Sävehofs stjärna Mathilda Lundström missar VM.
Sävehofs stjärna Mathilda Lundström missar VM. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Sävehofs Mathilda Lundström har dragit korsbandet – missar VM

På måndagen kom beskedet att Mathilda Lundströms främre korsband är av. Därmed missar hon resten av säsongen. Önnereds Evelina Källhage ersätter Lundström i truppen till VM, som börjar om några veckor.
– Det var ett chockartat besked, säger Mathilda Lundström.

ANNONS

Sävehofs högersexa Mathilda Lundström var uttagen till den svenska truppen till VM i Spanien i december.

Men det blir inget spel i VM för 24-åringen. Hennes främre korsband är av och nu väntar en lång tid med rehabilitering.

Mathilda Lundström ersätts av Önnereds Evelina Källhage i landslagstruppen.

LÄS MER:Så långt efter är svensk handboll för att utmana i Europa

Lundström berättar att hon trodde att det inte var någon större fara med knät. Hon kände inte av särskilt mycket smärta.

– Jag vet inte ens när jag skadade det. På torsdagens träning landade jag på knät och det gjorde ont och strålade till. Sen var jag ändå tillbaka och tränade tio minuter senare. Sedan hade vi match på söndagen och då hoppade jag upp och landade stumt. Det gjorde lite ont och knät blev surt. Men inte mer än så, berättar landslagsspelaren.

På måndagen kom alltså mardrömsbeskedet. Främre korsband har gått av:

– Det var ett chockartat besked. Jag har ett otroligt stabilt knä. Jag hade ingen svullnad och ingen smärta. Ändå var det av. Att få det beskedet var inget roligt alls, konstaterar hon.

Hon har erfarenhet av en korsbandsskada sedan tidigare. När Mathilda Lundström var 13 år drog hon sitt vänstra korsband. Inte heller den gången var det någon större dramatik, och hon hade ingen aning om att det hade gått av.

Har du någon nytta av den erfarenheten nu?

– Nja, det var så länge sedan. Jag kommer knappt ihåg den tiden. Men det jag vet är att man bara får sätta upp nya målsättningar hela tiden och glädjas över de små framstegen.

Mathilda Lundström, som var med i OS i somras, missar nu det kommande världsmästerksapet i Spanien. En turnering hon hade sett fram emot länge.

– Skittråkigt. Jag har längtat till VM. Men efter att ha fått så mycket stöd och värme från alla runt omkring mig är jag ändå glad att ha fått uppleva OS i somras och att få spela Champions League med Sävehof. Jag hade velat fortsätta spela. Men nu är det bara att försöka få en operationstid så snabbt som möjligt.

LÄS MER:Nina Koppang utgick skadad när Sävehof föll mot Metz

Mathilda Lundström är en av Sävehofs viktigaste spelare och det är ett tungt tapp för Partilleklubben.

– Det är mest tråkigt för Mathilda. Hon såg fram emot mästerskapet. Hon har varit framåt och duktig, jag tycker verkligen att hon har utvecklats och tagit steg. Väldigt tråkigt, men tyvärr är det en del av sporten att man kan bli skadad. Positivt är att hon är väldigt professionell och ambitiös, så hon kommer säkerligen göra sin rehab på ett bra sätt, säger Sävehofs sportchef Emil Berggren.

Kommer ni leta efter någon ersättare till Lundström?

– Vi har bra täckning tycker jag. Sedan får vi se lite vad som händer i truppen. Ska vi hämta in någon ska det vara en spelare som gör skillnad. De spelarna finns inte riktigt i nuläget. Vi är inte ute med ljus och lykta efter nyförvärv, men man vet aldrig.

Koppang osäker: ”Inte helt omöjligt”

Även Sävehofs supertalang Nina Koppang ser ut att missa VM. Hennes armbågsskada gör att hon tvingas lämna återbud till samlingen, där Koppang var en av fyra extraspelare. Två av dessa extraspelare kommer få en plats i VM.

Enligt Sävehofs sportchef Emil Berggren finns det ändå förhoppningar om att 19-åriga Koppang kommer tillbaka snart.

– Hennes skada är inte lika allvarlig som Mathildas. Hon ska till en specialist idag (måndag), så får vi se. Rent tidsmässigt är det inte helt omöjligt att hon kan vara tillbaka till VM, men sedan får vi se hur hon hamnar i rangordningen också, konkurrensmässigt, säger Emil Berggren.

LÄS MER:Jamina Roberts om nya huset och lockropen från proffsklubbarna

Nina Koppang har gjort ett gäng undersökningar och det troliga är att skadan tar några veckor att läka. Men Emil Berggren säger också att det är svårt att veta i nuläget:

– Man får lära sig att vara försiktig och inte slå fast något. Det kanske visar sig att hon har brutit 17 ben i armen med den oturen vi har.

– Jag ska inte sitta och gissa, men om allt flyter på kan hon hinna till VM. Det är förmildrande att det är höger arm och inte vänster också, säger sportchefen om Nina Koppang.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS