Insändare: Sänk skatten för små bryggerier med hantverksmässig tillverkning av öl

Sverige och Spanien är de enda länderna i EU som inte låter mindre bryggerier ha lägre skatt, skriver de centerpartistiska riksdagsledamöterna Anders Ådahl och Christofer Bergenblock.

ANNONS
|

Går man in på ett Systembolag ser man snart ett stort utbud av olika ölsorter från många olika tillverkare. Det ser ut att vara god konkurrens med stora valmöjligheter. Med det är en bild som skymmer ett antal oroande realiteter.

Svensk försäljning av öl domineras av produkter från ett fåtal mycket stora bryggerier. De fem största (Spendrups, Carlsberg, Åbro, Kopparbergs, och Krönleins) dominerar kraftigt i försålda volymer.

Samtidigt är det de små hantverksmässiga bryggerierna som både står för det varierade utbudet och för ölen av särskilt god kvalitet. Med de små bryggerierna har en ny både sundare och mer sofistikerad ölkultur blivit en del av vårt samhälle. Antalet bryggerier i Sverige har ökat med flera hundra under de senaste tio åren och det handlar huvudsakligen om små producenter med en hantverksmässig tillverkning av öl.

ANNONS

Vi anser att även Sverige bör värna de små bryggerierna.

Emellertid är kostnaderna för de små producenterna naturligtvis mycket högre än för de stora som har en rad stordriftsfördelar. De ekonomiska marginalerna för de små som driver kvalitet och variation är ofta små och lönsamheten kan snabbt vändas till förlust när kostnaderna för el, insatsvaror, transporter, räntor och löner skjuter i höjden. Risken finns att många små producenter snabbt slås ut när tiderna blir sämre. Och det är också vad som nu oroar en hel bransch av små bryggerier.

Eftersom förutsättningarna ser så olika ut för små och stora producenter har EU ett regelverk som tillåter lägre skatt för små öltillverkare. Denna möjlighet används idag av alla länder utom Sverige och Spanien.

Vi anser att även Sverige bör värna de små bryggerierna som förutom att driva ölmarknaden framåt också skapar både lokala arbetstillfällen och besökstillfällen. Inte minst på landsbygden och i små orter har små hantverksbryggerier slagit rot och bidragit till bygdens utveckling. Vi anser att det bör utredas hur även Sverige kan differentiera skatten på alkohol utifrån storleken på producenten med syftet att gynna små bryggerier med hantverksmässig tillverkning av öl.

Anders Ådahl (C)

Riksdagsledamot från Mölndal, representerande Västra Götalands västra valkrets där Partille ingår

Christofer Bergenblock (C)

Riksdagsledamot Varberg

LÄS MER:Kris bland Poppels ölbryggare: ”Rör inte våra skägg!”

LÄS MER:Han har brunnit för Partilles unga sedan 1979 – nu berättar Steve Karlsson sin historia

LÄS MER:Jul i Jonsered tillbaka – med mer mat: ”I år tar den inte slut”

ANNONS