Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Supertalangen Gabriel, 19, är redo för att möta världseliten

Trestegshopparen och Partillebon Gabriel Wallmark lämnar ett succéår bakom sig.
Han bytte avstampsfot, slog trestegs-legendarens Christian Olssons gamla ungdomsrekord och vann guldmedalj i junior-vm.
Nu siktar han framåt, diskuterar sponsoravtal med Puma och om bara någon månad kan han ställas mot mannen som har världsrekordet inomhus.
– Det är stort att få mäta sig med de bästa, säger han.

Sävedalssonen Gabriel Wallmark fyller 20 om några veckor, men har redan hunnit att åstadkomma mycket.

Han började med friidrott i Sävedalens AIK som sjuåring, men skulle aldrig påstå att han blev biten direkt.

– Då handlade det mest om att ens föräldrar tyckte att man borde röra på sig och att mina kompisar också tränade. Jag körde nästan alla grenar i SAIK. Vanlig sprint, kortsprint, häck, höjdhoppning, längd, spjut och kula. Och så tresteg då så klart, säger han.

LÄS MER: Johan hänger på den ”sjuka hypen” - blir padeltränare

2016 bytte han klubb till Örgryte IS, men att satsa fullt ut på tresteg som enda gren är ett förbluffande färskt beslut, sett till hans stora framgångar det senaste året.

– Jag bestämde mig för att specialisera mig för drygt ett år sedan. Jag kände att jag var bra på det, att jag hade mer att ge. Det uppmärksammades också av tränare och de runtomkring.

Byte av avstampsfot – ett succékoncept

Och Gabriel Wallmark verkar ha valt rätt gren. Förra sommaren tog han guld både i Junior-EM och Junior-VM. Av bara farten lyckades han också pulverisera Christian Olssons 22 år gamla svenska juniorrekord på 16,30 med nio centimeter. Någon månader senare drygade han ut det ytterligare några centimeter, till det personliga rekordet 16,43.

Resultatet var något oväntat, med tanke på att Gabriel Wallmark bara ett drygt halvår innan rekordhoppet aldrig hoppat över 15 meter. Det blev det ändring på när hans tränare Yannick Tregaro, föreslog att han skulle byta avstampsfot – från höger till vänster.

– Han såg det på ett träningspass när jag körde enbenshopp. Han upptäckte att jag hade bättre teknik med det andra benet och sa att han ville testa att byta. På den vägen är det, även fast det var ovant i början, säger Gabriel Wallmark.

Blir sporrad av pressen

Trots att han nu är Sveriges bästa junior inom tresteg någonsin känner han ingen press att prestera bättre.

– Den press som finns gör bara gott, än så länge. Många förväntar sig så klart bättre resultat, men jag är på en nivå där jag vet att jag kommer att hoppa längre. Jag har det i mig och det peppar mig att träna mer och utvecklas.

LÄS MER: Medaljörer och eldsjälar hyllades av kommunen

För att försörja sig utanför friidrotten arbetar han sedan förra året på parfymavdelningen på Åhlens i Göteborg, ett jobb han trivs med.

Men allra helst vill han leva på sitt idrottande och avslöjar för Partille Tidning att han förhandlar med en riktig storsponsor, för att få till ekonomin i sin satsning.

– Ingenting är klart, men jag förhandlar med Puma just nu. Jag och min pappa försöker också lösa samarbeten med företaget som exempelvis säljer proteinbars.

Går dealen med sportjätten igenom delar han sponsorstall med världsrekordhållare som Usain Bolt och Armand Duplantis.

Men det är inte bara utrustningsmässigt han snart befinner sig bland de bästa.

LÄS MER: VM-guld till bowlande Partilleparet: ”Extra speciellt”

Den 4 februari tävlar han i Frankrike och även fast startlistan ännu inte är officiell, snackas det om att Gabriel Wallmark där kommer att ställas mot Hugues Fabrice Zango, som med resultatet 18.09 meter, är den nuvarande världsrekordhållaren inomhus.

– Det är stort att få mäta sig med de bästa, säger han.

Innan dess väntar dock träningsläger i spanska Marbella.

– Det är gott att komma bort lite och bara kunna fokusera på idrotten.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.