Välbekant ansikte axlar sportchefsmanteln i Öjersjö

Öjersjö IF har haft vind i seglen på sistone, då man bland annat utsetts till årets förening. Nu har man bestämt sig för att skaffa en sportchef och att rätt man för jobbet är Jamie Parker, 28.
– Fotboll är det roligaste jag vet och att få jobba med det som man brinner för allra mest är underbart, säger han.

ANNONS

I mars utsåg Göteborgs fotbollsförbund Öjersjö IF till årets förening och man beskrev klubbens framgångsmodell i smickrande ordalag.

”Föreningen har under flera år strategiskt arbetat för att skapa en förening för alla och framgångsrikt lyckats behålla barn och unga upp till juniornivå. För att erbjuda möjligheter för alla att utvecklas arbetar de genom en föreningsmodell med ökat samarbete över åldersgränserna. Föreningen lyfter också fram styrkan av att samarbeta med andra föreningar och hjälpa varandra gällande t ex arrangemang, material och träningar. Föreningen har också sjösatt ett pilotprojekt med ungt ledarskap som syftar till att se hur de ska jobba med att inkludera ungdomar som ledare i större utsträckning framöver – detta ser vi med spänning fram emot att höra mer om!"

ANNONS

Arbetssättet kallar klubben själva för ”Öjersjömodellen” och är något man från föreningens sida är mycket stolta över. Eftersom man numera är en prisbelönt förening var det kanske också dags att man precis som andra idrottsbjässar skaffade sig en sportchef.

Axlar manteln som sportchef

Rätt man för jobbet tycker Öjersjö IF att Jamie Parker är. Han är ett välkänt ansikte för många i klubben, då han de senaste tre åren jobbat som föreningsutvecklare.

– Den rollen har jag haft på 25 procent, samtidigt som jag pluggat sportscoaching på Göteborgs universitet. Det har gjort att jag lärt känna föreningen på ett väldigt bra sätt, säger han.

Men Jamie har också ett förflutet som spelare i klubben.

– Jag spelade i Lerum men kom tillbaka till Öjersjö när jag var 21, efter ett litet uppehåll i fotbollen. Eftersom mina föräldrar bodde i Öjersjö kändes det väldigt lokalt och bra. De bor fortfarande kvar här och det händer att jag hoppar in i A-lagsmatcher nu också, när jag hinner.

I sin ungdom hamnade han en sväng i Skottland och fick provspela med den anrika klubben Aberdeen FC.

– Jag provspelade i en vecka när jag var 17. Min pappa är skotte så vi hade lite kontakter där. Det ledde inte till något men det var en nyttig erfarenhet.

Ska ta fram en ny identitet

Jamie Parker är väldigt glad över att han blivit utsedd till sportchef.

– Det är hedrande att jag har fått förtroendet att vara sportchef och det är fantastiskt kul. Fotboll är det roligaste jag vet och att få jobba med det som man brinner för allra mest är underbart.

Exakt vilka arbetsuppgifter han kommer ha är inte helt fastslaget, eftersom rollen är ny, men det kommer bland annat att handla om att ta fram en ny identitet och spelidé för de olika årgångarna och lagen i klubben samt att hantera sponsorer.

De senaste åren har man med framgång lyckats behålla de yngre spelarna i föreningen, men fram tills i år såg det sämre ut med seniortruppen som man har tillsammans med Björndammens BK.

– Den här säsongen ser det bättre ut än förra året, vi ligger bra till i tabellen och har en bred trupp.

Så ska talangerna stanna kvar

Hur ska du som sportchef jobba för att behålla unga talanger i klubben?

– Vi fortsätter köra stenhårt på vår modell. Den går ut på att spelaren måste få utmanas och spela på den nivån man befinner sig i sin fotbollsutveckling. De som är redo kan till exempel få prova på att ta ett kliv upp till juniortruppen för att få känna på ett mer fysiskt spel och de som är i juniortruppen kan få göra samma sak i seniortruppen.

– Det måste vara attraktivt för yngre att utvecklas och vi ska kunna erbjuda vägen att spela med äldre. För de som ligger längre fram i sin fotbollsutveckling behöver inte vilken årgång man tillhör spela så stor roll, helt enkelt.

Att det växer så det knakar i Öjersjö är också en faktor som Jamie Parker tror kommer att vara föreningen till gagn på sikt.

– Öjersjö IF som jag ser det har en oerhörd potential, förutom att styrelsen och tränarna väldigt drivna så går det inte heller att blunda för allt som byggs i Öjersjö. Det kommer att skapa en bra tillväxt med alla nya familjer som flyttar in. Det ska vi försöka dra nytta av, säger han.

LÄS MER:Lista: Bostäderna som växer fram i Gökegård

LÄS MER:Öjersjö IF prisas – blir årets förening: ”Ger energi”

LÄS MER:Björndammens ordförande om förändringen: ”Utan historia finns det ingen framtid”

ANNONS