Expertens tips: Så gör du smashed burger till sommarfesten

Smashed burger är det nya svarta inom grillvärlden. Mugwort BBQ Shack avslöjar sina bästa knep för att få till smashburgaren till sommarens grillfest – steg för steg.

ANNONS
|

Smashed burger är den fortsatt hetaste grilltrenden inför sommaren 2023, det berättar Johan Kullberg, delägare vid Mugwort BBQ Shack i Gråbo.

– När du trycker ut den mot den heta pannan blir det en väldigt, väldigt krispig yta som många tycker är väldigt gott, säger han.

Med rätt teknik, och några enkla hållpunkter, kan en vanlig hemmagrillare lyckas med burgaren. Kanske kan du till och med uppnå den eftertraktade ”Maillardeffekten”.

– Det är när man steker den, och den blir nästintill bränd, då blir den nästintill panerad i kanterna, säger Johan Kullberg.

Fet köttfärs till smashed burger

Johan Kullberg delar gladeligen med sig av sina grilltrick för PT:s läsare.

ANNONS

Först och främst är det en stor fördel att skaffa sig ett så kallat stekbord, menar han, även om det inte är helt nödvändigt. Det är en platta i stål som finns tillgänglig att köpa i dagligvaruhandeln, från olika varumärken. Plattan läggs sedan på grillen (eller på spisen).

– Du kan göra det på en gjutjärnspanna, men då kan du bara göra en i taget och då hinner ju den ena bli kall innan nästa kommer i gång. Så jag skulle säga att ett sådant stål är en bra investering om man gillar burgare, säger Johan Kullberg.

För en smashburgare gäller det sedan att använda sig av en riktigt fet köttfärs, fortsätter han. Färsen ska knådas ihop till bollar om 80 till 120 gram per ”puck” (burgare).

– Jag tycker ju att det ska vara en bra, fet färs. Det behöver inte vara någon speciell högrevsfärs. Lammet och bonden i Gråbo gör ju fantastisk sådan färs. Annars får man blanda i smör i färsen, för ICA-färsen håller inte måttet.

Bara salt och peppar till smashburgare

Stekbordet ska optimalt vara omkring 170 grader när puckarna slängs på. Och det är nu magin sker: Smashningen.

– Ha någonting hårt och platt att smasha med. Man kan köpa ett ”smashjärn”, eller så kan man använda undersidan av en bunke som man trycker ut med, förklarar Johan Kullberg.

Pucken ska tryckas ner på stekytan tills den är omkring fem millimeter i tjocklek. Sedan ska den kryddas. Salt och peppar räcker, betonar Johan Kullberg.

– Man trycker bara i början tills pucken är platt och cirka fem millimeter eller mindre. Och stor – så den är lika stor, eller lite större, än hamburgerbrödet.

Så efter 30 sekunder ska pucken vändas – då är det dags för ytterligare en omgång med salt och peppar varefter osten ska läggas på burgaren medan den andra sidan steks, så att den smälter.

– Sedan ska man självklart ha jävligt bra ost att ha på. Där finns det inte många riktigt bra ostar att köpa, det finns bara en som är riktigt bra faktiskt. Väddö gårdsmejeri, som gör en jätte, jätte, jättebra burgarcheddar, säger han och skrattar:

– Vi har inget samarbete med dem.

Stekt lök och chips till smashed burger

Som hamburgerbröd rekommenderar han sorten brioche. Det finns många tillverkare, men han lyfter ”Bistro brioche” av tillverkaren Korvbrödsbagarn.

– Det är jävligt bra.

Sallad och tomat skippar helst Johan Kullberg – då fyller han hellre brödet med en extra burgare i stället.

– Men självklart går det bra med sallad också om man tycker om det.

För att burgaren ska bli komplett krävs också en enkel hemmagjord vitlöksmajonnäs, menar Johan Kullberg. Se hans busenkla recept i faktarutan nedan.

”Det kan man väl unna sig ibland.”

Mugwort BBQ Shack anordnar hamburgar-SM i Gråbo varje år. Där har Johan Kullberg lagt märke till ytterligare ett par ingredienser som gör skillnaden mellan en god smashburgare och en riktigt mästerverk.

Vad utmärker de allra bästa burgarna på SM, tycker du?

– Att löken är varm. Så jag skulle säga att ovanpå osten kan man slänga på stekt lök. Och jag tycker att man kan toppa med lite chips, eller rostad lök, något som är lite krispigt.

Och att dricka till?

– Åh. Jag tycker att man ska dricka en iskall cola. Folk säger att man ska dricka bärs hela tiden, men jag tycker att man ska dricka cola. En klassisk iskall glasflaska med Coca-cola. Det kan man väl unna sig ibland, svarar Johan Kullberg.

Mugwort BBQ Shack: Hemmagjord vitlöksmajonnäs

Ingredienser:

• 2 deciliter majonnäs

• Två kryddmått salt

• En liten skvätt citron

• Tre krossade vitlöksklyftor

Blanda.

LÄS MER:Nu tänder vi grillen – experten ger sina bästa tips

LÄS MER:Pensionären Freddy lagar svensk husmanskost åt indisk familj

LÄS MER:Torkan hotar grillsommaren: ”Kan bli totalförbud”

ANNONS