2 100 barn i Partille erbjuds nu vaccin på skolorna

Cirka 2 100 barn över tolv år erbjuds nu att ta sprutan mot covid-19. Arbetet drar igång på skolorna i slutet av nästa vecka.
– Vi har ett högt tempo så att vaccinationerna kommer igång så snart som möjligt, säger Marika Abrahamsson, avdelningschef på utbildningsförvaltningen i Partille.

ANNONS
|

Det var i tisdags förra veckan som alla vårdnadshavare till de cirka 2 100 barn och unga i Partille kommun mellan 12 och 15 år fick hem samtyckesblanketter för vaccinering mot covid-19. Utöver det fick alla barn också hem information om vaccinet Pfizer-Biontech samt en hälsodeklaration att fylla i. Allt skickades hem både med vanlig post, men också via mejlen, för att säkerställa att informationen når alla vårdnadshavare.

– Så man kan i lugn och ro bestämma hemma om man vill låta sitt barn vaccineras, säger Marika Abrahamsson.

LÄS MER:Så är coronaläget i Partille

Vårdcentraler har hand om vaccinationen på skolorna

Partille kommun har skolsköterskor ute på skolorna som har hand om organisering och administrativt arbete kring vaccineringen, medan personal från sex olika vårdcentraler kommer hålla i sprutan ute på skolorna. Svarskuvert från föräldrar till barnen trillar in till kommunen.

ANNONS

– Vaccinationerna kommer att starta i slutet av veckan och pågå under ett par veckor framåt, säger Marika Abrahamsson.

Hon vet inte hur många av barnens föräldrar som kommer att nappa på erbjudandet om att ta vaccinet. Men båda vårdnadshavarna måste ge sitt godkännande – annars får barnet inte ta sprutan mot covid-19.

– Vi kommer inte att vaccinera något barn som inte har underskrift från båda vårdnadshavarna. Det är en viktig etisk fråga det här, förtydligar Marika Abrahamsson

Utan samtyckesblanketten kommer barn inte att erbjudas vaccin i skolans regi, utan får då ta sprutan på vårdcentral eller annan plats för vaccinering.

Vaccineringen tros vara i rullning nästa vecka

Elever i åldrarna 12-15 år på kommunens F-6 skolor och 6-9 skolor ska börja ta vaccinet i slutet av nästa vecka.

LÄS MER:Boende på Oluff Nilssons väg misstror vaccinets verkan

Varför skolorna inte är igång med vaccineringen redan förklaras med att informationsmaterial och samtyckesblanketterna från regionen kom först förra veckan. Det är viktigt att alla får ta del av materialet och kan besluta om vaccination eller inte. Att ha en snabb process kan påverka antalet barn som i slutändan vaccineras.

– Vi vill att det ska bli så tydligt och tryggt som möjligt i den här frågan, säger Marika Abrahamsson.

Hur många av barnen hoppas ni ska ta vaccinet?

– Jag vill inte gissa, utan det är upp till varje vårdnadshavare.

Men från skolans sida vill ni alltså inte uppmana till att ta vaccinet?

– Jag ställer mig absolut bakom, men det är stor skillnad om jag ska uttala mig. Ingen ska känna sig tvingad att ta vaccinet, det är jätteviktigt.

Hon förtydligar att Folkhälsomyndigheten och Västra Götalandsregionen uppmanar allmänheten att ta vaccinet, medan skolan bistår med all organisering kring vaccinet.

Har barnen frågor kring vaccinet och kommer de få svar på skolan kring det?

– Skolsköterskan tar mycket frågorna lokalt på skolan. Sedan har vi en mejladress som vi har delgett vårdnadshavarna om de har frågor kring genomförandet.

Vid frågor kring vaccinet och andra medicinska funderingar uppmanas vårdnadshavare att kontakta sjukvården eller ta del av information på 1177.

LÄS MER:Fritt fram för 80-plussare att boka en tredje vaccindos

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS