För att minska blodbristen söker regionen nya blodgivare.
För att minska blodbristen söker regionen nya blodgivare. Bilden är en arkivbild. Bild: Jonas Lindstedt

Brist på viktig blodgrupp i Västra Götalandsregionen

Det är stor brist på blodgruppen 0 negativ i Västra Götaland.
– Situationen är kritisk när det gäller vårt lager med O negativt blod, det är akut, säger Ulrika Ljung, presstalesperson på GeBlod Västra Götaland.

ANNONS
|

Det är brist på blod i Västra Götalandsregionen, främst saknas den viktiga blodgruppen 0 negativ som används vid akuta fall när det inte finns tid att ta reda på personens blodgrupp, eftersom 0 negativ kan ges till alla typer av blodgrupper. En person som är 0 negativ kan inte heller få blod från någon annan blodgrupp.

– Det är också extra viktigt att få in blod nu eftersom vi närmar oss påskhelgen med röda dagar då vi inte får in lika mycket blod. Då behöver vi på förhand fylla på extra i våra blodlager, säger Ulrika Ljung, presstalesperson på GeBlod i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Även om bristen främst märks på blodgruppen 0 negativ understryker Ulrika Ljung att alla blodtyper är viktiga och alla blodgivare uppskattas.

– Situationen är kritisk när det gäller vårt lager med O negativt blod, det är akut.

Lärdomar under pandemin

När covid-19 pandemin bröt ut drabbades regionen av brist på blod eftersom det blev svårare för blodgivare att lämna blod kontinuerligt på grund av restriktioner och sjukdom. Sedan dess har blodlagret stabiliserats, enligt Ulrika Ljung.

– Sedan i våras har blodlagret varit mer i balans. Men vi kommer alltid hamna i situationer då tillgång och efterfrågan inte matchar. Vi har lärt oss av pandemin att vi behöver rekrytera fler för att ha fler i beredskap inför kommande kriser och pandemier.

ANNONS