Pia Myrseth, hundpsykolog på Hundens hus i Göteborg.
Pia Myrseth, hundpsykolog på Hundens hus i Göteborg. Bild: Anders Ylander

Allt fler skadas av hundar: ”Viktigt att bygga förtroende och tillit”

Under förra året attackerades närmare 4 000 personer i Sverige så svårt att de var tvungna att uppsöka akutsjukvård enligt statistik från Socialstyrelsen. Det är en ökning med 400 fall på ett år. I Partille har dock antalet hundattacker minskat de senaste åren.

ANNONS

Förra veckan dödades en kvinna av sin egen hund i Robertsfors i Västerbotten. Innan dess hade hunden, enligt uppgifter en amstaff, gått till attack mot en bekant som sedan behövde föras till sjukhus med allvarliga skador. Kvinnan ska tagit ut hunden som då ska ha bitit ihjäl henne.

I Sverige är det relativt ovanligt att hundar dödar människor, men enligt forskning på Linnéuniversitetet har det skett en ökning av attacker med dödlig utgång. Från att ha varit ett par vart tredje-fjärde år sker det nu ett par dödsfall om året, säger Andreas Svensson, docent i evolutionär ekologi vid Linnéuniversitetet till SVT.

ANNONS

2019 fick 10 personer i Partille kommun uppsöka vård sedan de skadats av en hund. Men på senare år har antalet minskat och hittills i år har åtta personer fått uppsöka vård.

Attacker sker oftast inom familjen

Men hur kommer det sig att hundar attackerar människor och vad har man för ansvar som hundägare för att hunden inte ska gå på människor?

Pia Myrseth är hundpsykolog och arbetar på Hundens hus i Göteborg. Hon säger att det är oerhört ovanligt att hundar dödar människor och att det oftast är inom familjen som en hund går till attack eller försvar.

– Det är vanligare att de går till angrepp mot sin ägare i hemmet snarare än mot främmande människor, det visar statistik och forskning.

En faktor till att fler råkar ut för skador från hundar kan hänga ihop med att antalet hundar ökat kraftigt i Sverige de senaste åren och i synnerhet under pandemin.

– Sverige har blivit mer hundtätt de senaste 30 åren och då har de uttalade attackerna ökat. Hundarna är mer delaktiga i vårt liv än de var förr då de stod i hundgården och var jakthundar eller tjänstehundar, säger hon.

Vad är det då som får en hund att attackera en människa?

– Det är väldigt många utlösande faktorer och det kan vara flera av dem samtidigt. Det är vanligt att en hund kan vara sjuk och ha smärta. Det är inte alls ovanligt i kombination med att den är för lite sysselsatt, att den har överskottsenergi och att den överreagerar på något, säger hon.

Försök inte lugna en stressad hund

Det är oklart vad som exakt gjorde att kvinnan i Robertsfors blev så illa biten att hon dog. Och det är inget Pia Myrseth vill spekulera i.

– När en hund går till attack kan det handla om en brist i kommunikationen och bristande förståelse för att en hund kan gå i försvar. Hundar kan känna sig hotade rent kroppsligt, säger hon.

Har en hund väl blivit stressad och är uppe i varv och i vad Pia Myrseht kallar reaktivitetsstress går det oftast inte att lugna ner hunden.

– Då ska man försöka få bort den ur situationen. Se till att få in den i ett annat rum och stäng dörren. Det är ingen idé att försöka träna eller uppfostra en hund i det tillståndet.

Hon vill även trycka på att man ska se helheten och inte fokusera på att det bara är hundens fel.

– Ägaren har ett ansvar att ge den god träning, god sysselsättning som är anpassade till den rasen, och se till att den inte blir överstimulerad, att den mår bra. Eliminera smärta och sjukdom och bygg förtroende och tillit och respekt.

”Skaffa kunskap”

Om en hund morrar är det ett sätt för den att säga att den inte är tillfreds med situationen och Pia Myrseth anser att man då inte ska gå in och bestraffa den.

– Ta reda på varför den morrar och reagerar med rädsla. Vad kan jag göra för att förändra situationen, kanske genom att lära sig hundens språk och beteende. Skaffa dig mer kunskap, gå på bra kurser om hantering av hundar. Våld föder våld, även bland hundar.

Hur ska man göra om man möter en aggressiv hund?

– Man ska inte ta kontakt, helt enkelt hålla avstånd och gå ut i en båge och gå långsamt därifrån. Man ska inte springa, det kan trigga igång den.

Om en hund ändå kommer mot en fast man inte vill rekommenderar Pia Myrseth att man vänder sidan åt för att ha en balans i fall hunden skulle hoppa upp.

LÄS MER:Så ska nya Kniven se ut: ”Bygga på höjden”

LÄS MER:Hälften av alla nya bilar i Partille är laddbara elbilar

LÄS MER:Par försökte smita med obetalda varor – misstänks för bedrägeri

ANNONS