Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Sofias galna prestation – på golfbanan: ”Bra på allt”

Sjuttonåriga Sofia Tjäder tog grönt kort på Partille Golfklubb i Öjersjö i somras.
Fyra månader senare har hon sänkt sitt handicap från 54 till 0,9, något som de allra flesta håller med om är en sanslös prestation.
– De påstår att jag har någon form av talang, säger hon.

För att få spela golf på de flesta golfbanor behöver man ett så kallat grönt kort.

Ett sånt bestämde sig Sofia Tjäder, 17, för att skaffa sig genom att gå en kurs på Partille Golfklubb i Öjersjö i mitten av juni i år.

Efter att hon hade fått sitt kort gavs hon precis som alla nybörjarspelare ett handicap på 54. Men på den nivån skulle hon inte bli kvar länge.

45 rundor och drygt fyra månader senare har hon sänkt sig till smått osannolika 0,9.

Intresset för golf kommer från hennes pappa, som själv spelade mycket när han var yngre.

– Jag tyckte det verkade roligt, säger Sofia Tjäder.

Handicap

Handicapsystemet är ett sätt att jämna ut skillnader mellan golfspelare av olika skicklighet.

Den 1 mars 2020 infördes världshandicapsystemet i Sverige, där allt grundläggande är gemensamt för golfare i hela världen.

En golfares exakta handicap är genomsnittet av de upp till åtta bästa av dess upp till 20 senast registrerade ronder.

Max exakt handicap är 54,0.

Källa: Svenska Golfförbundet.

Sänkningen av hennes handicap inleddes omedelbart. Efter en runda hade hon sänkt sig till 26,9 och sedan har det bara fortsatt.

– I somras spelade jag och tränade jag nästan varje dag och jag lärde mig något nytt vid varje gång. De påstår att jag har någon form av talang men jag har lagt ganska mycket tid på träning också.

Tränaren har aldrig varit med om något liknande

I dagsläget tränas hos av Rickard Thörnqvist på Partille Golfklubb. Han har jobbat som professionell golftränare i 30 år men aldrig varit med om något liknande.

– Talang har hon absolut och hon har en fin sving för att ha spelat så kort tid, men framförallt har hon ett jäkla fokus och det är det som krävs. Jag har under mina 30 år i branschen aldrig hört talas om någon som sänkt sitt handicap så fort, säger han.

LÄS MER: Elvis, 13, bytte ut lasersvärdet – mot floretten

Sofia Tjäder är ingen gröngöling när det gäller att trolla med klubba och boll och spelar förutom golf även innebandy i allsvenska Lindås, där hon är vänsterskytt.

”Man måste vara bra på allt”

När det gäller golf är hon däremot högerskytt.

– Det är två helt olika sporter, men du behöver bollkontroll i båda. I innebandy blir du ju tillsagd vilket håll du ska skjuta från. Jag provade att köra från vänster även i golfen, men det kändes inte alls bra.

LÄS MER: Dubbla världsrekord – för tvåhandsdemonen

Vad har du för planer med din golf i framtiden?

– Jag vet faktiskt inte. Jag kommer hålla på så länge jag tycker det är kul. Det får gå som det går. Jag tror stenhårt på att träning ger framgång.

Vad krävs för att bli en bra golfspelare?

– Det är helheten som räknas. Man måste vara bra på allt. Det viktigaste av allt är att man inte hänger upp sig på de dåliga slagen för att du kommer alltid slå dåligt någon gång.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.