Sävehofs damer är svenska mästare 2022/2023

Sävehof är svenska mästare säsongen 2022/23. Detta står klart efter ett gastkramande drama mot Höör.
– Jag ska vara superfull och festa hela natten, säger en segerrusig Laura Jensen.

ANNONS
|

Regerande mästarna, cupsegrarna och seriesuveränerna Sävehof föll oväntat i final ett borta i Skåne. Sedan tog man två övertygande segrar i Partille och nu hade man chansen att spela hem ännu en titel.

För att lyckas med detta krävdes en bortaseger, annars skulle det krävas en femte och avgörande final på tisdag för att sära på lagen. Må så vara att Höör försvarade sin hemmaplan senast – ett Sävehof med guldvittring vill man inte ha att göra med som motståndare.

Höör hade starkt stöd i Eslöv

Även om matchen spelades i Eslöv hade Höör samlat ihop ett starkt följe, en nästan helt rödklädd hall stod bakom sitt lag. Vissa dessutom med trummor och bjällror.

ANNONS

Men det hjälpte föga, under de nio första minuter behövde Johanna Bundsen knappt göra en räddning. Ändå hittade Höör inte nätet medan Sävehof lyckades med bedriften fyra gånger.

Ida Sembe gjorde finalens två första mål – där och då fanns det ingenting som pekade på någonting annat än Sävehofseger.

Men Höör hittade in i målprotokollet och matchen. Avståndet blev inte nödvändigtvis särskilt mycket mindre för det, 20 minuter in stod det 11–8 till bortalaget.

I detta läge mattades Sävehofs ursinniga inledning av, Höör gavs flera chanser att krypa ikapp. Laget slarvade bort ett par av möjligheterna – snart var det bara ett mål som skiljde lagen åt ändå.

Laget såg inte ut att få matchbilden dit man ville därför tog man timeout med knappa tre minuter kvar på den första halvleken. Då var avståndet nere på ett mål, 12–11.

Efter timeouten hann också Höör kvittera för första gången i matchen, men guldet var fortfarande Sävehofs att förlora när pausen var här.

– Vi får en riktigt go start men sen känns det som att de får glida igenom lite för enkelt och någonstans kontringen börjar med ett bra försvar så det är väl där, sa Sembe till C More om 13–12 i halvtid.

Hon pekade ut anfallsspelet som den svagaste länken.

– Ja, tolv mål är väl okej att släppa in i fösta halvlek, men det känns väl som att det är anfallet återigen som vi står och stångas lite för mycket med, sa hon.

Dramatisk avslutning

Den andra halvleken inleddes precis så jämn som den första slutade. Den mentala matchen svängde något i Höörs favör – och snart hade laget tagit över både matchen och ledningen.

Med detta nya utgångsläge vaknade hallen på nytt och volymen vreds upp ett par snäpp. Nu var det Sävehof som behövde hitta på någonting.

Med kvarten kvar låg man nämligen under med en boll (20–19), matchen hade blivit allt mer fysisk och småful. Förutsättningar som passar Höör som handen i handsken.

När det stod och vägde som mest plockade Sävehof fram gamla takter. Man spelade kanske inte den vackraste handbollen – däremot var den effektiv.

Som bäst demonstrerat med ett monsterskott från tio meter av Nina Koppang med lika på tavlan och anfallet på väg att rinna ut i sanden. Sedan ramstarkt försvarsspel som gjorde att Johanna Forsberg och Bundsen kunde kasta in varsin boll från hela planen. 23–20.

Påhejat av en stor gulklädd bortaklack fick laget slita, men att förlora var aldrig ett alternativ.

Med en minut kvar av matchen åkte Johanna Bundsen på en utvisning efter felaktigt byte och in, vid ställningen 24–25, fick unge Line Bergfeldt kliva in och göra den avgörande räddningen.

När tutan ljöd stod det därför 26–25 på resultattavlan – och en segerrusig bänk stormade in på planen.

Därmed är Sävehof svenska mästare säsongen 2022/23. Guldet är det 16:e man vinner på damsidan – och cementerar lagets majestät i detta avseende.

– Jag tänker inte på något, vi har armen uppe så jag måste bara skjuta, säger Laura Jensen, som dundrade in det avgörande målet upp i krysset, till Cmore.