Insändarskribenten jublar åt att Västtrafik har infört sommarbiljett, men skulle gärna se att giltighetstiden förlängdes.
Insändarskribenten jublar åt att Västtrafik har infört sommarbiljett, men skulle gärna se att giltighetstiden förlängdes. Bild: Hannah Palmhagen

Efterlängtad sommarbiljett i Västsverige från Västtrafik

Insändarskribenten är glad att det numera finns en sommarbiljett att köpa för kollektivtrafiken i Västra Götaland. Men han skulle vilja skruva på priser, var den går att köpa och giltighetstid.

ANNONS
|

Sedan några år tillbaka finns ett sommarkort på lokaltrafiken i bland annat Halland, Skåne, Blekinge och Värmland. I Värmland finns även ett seniorkort. Korten är prisvärda med tanke på att de gäller i två månader och man kan resa hur mycket man vill med länstrafiken i respektive län under giltighetstiden. Korten går att köpa på alla försäljningsställen som säljer länstrafikens biljetter i de berörda länen. När det gäller sommarbiljetten i Västra Götaland kostar den 815 kronor och gäller i 30 dagar.

ANNONS

Här gäller Västtrafiks sommarbiljett

Biljetten gäller på Västtrafiks tåg, bussar, spårvagnar och båtar inom Västtrafiks område (Västra Götalandsregionen och Kungsbacka kommun).

Sommarbiljetten gäller även på:

SJ Regional Göteborg – Åmål (Vänertåget)

Öresundståg Göteborg – Åsa

På flygbussarna (för de anställda på flygplatsen)

Resa till och från Kosteröarna och Marstrand.

Här gäller inte sommarbiljetten:

SJ Regional Göteborg – Örebro (Västra stambanan)

SJ Regional Göteborg – Borås – Limmared

SJ Snabbtåg Uddevalla - Strömstad

Vy tåg Göteborg – Trollhättan – Ed

DVVJ

MTR

Ronden

I Västra Götalandsregionen gäller biljetten till och med den 29 augusti och sista försäljningsdag är den 31 juli. Tyvärr går den endast att köpa i To Go-appen. Biljetten borde kunna köpas på alla försäljningsställen som i de andra länen och även gälla i två månader som i de andra länen. Ett pris på cirka 1 400 kronor för två månader måste väl anses som ett bra pris.

• I Halland kostar det 715 kronor att jämföra med Västra Götaland som är betydligt större än Halland. Där gäller den 15 juni till 15 augusti.

• I Skåne kostar kortet 749 kronor och gäller 15 juni till 15 augusti.

• I Blekinge kostar kortet 738 kronor och gäller 13 juni till 14 augusti.

• I Värmland kostar kortet 995 kronor och för seniorer 795 kronor. Där gäller biljetten från 6 juni till 21 augusti.

Sommarkorten är mycket populära och dessutom fördelaktiga i de län där de finns. Länsbolagen har en möjlighet att visa ovana kollektivtrafikresenärer fördelarna med att resa kollektivt. Dessutom är det en bra biljett för turister som besöker regionen. Västra Götaland har enormt mycket att erbjuda: storstad, skärgård, glesbygd och mängder av sevärdheter att besöka. Dessutom finns det mängder med gastronomiska upplevelser i regionen. Det är bra att även Västtrafik har infört en sommarbiljett.

Christer Wilhelmsson

Styrelseledamot Lokalavdelning Väst Järnvägsfrämjandet

LÄS MER:Göteborgselever får gratis sommarlovskort – Partille blir utan

LÄS MER:Så kommer de nya hållplatserna se ut i Partille

LÄS MER:Hög nota för oanvända seniorkort i Partille

ANNONS