Sävehof vann final fyra – kampen om guldet går vidare

Sävehof var uträknat och omskakat. Då stod laget för en jätteupphämtning – och räddade finalserien. Kampen om guldet avgörs nu i final fem i Kristianstad.

ANNONS

De två senaste matcherna mellan Sävehof och IFK Kristianstad blev riktiga rysare. Båda mötena avgjordes i förlängning – båda vanns av Kristianstad.

Senast på deras hemmaplan i torsdags – men då saknade Sävehof sin storstjärna, Elias Á Skipagötu. Länge var det osäkert om han skulle medverka i final fyra, enligt GP:s uppgifter fattades beslutet sent.

Men till spel kom han i denna match där Kristianstad hade chansen att säkra sitt första SM-guld på fem år.

Arenan ramades därför in av hundratals orangeklädda bortasupportrar. De fick se sitt lag sacka efter i inledningen på matchen.

Sävehof hade inga planer på att låta gästerna fira ett SM-guld i Partille arena. Markus Olsson, Kristianstads storstjärna, kom inte till sin fulla rätt. Efter att tidigare inte dragit på sig en enda utvisning i serien åkte han nu på sin andra efter bara tolv minuter. Detta efter ett felaktigt byte – och sedan laget redan hade en utvisning fick Sävehof spela mer än en minut med två man mer.

ANNONS

Trots detta var det här någonstans de blev ifrånsprungna. Laget missade två raka straffar. Eller rättare sagt, Kristianstads målvakt Gustaf Banke räddade. Totalt tog han fyra bollar i rad och växte ut till ett spöke för Sävehof, med 20 minuter spelade hade laget bara lyckats göra fem mål.

Kristianstad stod visserligen inte heller att känna igen i offensiv riktning, ändå kunde man rycka åt sig en femmålsledning.

Den tillknäppta tillställningen fortlöpte, i denna kunde Sävehof knappa in ett par bollar vad det led. I halvlek var därför avståndet bara ett mål sedan William Andersson Moberg dundrat in 12–13 två sekunder innan paus.

– Vi börjar inte jättebra, men vi kommer tillbaka och det är det viktiga, sa Felix Möller till C More och förklarar upphämtningen:

– Vi slutar kasta bort bollar framförallt. Först tio känns det som att vi kastar bort varje anfall samt att Banke gör fem, sex superräddningar. Sista tio fortsätter vi springa på men också att vi sätter dit dem.

Rött kort

Sävehof fortsatte gasa i andra halvlek, sex minuter in hade laget ett läge till att gå upp i ledning. När anfallet såg ut att rinna ut i sanden trollade Á Skipagötu in bollen från egentligen ingenstans – 16–15.

Kristianstad hann kvittera innan Hampus Henningsson knuffade omkull Pontus Brolin, Sävehofs främste målskytt, i luften. Brolin gick i golvet utan möjlighet att ta emot sig – och Henningsson fick, likt i final två, syna det röda kortet.

Matchen svängde i Sävehofs favör, då passade laget på att bjuda på godis. En passning bakom ryggen från Á Skipagötu hittade ut till Sebastian Spante från vänster som stegade – och hittade Sebastian Karlsson på motsatt kant. Han fångade bollen i luften och hittade nätet med ett tvåhandsfattat skott.

Snart hade Sävehof en tremålsledning, det tvingade Kristianstad att ta timeout med tolv minuter kvar att spela.

Efter denna kom gästerna åter in i matchen – det fanns aldrig något annat alternativ än att också denna final skulle bli högdramatisk.

För trots att Oscar Sävinger briljerade i målet kom inte det avgörande rycket. Men vad gjorde väl det när Sävinger fortsatte att hålla tätt?

Det gjorde att laget kunde hålla undan och vinna med 30–28.

Därmed står det nu 2–2 i finalserien. Det innebär att allting avgörs på måndag i Kristianstad.