Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Sävehofprofilen om framtida karriären – som expert

En fin karriär som utlandsproffs och hela fem SM-guld med Sävehof.
Johanna Ahlms handbolls-cv är gediget och nu står det klart att det bara kommer fortsätta att utökas.
På tisdagskvällen agerar hon expert i studion när Sverige möter Nederländerna och hon kommer att ha en liknande roll flera år framöver.
– Jag har precis skrivit ett femårsavtal med Viaplay, så nu vet jag vad jag ska syssla med de närmaste åren, säger hon.

Johanna Ahlm tog sitt första SM-guld med moderklubben Sävehof redan 2006. Det fick hon sedan vara med om även 2007, 2009 och 2018. Sin sista säsong som spelare gjorde hon i Sävehof 2019 och fick då kröna sin karriär med ytterligare ett SM-guld.

Mellan 2009 och 2016 var hon utlandsproffs i Danmark och tog där hem champions League och blev dansk mästare med Viborg 2010. Dansk mästare blev hon även med Team Esbjerg 2014.

Mellan 2005 och 2016 spelade hon dessutom 141 landskamper och stänkte in 460 mål.

Börjar bli varm i kläderna som expert

Sedan 2016 har hon även figurerat som expert vid mästerskap i handboll, en roll som hon börjar känna sig bekväm i.

LÄS MER: Lugnt i arenan - 1 700 covidpass kollade

Under VM i Spanien, som pågår i detta nu, fungerar hon stundtals som expertkommentator under matcher men framför allt kan tittarna se henne i Viaplay-studion tillsammans med Martin Frändesjö och Suzanne Sjögren.

– Det är kul, men det är mer förberedelser för att vara expert i tv än som spelare inför en match, säger Johana Ahlm.

För att förbereda sig gäller det att i den mån det går plöja matcher och analysera lagen.

– Sverige och deras matcher har man ju koll på, men när det gäller de andra lagen försöker man ha koll på hur tidigare möten sett ut och vilka som är stjärnspelare. Det gäller att hitta spännande saker att berätta för tittarna och hitta intressanta dueller i matcherna.

– Man försöker också se så många träningsmatcher som spelas innan som möjligt. Jag är ju sambo med Rasmus Overby, som är tränare i Sävehof och en riktig handbollsnörd, så sådana matcher rullar hemma en hel del per automatik.

Fler blåbärsnationer kan bli en styrka – på sikt

Under årets världsmästerskap i Spanien har man utökat antalet lag från 24 till 32. Det innebär att en hel del lag som håller lägre klass plötsligt är med, lag som också är svåra att följa lika noggrant.

Det handlar om lag som exempelvis Kazaktstan och Puerto Rico.

– Det blir svårare. När det gäller lag som Puerto Rico så har jag ju inte sett en enda match med dem tidigare. Man kan alltid hitta lite info i mediaguider.

Hur ser du på att det kommer in fler sämre lag i ett världsmästerskap?

– I alla VM har det ju varit så att i första gruppen så möter man lag där man kanske vinner med tio mål extra. Det är inte hela världen, för det har aldrig varit spännande. Det som är tråkigt är att rundan efter gruppspelen blir mer av samma visa. Det blir för stor nivåskillnad.

– Samtidigt kanske det är värt det ur ett större perspektiv. När Irans målvakt får matchens lirare mot Norge och man ser hur rörda både hon, hennes lag men även de norska spelarna blir så betyder det något.

Gillar mixen i landslaget

Inför VM drog Sävehofs lagkapten Mathilda Lundström, som också är en nyckelspelare i landslaget, på sig en korsbandsskada. Sävehofs supertalang Nina Koppang, som spåddes ansluta till truppen missade även hon mästerskapet på grund av skada. I landslagstruppen representeras Sävehof alltså enbart av Jamina Roberts, men det är något som Johanna Ahlm inte nödvändigtvis tycker är dåligt.

– Det är väldigt tråkigt med skadorna, framför allt för Mathilda som hade fått en stor roll. Samtidigt är det många av spelarna i truppen som har ett förflutet i Sävehof, även fast det inte är deras nuvarande klubbadress. För några år sedan var den ännu mer Sävehof, men jag tycker det är bättre med en mix. Vi behöver också fler utlandsproffs för att hålla den där riktigt höga nivån, säger hon.

LÄS MER: Mathilda Lundström får se VM från läktaren – med familjen

Ska du bli tv-expert på heltid nu?

– Jag har precis skrivit ett femårsavtal med Viaplay, så nu vet jag vad jag ska syssla med de närmaste åren i alla fall.

På tisdagskvällen möter Sverige Nederländerna och Johanna Ahlm kommer att analysera matchen från studion i Spanien.

Vad tror du om mötet med Nederländerna?

– Det är lag som jag inte tror Sverige vunnit mot ett mästerskap sedan 2010. Däremot har man har vunnits alla träningsmatcher. Som svensk skulle jag vilja säga att vi har ett övertag, men som objektiv expert så skulle jag säga att vi inte har det.

– Sverige har fler spelare i riktigt bra form och de största stjärnorna i Nederländerna har haft en del skador. Har de kryat på sig och hittat tillbaka till sin högstanivå kan det bli riktigt tufft.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.