Akut blodbrist i Västra Götaland – vill fylla på lagren inför sommaren

Det råder akut brist på blod i regionen. När midsommarhelgen nu väntar uppmanas blodgivare att boka ny tid.
– Vi behöver fylla på inför och under sommaren, säger Ulrika Ljung vid GeBlod.

ANNONS
|

Blodlagren är oroväckande låga på flera håll i Sverige. Västra Götaland är en av de regioner där behovet är som störst, skriver organisationen GeBlod i ett pressmeddelande.

För tillfället har regionens gemensamma blodlager runt 300 blodpåsar under den önskade nivån. De vill därför uppmana blodgivare att boka en ny tid för att ge blod.

– I Västra Götaland behöver vi just nu få upp uppmärksamheten för blodgivning inför sommaren. Det gäller alla våra enheter i regionen. Sedan råder det olika behov i mängd, men överlag behöver vi skapa uppmärksamhet kring att det behövs blodgivare under semestern, säger Ulrika Ljung, kommunikatör vid GeBlod i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Lagren sinar vid midsommar

Mest akut är situationen i Göteborg, men blod kan flyttas inom regionen beroende på hur behovet ser ut.

– I Göteborg är det akut brist, där ligger vi lägre på blodgrupp 0 och A. På de andra orterna behöver vi fylla på inför och under sommaren. Och då är det redan etablerade blodgivare vi i första hand vänder oss till. Men vill man bli blodgivare kan man skicka en anmälan via vår hemsida, säger Ulrika Ljung.

Allra närmast väntar en långhelg vid midsommar. Efter den väntas lagren ha sinat än mer.

– I och med att det råder samma situation på flera platser i Sverige blir situationen mer alarmerande. Vi behöver bunkra upp inför midsommar och sedan öka nästa vecka. För när helgen är över kommer lagren ha minskat, säger Ulrika Ljung.

Så är läget på närmsta sjukhusen

Sahlgrenska sjukhuset: Ligger cirka 150 blodpåsar under sina önskade blodlagernivåer. Behöver främst fyllas på i blodgrupperna O och A.

Kungälvs sjukhus: Behöver fylla på med blod under sommaren. Blodlagret på O negativt blod ligger just nu under önskade nivåer.

Källa: GeBlod

LÄS MER:Brist på viktig blodgrupp i Västra Götalandsregionen

ANNONS