Storjubel när Jesper Svensson och hans kollegor i världslaget slog Team USA tidigare i veckan. Nu har han siktet på att ta hem en majortävling på PBA-touren.
Storjubel när Jesper Svensson och hans kollegor i världslaget slog Team USA tidigare i veckan. Nu har han siktet på att ta hem en majortävling på PBA-touren. Bild: Svenska bowlingförbundet

Partillebowlaren Jesper Svensson radar upp vinster i USA

Jesper Svensson kallas för ”Tvåhandsdemonen” på grund av sitt speciella sätt att kasta sitt bowlingklot. Genom åren har han spelat in miljontals kronor på den amerikanska bowlingtouren och just nu befinner han sig i Milwaukee för att fylla på prisskåpet.
– Det är väldigt inspirerande att vara här och nöta mot de allra bästa i världen, säger han.

ANNONS

Jesper Svensson, 28 går i bowlingkretsar under smeknamnet ”Tvåhandsdemonen från Vimmerby”. Sedan några år tillbaks bor i han i Partille och spelar i det mycket framgångsrika lokala laget Team Pergamon.

Men Svensson har också en annan, parallell klubbadress och arena där han spenderar sin tid. Sedan 2014 deltar han nämligen i den amerikanska bowlingtouren PBA och har sedan dess spelat in i runda slängar fyra miljoner kronor i prispengar.

När Partille Tidning når Jesper Svensson befinner han sig i Milwaukee, Wisconsin under en intensiv spelperiod med sitt amerikanska lag Silver Lake Atom Splitters.

– Jag har bowling som yrke och livnär mig på det. I Sverige är det inte ens en handfull spelare som lever så men det funkar absolut att leva på bowlingen för mig, säger han.

Slog amerikanerna på hemmaplan

Veckan som gått ingick han i det världslag som slog den amerikanska laget på deras egen hemmaplan. Evenemanget tv-sändes och ramades in på amerikanskt vis, med massor av grafik, statistik och övertända kommentatorer.

– Det var väldigt kul att få representera världslaget och skönt att vi lyckades knipa bucklan. Det var en helgjuten insats från vår sida och jag är stolt att vara en del av det laget, säger Svensson.

Berätta mer om PBA. Hur stor är sporten i USA?

– Det är World series of Bowling som går av stapeln just nu. Det är egentligen tre tävlingar där totala slagningen går ihop till en större majortävling. Det är normalt sett ganska fullt i bowlinghallarna och framförallt i de tv-sända finalerna är det fullt hus, säger Svensson och fortsätter:

– Såklart är det lite skillnad kulturmässigt i USA men samtidigt är det mycket internationella spelare som tar chansen att tävla i USA på proffstouren så det är väldigt roligt.

Besegrade förhandstippad konkurrent

När Partille Tidning pratade med tvåhandsdemonen var det bara timmar kvar innan han skulle möta tufft motstånd i form av 26-åriga Anthony Simonsen, som även han kastar med tvåhandsfattning. Simonsen har trots sin relativt ring ålder nått stora framgångar och många tippade honom som vinnare.

– Han är bland de tuffaste motståndarna man kan ha just nu. Han har varit otroligt bra hela säsongen och det kommer krävas en bra prestation från min sida. Men samtidigt är pressen lite på honom och jag kan njuta av situationen och försöka prestera lite mer utan press, säger Jesper Svensson.

Matchen mot Simonsen spelades natten mot onsdagen och Svensson gick som segrare ur striden med siffrorna 248-225. Sedan slog han ytterligare en motståndare och slutade som trea i den deltävling som kallas för PBA Scorpion Championship.

Kan vi andra sin andra major

På torsdag drar själva majortävlingen igång i form av huvudevenemanget PBA World Championship – där de tolv bästa bowlarna nu gör upp i ett format där alla möter alla. Vinner han där får han förutom att lyfta en vacker pokal också 100 000 dollar i prispengar. Skulle allt gå väl blir det Svenssons andra majorvinst, den senaste tog han hem 2016.

Men vägen dit är tuff och konkurrensen hård, förklarar Svensson.

– Jag skulle säga att i det här skedet av en tävling handlar det om väldigt små marginaler. Alla har spelat väldigt bra för att komma hit och det är näst intill omöjligt att ge några konkreta fördelar eller nackdelar mot övriga som är kvar. Det är väldigt inspirerande att vara här och nöta mot de allra bästa i världen.

LÄS MER:Nya uttagningar i landslaget – Sveriges Bowlingmecka ligger i Partille

LÄS MER:Tvåhandsdemonen vann prestigefull Europatävling

LÄS MER:Pergamon slog rekord – närmar sig drömgränsen

ANNONS