Insändarskribenten larmar om ett ohållbart läge på Kullegårdens Säbo.
Insändarskribenten larmar om ett ohållbart läge på Kullegårdens Säbo. Bild: Shamiram Demir

Dementa irrar omkring – personal går på knäna

Insändarskribenten larmar om ett ohållbart läge på Kullegårdens Säbo. Ett läge som gradvis försämrats och som efter nya vårdschemat leder till att personal slutar. ”Varför är det ingen som tar ansvar? Varför blir vi inte lyssnade på?”

ANNONS

Först vill vi rikta ett tack till anhöriga som ser hur vi har det. Tack till hemsjukvården som står upp för oss undersköterskor.

På Kullegårdens Säbo slutar nu en massa erfaren personal och fler är på väg. Det är en dålig stämning och flera i personalen känner sig “förföljda” och man vågar inte säga något på grund av repressalier.

Detta har under några år fått fortgå med början vid chefsbyte. Pandemin gjorde att man slet och stod ut. Men det eskalerar nu i och med schemaförändringarna, personalbyte och att många blir särbehandlade på boendet. Det råder en tystnadskultur och man vet inte vem man kan lita på.

Detta nya schema har gjort oss till slavar inom vården. Vi är trötta för att vi måste vara på arbetet så mycket mer. Det gäller natt, deltid och heltid. Vi är tröttare för att återhämtningen har kortats ner. Tröttare när vi kommer till arbetet och ska tillgodose våra äldre. Vem blir drabbad av detta? Jo, de som vi ska hjälpa och ta hand om. De som ska ha det bra på ålderns höst. Att tillgodose deras behov har Partille kommun det yttersta ansvaret för.

Nytt vårdschema i Partille kommun

I Partille kommuns nya schema arbetar man ofta kväll före ledig helg. Man blir flyttad till andra avdelningar, där man inte känner de boende eller känner till deras behov. Men det ska man läsa sig till, på vems tid? Jo, de boendes!

Man har inget socialt liv längre, man orkar inte. Deltid och heltid har lika många arbetspass, varför? Man kan få arbeta många kvällar på rad, och tappa sitt eget familjeliv som följd.

Många har ju valt att arbeta deltid för att det passar deras livspussel. Man ska ju inte bli “tvingad” att arbeta heltid, för det är så det i praktiken blir när man är där.

Nattens timmar har blivit kortare och resulterar i fler ”farliga” nätter när man ger de som arbetar fler arbetsuppgifter. Man ska utöver att man tvättar arbetskläder och spritar alla kontaktytor, nu också tvätta tre köksgolv per personal varje natt. Man är tre nattpersonal på nio avdelningar. En gång i veckan ska man städa kök, ugn, micro, frys och skafferi på samtliga avdelningar. Vart tog vården vägen? Den ökande oron bland våra äldre märks ju på natten också, utan att man slamrar i köken.

Dementa irrar omkring och känner inte igen sig

Det som gjorde Kullegården till ett fint och mysigt hem var att de äldre bodde i en miljö som de kände sig trygga och hemma i.

Vad hände då? Man slängde alla möbler, allt nytt som gammalt, skänkt eller köpt. Tavlor, dukar, gardiner, jul, påsk... Ja, allt. Det skulle dessutom slås sönder så att ingen kunde ta tillvara på något! Man skänkte det inte ens. Detta har vi skattebetalare betalt.

Numera får de boende sitta i ett väntrum med en fåtölj per boende och tre små bord. Dementa irrar omkring och hittar inte hem för allt ser ju likadant ut, till och med planscherna som har kommit upp istället för tavlor. Sedan alla dessa ben som ju innebär en stor fallrisk. Vem har inrett? Är det någon som har utbildning i demensvård?

Styrande på Kullegården och Partille kommun har verkligen inte tänkt på sin personal eller de boende. Denna anda verkar det ju vara i hela kommunen så jag skulle vilja att ni som bestämmer tar ert ansvar och börjar om... Eller slutar.

Det är val i år.

Trött och besviken

LÄS MER:Missförhållande på Furulunds äldreboende: ”Det är skamligt”

LÄS MER:Missnöje på Furulunds äldreboende – vårdanställda kräver svar av Partilles politiker

LÄS MER:Sjuksköterskorna larmar om kompetenstapp inom vården

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS