Daniel rankar kommunhus – så står sig Partille

Daniel Bernmar är inte bara Vänsterpartiets starke man i Göteborg, han kan allt om Sveriges kommunhus. I sommar har han besökt samtliga 49 i Västra Götaland. Och han rankar Partilles högt.

ANNONS
|

Vissa reser runt och ”samlar” fotbollsplaner, andra skådar fåglar eller letar tåg och flyg. Daniel Bernmar har istället en fäbless för kommunhus.

– Det är ett genuint intresse. Dels är jag kommunforskare, dels har jag jobbat med kommunalpolitik i många år. För mig handlar det lika mycket om historia, kulturgeografi och lokalpolitik som arkitektur, säger han.

– Om jag till exempel står på torget i Degerfors och tittar på kommunhuset så kommer frågorna upp: ”Vad är orten känd för? Vad har tillverkats här? När hade den sin storhetstid?”.

120 kvar att samla

I nuläget har han samlat på sig 170 kommunhus och publicerar varje sommar sin ”fångst” på både Twitter och Instagram. Planen är att se samtliga Sveriges kommunhus, han har 120 kvar och det får ta den tid det tar.

ANNONS

– Ja, det får inte bli för nördigt. Varje år gör vi någon resa ut i Sverige och jag planerar rutten för att se så många som möjligt och visst har det hänt att jag tagit omvägar, men mer än så får det inte bli, skrattar han.

Gillar Partilles kommunhus

Daniel Bernmar är nyligen tillbaka från sommarens kommunhussejour som denna gång gick till Västra Götalands samtliga 49 kommuner. 49 nya kommunhus intecknade på samlarkontot och ett av dessa är såklart Partilles kommunhus.

Ett kommunhus som Partille-invånarna verkar ha något av en hatkärlek till.

– Ja, jag kan förstå det. Det är ju byggt med sjöstensbetong som många tycker är fult, men jag tillhör inte dem. Jag tycker det är fint och intressant. Dessutom tror jag att Partille gärna ser sig som en lite ”fin” kranskommun och då ser kommunhuset apart ut i förhållande till det pittoreska, säger han.

”Topp tio i Västra Götaland”

– Jag tycker verkligen inte det är dåligt, tvärtom. Det har en genomtänkt arkitektur, det ligger jättebra och den nya och förbättrade entrén blev faktiskt en förbättring. Det går att göra mer med baksidan och dalgången ner mot Säveån, men i det stora hela är det ett bra kommunhus.

Så var placerar det sig då på rankingen av Västra Götalands 49 kommunhus? Ganska högt, menar Daniel Bernmar.

– Det har ju ingen chans kvalitetsmässigt mot till exempel Rådhuset i Göteborg, det är i en klass för sig, men en topp tio-placering blir det definitivt. Kanske åtta?

LÄS MER:Missräkning med takets sjösten – var förorenad och fick kasseras

LÄS MER:Parkeringspusslet löst i Partille Port – simhall ut till allmän beskådan

ANNONS