En tredjedel av seniorkorten i Partille används inte.
En tredjedel av seniorkorten i Partille används inte. Bild: Stefan Bjarnefors

Hög nota för oanvända seniorkort i Partille

Allt fler som fyllt 65 plockar ut Västtrafiks seniorkort i Partille. Men många av busskorten ligger och dammar, något som kostar kommunen miljonbelopp varje år.

ANNONS

Partille Tidning har nyligen rapporterat om att Partille, till skillnad från exempelvis Göteborgs stad, avstått från att erbjuda kommunens ungdomar så kallade sommarlovskort.

De ungdomar vi pratade med i samband med den artikeln uttryckte missnöje, en av dem var 17-åriga Olivia Fors.

– Det är väldigt tråkigt att vi inte får samma möjligheter som de i Göteborg, trots att vi ofta måste åka längre för att kunna ta oss in till stan på sommaren eller ut till Lerum, sa hon då.

De som fyllt 65 år åker gratis

För de Partillebor som fyllt 65 år ser det dock bättre ut, åtminstone när det kommer till att resa gratis med Västtrafik.

Seniorkort möjliggör nämligen gratis resor för de som fyllt 65 år i trafikzon A mellan 08.30 och 15.00 samt 18-06 på vardagar och dygnet runt på helger och helgdagar – alltså ett riktigt klipp för våra äldre.

Partille Tidning har begärt ut statistik från Västtrafik som visar att allt fler äldre fått upp ögonen för seniorkorten de senaste åren.

I dagsläget finns 6 139 stycken registrerade seniorkort i Partille och varje år ansöker cirka 400 personer om att få ett.

Oanvända korten kostar miljonbelopp

Partille kommun står för notan och förra året betalade man drygt 3,8 miljoner kronor för att säkerställa att kommunens äldre invånare skulle kunna nyttja kollektivtrafiken gratis.

Men i den statistik som tidningen fått av Västtrafik visar det sig att långt ifrån alla använder sina seniorkort. Drygt hälften, eller 55 procent, har använt sina kort de senaste tre månaderna.

Sett på användning senaste året är det två tredjedelar av innehavarna som har gjort minst en resa. Det innebär att en tredjedel av alla de som har ett seniorkort inte använder det.

Men kommunen betalar för korten trots att de inte använts och förra året kostade de oanvända korten närmare 1,3 miljoner kronor.

Partille kommun har haft nedanstående kostnader (exkl adminavgifter) de senaste åren för seniorkort. På sex år har kostnaden för korten ökat med dryga miljonen i takt med att fler seniorer har hoppat på erbjudandet:

2016: 2 733 000

2017: 3 116 000

2018: 3 402 000

2019: 3 579 000

2020: 3 702 000

2021: 3 815 000

Källa: Västtrafik

LÄS MER:Tingstadstunneln stängs – så påverkas trafiken från Partille

LÄS MER:Alla hållplatser i Partille ska bytas ut

LÄS MER:Buss stoppad: ”Större ungdomsgäng som stökar”

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS