Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Reino, 92, om VM-finalen 1958: ”Bästa laget jag mött”

I år firar Jonsereds IF sitt hundraårsjubileum och Reino Börjesson, 92, är en av klubbens största stjärnor genom alla tider.
1958 var han med i startelvan när det svenska landslaget föll mot Brasilien i VM-finalen, vilket resulterade i en silverpeng och Sveriges största fotbollsframgång någonsin.
– Det är nog det bästa laget jag mött, säger han om sina sydamerikanska motståndare.

Reino Börjesson är ren och skär fotbollsadel. Hans pappa Erik Börjesson var med i den första landslagstrupp i fotboll som Sverige någonsin tog ut. Matchschemat för landslagsspel var inte lika tajt som i dag, men mellan 1908 och 1922 hann han med 17 a-lagsmatcher och stod för 14 mål.

Det blev också spel för IFK Göteborg och Örgryte IS. 1914 blev han erbjuden att spela i Liverpool, men tackade nej. Han trivdes bättre i Göteborg.

Precis som de flesta fotbollsspelare från Jonsered jobbade Erik Börjesson på Jonsereds Fabriker. Vid en olycka i fabriken blev han av med två fingrar, men det stoppade honom inte från att dominera på fotbollsplanen.

LÄS MER: Elvis, 13, bytte ut lasersvärdet – mot floretten

1929 kom sonen Reino Börjesson till världen. Han följde i sin fars fotspår, både som fabriksarbetare och fotbollsspelare.

– Jag började på fabriken när jag var 14 år gammal. Arbetet gick ut på att stämpla kullagerlock, säger han.

Fotbollsklenoderna ställs ut

Partille Tidning träffar 92-åriga Reino Börjesson på Jonsereds hembygdsförening och han är omgiven av gamla träningskamrater och fotbollsvurmare från hela Sverige. I samband med att Reino Börjesson och hans hustru Lilian, 82, flyttade till en mindre bostad i centrala Partille gick de igenom sina saker och hittade en del memorabilia från både han och hans fars fotbollskarriär. Dessa klenoder ställs nu ut på Jonsereds hembygdsförening.

LÄS MER: Nasim, 26, bytte visselpipan mot boxningshandskarna

Stämningen i lokalerna är god och pigg, trots att medelåldern är hög. Reino får syn på Elof Johansson, 90 och Gunnar Samuelsson, 91, som han en gång i tiden spelade bandy med i Jonsered och frågar den sistnämnde:

– Tränar du fortfarande?

Ett skratt sprider sig i lokalen och svaret kommer snabbt:

– Den enda träning jag gör nu för tiden är att jag lyfter knäna några gånger när jag går upp ur sängen på morgonen.

Reino Börjesson

Klubblag som spelare

• Jonsereds IF 1945–1950

• IFK Göteborg 1950–1953

• Norrby IF 1953–1959

• Trollhättans IF 1959–1962

• Jonsereds IF 1962–1963 samt 1968

Klubblag som tränare

• Trollhättans IF 1959-1962

• Jonsereds IF 1964-1966

A-landskamper: tio stycken mellan 1951 och1958

Sveriges största fotbollsframgång genom alla tider är silvermedaljen i VM 1958, där Sverige föll mot Brasilien på Råsunda med 5–2.

Minns sina brasilianska motståndare

Reino Börjesson är en de två spelare från startelvan som fortfarande är i livet i dag och minns mötet med brassarna väl.

– De var så oerhört bollskickliga. De passade bollen runt, tillbaka och diagonalt och man kom inte åt dem. De släppte inte bollen förrän de kunde göra något farligt, eller tills de hade en klar chans. Det är nog det bästa lag jag har mött. De spelade helt annorlunda än andra landslag, som exempelvis England.

Några specifika minnen från tiden i Jonsereds IF lyfter han inte fram i samtalet den här gången, men berättar att det var något alldeles speciellt med gemenskapen i föreningen.

– Det var en jättefin anda i klubben. Ett riktigt kamratgäng.

Utställningen går att kika på på Jonsereds Hembygdsföreningar varje söndag fram till den fjärde december, där man gör ett litet uppehåll för julmarknad och annat. Utställningen öppnar dock upp igen i januari igen.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.