständiga, men de har också en variant med ett ”T” och ett ”P”, som vi inte lyckats få tag i för att visa upp för er.

Typsnittet för tankarna till Sagan om ringen eller Game of Thrones vilket lirar väl med lagnamnet. För de som sysslade med datorspel i sin ungdom andas det dessutom lite ”Hitman”, en spelserie där man som flintskallig lönnmördare med intatuerad streckkod i bakhuvudet ”plockade ner skyltarna” åt folk.

Vi gillar att typsnittet är unikt och sticker ut, men kanske är det lite för stilrent? Här finns viss förbättringspotential och egentligen är det bara fantasin som sätter gränser.
Så snygga är Partilleklubbarnas loggor

Partille Tennis

Sport: Tennis
Nivå: Både herrarna och damerna spelar i Division 3.
Betyg: 1/5

Partille Tennis har nyligen byggt en läcker padelhall och vi hade hoppats på att det skulle innebära att man valde att snygga till sitt klubbemblem något. Istället har man gjort det lätt för sig och bara lagt till att man har padel i små bokstäver under ortsnamnet. Bu!

Vi ska vara stolta över vår tennisförening här i Partille och det är svårt att skryta om klubben när logotypen är så intetsägande. Typsnittet känns lite ”Nya moderaterna” och det blir öppet mål för alla som ser tennisen som en överklassport.

Man behöver kanske inte ha lyftkranar, svetsmunstycken och murslevar i logotypen för den sakens skull men vad är det för fel med en fin vapensköld, någon stiliserad tennisboll och att låta kreativiteten flöda? Utnyttja nytändningen med padel och gör något mer än det ni har idag!
Så snygga är Partilleklubbarnas loggor

Partille BMK

Sport: Badminton
Nivå: Herrar och damer spelar mixat i Division 3.
Betyg: 3/5

Vid en första anblick är Partille badmintonklubbs logotyp inte snygg. Men faktum är att den faktiskt är det. Den är sparsmakat och det är tydligt vad det handlar om. Som vanligt är det bonuspoäng för att man har med vilket år föreningen är grundad.

Loggan känns som mjukisbrallor och ett par krispiga vita Nike air force 1, fast på det bra sättet. Ska man slita av hälsenan någon gång kanske det inte är lika illa om man samtidigt bär Partille BMK:s logotyp på bröstet.
Så snygga är Partilleklubbarnas loggor

Spartacus RUFC

Sport: Rugby
Nivå: Allsvenskan
Betyg: 3/5


Partille Tidning går igång på att det finns en anrik rugby-klubb i kommunen och kan inte riktigt sluta fascineras av deras emblem. Vi snackar om själva definitionen av fulsnyggt och för de oinvigda är det definitivt inget negativt.

Rugby är en grisig men vacker sport och dessa ord sammanfattar även klubbens emblem. Man har fått med namnet! Man har fått med sporten! Man har också fått med en diskret gestaltning av själva rugbybollen. Smakfullt.

Huvudnumret är givetvis treudden som både är en frisk fläkt i svenska idrottssammanhang samt en smakfull nickning till klubbens antiken-osande namn. Läckert! Emblemet är inte perfekt och ”RU” och ”FC” nere vid treuddens skaft ser ut att ha hamnat lite på sniskan. Man bör dock INTE byta logotypen som sådan. Den är bra som den är.
ANNONS