Debatt: Biologisk mångfald på låtsas i Partille med ”ålgate”

Jonsered känns just nu mer som en brottsplats än ett vackert naturområde, skriver Miljöpartiets Ulla-Carin Moberg efter Partille Tidnings avslöjande om åldöden vid Jonsereds vattenkraftsstation.

ANNONS
|

Vi har en skandal i Partille – ”ålgate”. Medan styrande politiker pratar om att Partille ska vara en ”förebild för hållbar utveckling” kippar utrotningshotad ål efter andan och dör i kommunens eget kraftverk i Jonsered. Pratet om hållbarhet och biologisk mångfald kan inte tas på allvar så länge kommunen orsakar massdöd av utrotningshotade arter.

Vad vore Partille utan Säveån? Denna glittrande pulsåder som ger kommunen dess skönhet och bjuder invånarna en rik natur. Många trodde nog att läget stod bra till i ån. Men nu vet vi. Jonsered känns just nu mer som en brottsplats än ett vackert naturområde. En container med ett tjugotal stora ålar och annan fisk ligger och ruttnar bredvid kraftverket och stanken sprider sig. Ålhonorna, upp emot 30 år gamla, var på väg till Sargassohavet för att fortplanta sig men dog en plågsam död i Jonsereds kraftverk. Och det är inte första gången. Flugfiskesällskapet vittnar om hur man under flera år rapporterat att ål och lax dödats vid kraftverket. Inget har hänt.

ANNONS

För oss i Miljöpartiet är det självklart att ål, lax och annan fisk ska kunna vandra upp och ner i Säveån utan att mosas i ett kraftverk.

Nu väntar vi på att Partille Energis vd Mikael Jednell, ansvarig för kraftverket, kommer med sin utlovade utredning och att insatser snabbt sätts in. Riktiga insatser, så att det här aldrig kan upprepas. Bjud in Säveåns flugfiskesällskap, Sportfiskarna med flera till en dialog och lyssna på deras förslag till lösningar. De har lagt tusentals ideella timmar på att fisken ska trivas i ån och vet vad som behövs.

För oss i Miljöpartiet är det självklart att ål, lax och annan fisk ska kunna vandra upp och ner i Säveån utan att mosas i ett kraftverk. Kan Partille lägga närmare en miljard kronor på en ny väg eller på en simhall så kan vi investera en i sammanhanget blygsam summa för att stoppa dödandet av utrotningshotade arter.

Fram tills att fiskdöden i Jonsered har upphört bör vi politiker ligga lågt med att besluta om nya hållbarhetsprogram och prata biologisk mångfald i Partille kommun.

Det är bara tomma ord.

Ulla-Carin Moberg (MP)

Ledamot i Partille kommunfullmäktige och ledamot i bygg- och miljönämnden

LÄS MER:Bara tio ettor kvar att hyra ut på Vågkanten: ”Populära”

LÄS MER:Ål- och laxdöden är en skam för Säveån

LÄS MER:Ålar fastnar och dör vid Jonsereds kraftverk: ”Ren utrotning”

ANNONS