Signaturen Trött och besviken vädjar till politikerna i Partille att ta hand om både personal och vårdtagare på kommunens äldreboenden.
Signaturen Trött och besviken vädjar till politikerna i Partille att ta hand om både personal och vårdtagare på kommunens äldreboenden. Bild: Shamiram Demir

En skam att jobba som vårdanställd i Partille

Signaturen Trött och Besviken vädjar till politikerna i Partille att ta vård- och omsorgspersonalens kritik på allvar: ”Ni politiker måste göra Partille kommun attraktiv igen så fler vill arbeta med våra äldre.”

ANNONS
|

Hej alla politiker i Partille kommun. Nu är valet över och man kan säga att folket har sagt sitt. Man kan också säga att det är nu ert arbete börjar!

Lyssna på oss som arbetar med era gamla och sköra, alltså vi som är kommunens vård- och omsorgspersonal. Vi mår dåligt och många av våra erfarna arbetskollegor har slutat och fler går vidare hela tiden. Detta måste ju bero på någonting.

Varför får Partille kommun inga sökande eller sökande med erfarenhet och utbildning? Ni som arbetsgivare borde lyssna och förstå ett det nya hälso- och hållbarhetsschemat inte är bra. Ingen orkar arbeta på detta, man blir sjuk och känner sig stressad. Hur mår då vårdtagaren? Vårdtagaren som hela tiden blir utsatt för låg bemanning, outbildad personal och problem att förstå språket. Familjen hemma får ha en stor förståelse för vi måste ju tjäna pengar. Familjen får utstå att jag kanske inte ser mina barn på en hel vecka på grund av att jag arbetar kväll. Ensamstående kan inte arbeta i Partille kommun då de inte får ihop sin tillvaro.

ANNONS

Samtidigt är man inte delaktig i förändringarbetet, man är underbemannad med ny personal. Man utsätts för påtryckning av chefer att man ska hinna med sitt arbete på kortare tid med mindre personal. Detta drabbar ju inte bara min arbetsmiljö, detta drabbar de boende och deras livskvalité.

Man tillsätter fler chefer, ombud som inte tillför det arbetsnära något. Det finns fler chefer än tidigare år. Varför? Numera finns samordnare, omsorgshandledare, schemaläggare, flödesombud, aktiverare med mera. Men ingen av dessa arbetar helg. Då ska personalen lösa sjukfrånvaro och uppkomna problem själva.

Spring fortare måste vara det nya 2023!

Tre frågor till politikerna i Partille

Nu frågar jag er igen:

Hur ska ni driva en verksamhet utan kompetent personal, låg bemanning och större andel äldre?

Hur ska ni göra äldrevården i Partille till en attraktiv arbetsplats igen?

Vem skulle vilja arbeta flera helger på rad eller en hel vecka bara kväll?

Det måste vara dyrt att ha personal som är eller blir sjuka hela tiden? Det måste vara dyrt att lägga ett nytt schema var sjätte vecka? Vilket resursslöseri! Och på detta ska läggas alla nya ombud, samordnare, omsorgshandledare, flödesombud, schemaombud och så vidare.

Ni politiker har blivit förda bakom ljuset om ni tror att er personal är nöjd.

Hur ska man då göra för att få en bra omsorg, schema igen?

Nej, man ska lyssna på personalen, göra oss delaktiga och samarbeta. Jag hade hellre haft ett drägligare schema än löneförhöjning, men det är ju kanske bara jag som tycker...

Det som talar för att ni har gjort fel är ju att så många slutar i Partille kommun. Vågar ni höra hur många? Jag tror mig veta och det är många – tresiffrigt i hela Partille kommun, de senaste tre åren är min gissning. Säger inte detta er något?

Dålig personalpolitik och tystnadskultur inom vård och omsorg gör ju inte saken bättre. Är det såhär arbetsmiljön ska se ut år 2023?

Färre i personalen men fler att ta hand om

Jag skäms över att arbeta i Partille Kommun, skäms över hur ni tar hand om er personal, som i sin tur ska ge fler omsorg för våra äldre som blir bara fler. De vi värnar om och vill ge en fin tillvaro för. Men vi är ju mindre personal som ska ta hand om en större mängd äldre. Jag får det inte att gå ihop, får ni?

Är det inte en rättighet att bli bemött med respekt av de som tar hand om dig? Är det inte en rättighet att få gå på toaletten och sitta i lugn och ro – varje dag? Att få sin säng bäddad, inte överlagt bara med överkast? Att komma upp i en trygg miljö där personal gör det dom är utbildade för? Ja, men då måste de ha utbildning. Och så var det ju det här med tiden, man måste ha tid! Med dessa scheman finns inte tiden...

Jag vill inte ha svar från Daniel Pus eller Erika Hägg. Deras tidigare svar skönmålar verksamheten för att ge er en bild av verksamheten som inte stämmer.

Ni politiker måste göra Partille kommun attraktiv igen så fler vill arbeta med våra äldre.

Varför skriver jag anonymt? För att repressalierna är ett faktum när man kritiserar verksamheten. Jag vet fler som blivit drabbade på grund av de sagt något man inte vill höra.

Trött och besviken

LÄS MER:Partierna i Partille om äldrevården – så vill de göra den bättre

LÄS MER:Margit, 95, skiner upp – när hundarna kommer på besök

LÄS MER:Hon har varit chef i Furulund lika länge som nya schemat

LÄS MER:Vill få bort löparsystemet från Furulunds äldreboende

ANNONS