Vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Vaccin mot covid-19. Arkivbild. Bild: Olof Ohlsson

Coronaläget i Partille – vaccinerade behöver inte testas vid symptom

I Partille bekräftades tolv nya fall av covid-19 under vecka 40, vilket är ett fall färre om man jämför med veckan innan. Under torsdagen kom också ett besked från Folkhälsomyndigheten: Vaccinerade behöver inte testas vid symptom.

ANNONS

Sett till hela Västra Götalandsregionen registrerades endast 629 nya fall av covid-19 under vecka 40. Vilket är tre fall färre än veckan dessförinnan.

I Partille minskade också antalet bekräftade fall av covid-19 den veckan. Det bekräftades tolv nya fall.

LÄS MER:Partillefighters gör upp – under thaiboxningsgala i arenan

Under måndagen meddelande Västra Götalandsregionen att vaccineringen barn och unga inleds. Alla kommer kunna få en spruta i skolan, men de kan också gå till valfri vaccinatör, skrev GP. Till vaccinatören måste föräldrarna följa med, men i skolan gäller föräldrarnas samtycke.

– Men jag vet att väldigt många skolor redan nu har skickat ut en samtyckesblankett och information, så att föräldrarna i lugn och ro med barnen kan läsa på och tacka ja om man så önskar, sa vaccinationssamordnare Kristine Rygge under måndagen till tidningen.

I Partille kommun har man planerat att starta vaccineringarna i skolan i slutet av veckan. Dock kommer vaccinationerna inte starta samtidigt på alla skolor, varav några startar på tisdag nästa vecka. Och därefter startar några vecka 42 och 43.

Så många har fått vaccin i Partille

Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten har 83,7 procent fått en dos och 76,6 procent blivit fullvaccinerade i Västra Götalandsregionen.

Medan i Partille har 77,3 procent fått en vaccindos och 84,4 procent är fullvaccinerade.

Vaccinerade behöver inte testas vid symptom

Vid Folkhälsomyndighetens presskonferens på torsdagen kom beskedet att fullvaccinerade inte behöver testa sig vid coronasymptom. Det gäller från 1 november.

– Jag nämnde inledningsvis att vi anpassar åtgärderna, sade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef och biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Karin Tegmark Wisell berättade också att infektionsrisken minskar när fler blir vaccinerade.

– De som är vaccinerade och får genombrottsinfektioner smittar andra i mindre omfattning, sade hon och fortsatte:

– För fullvaccinerade, som de som har haft covid-19 det senaste halvåret och barn under sex år så rekommenderas att stanna hemma vid symptom. Det gäller alla, oavsett om man misstänker covid-19 eller inte. Men testning för covid-19 gäller inte generellt för den här gruppen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS