Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nasim, 26, bytte visselpipan mot boxningshandskarna

Som många andra föll Nasim Kazem, 26, som barn för kung fu-filmernas spektakulära action. I tonåren började han med thaiboxning och 27 matcher i ringen och en anställning som idrottslärare senare ska han i helgen göra upp med sin norska nemesis på hemmaplan – i Partille Arena.
– Man måste våga brinna för att satsa på det man brinner för, säger han.

Nasim Kazem växte upp i Bergsjön, men bor sedan tre år tillbaka i Björndammen i Partille.

Han har älskat kampsport så länge han kan minnas.

– Jag har kollat på kung fu-filmer sedan jag var barn. När jag var åtta år började jag i karate. När jag kom in i tonåren ville jag syssla med något mer konkret, så då började jag med thaiboxning. Jag har hållit på med det i elva år nu. Jag älskar att fightas och jag älskar fightning.

Genom åren har han hunnit med att gå 27 matcher och 2017 representerade han landslaget i thaiboxning. Även fast man kan leva på sporten är konkurrensen hård och under sin karriär har han bland annat jobbat som idrottslärare på gymnasienivå, för tillfället saknar han dock anställning, något som ha fått honom vilja satsa ännu hårdare på sporten han älskar.

LÄS MER: E-type till Partille arena – under gigantisk after work

– Man får mer tid att satsa och mitt mål med det här är ju att leva på thaiboxning. Jag tror att folk som sysslar med sånt de brinner för har en speciell mentalitet. Visst är det mentalt krävande att satsa som jag gör, men man måste våga brinna för att satsa på det man brinner för.

Gör upp med norrmannen Tiago Mendes

På söndag ställs han mot norrmannen Tiago Mendes på thaiboxningsgalan Muay Thai for Life i Partille Arena. I tre gånger tre minuter handlar det om att hålla fullt fokus, för att besegra sin motståndare med hjälp av sparkar, slag, knän, armbågar och den inom kampsportsvärlden så fruktade thai-clinchen.

Vad är en thai-clinch?

I en vanlig boxningsmatch innebär clinch i korthet att boxarna omfamnar varandra, eller låser ihop sig så att slag inte kan utdelas. Clinchen bryts mer eller mindre omedelbart upp av domaren i ringen.

Inom thaiboxning handlar det om något helt annat. Det är en form av stående brottning, där varje fighter försöker få en dominant position. Så länge thaiboxarna kämpar för en position eller delar ut slag, knäar eller slår motståndaren med armbågarna bryter domaren inte thai-clinchen.

I den bästa av världar kan den fighter som har den dominanta positionen utdela slag medan dess motståndare inte kan slå tillbaka.

Thai-clinchen förekommer också inom mixed-martial-arts, även känt som MMA.

Att förbereda sig på ett inferno av smärta i ringen är något han fått viss rutin på genom åren och det handlar inte bara om månader av stenhård träning.

– Personligen försöker jag visualisera fighten jag ska gå och det gör jag dagligen. Man går igenom alla möjliga situationer i sitt huvud och försöker ta höjd för alla situationer som kan uppstå. Man kommer utsättas för situationer under fightens gång som gör att man blir stressad och på det här sättet är jag så förberedd som det går. Ju närmare man kommer till dagen det är dags, desto mer intensiva blir de här visualiseringarna.

Mottot: ”Endast den som är mjuk kan vara hård”

Den fysiska träningen genomför han på Göteborgs Muay Thai, även kallad ”Lejonkulan”. I den högt ansedda klubben finns tränare med mångårig erfarenhet av sporten och män och kvinnor som jobbar tillsammans för att bli bäst.

LÄS MER: Partillefighters gör upp – under thaiboxningsgala i arenan

Klubbens motto ”Endast den som är mjuk kan vara hård” återspeglar hur viktig gemenskapen är för framgång.

– Det är en riktigt bra miljö med många duktiga fighters, både killar och tjejer. Man kan nästan säga att det är en lagsport men när du väl fightas så hänger allt på dig själv i slutändan och du får ta konsekvenserna av varenda beslut du gör i ringen. Det är en mental prövning, men det är utvecklande.

Utöver Nasim Kazem själv kommer flera fighters från Lejonkulan slåss under galan. Det handlar bland annat om Nicholas Bryant som ska gå matchen om Europatiteln, men även Pierre John och Robin Sundlöf ska göra processen kort med sina motståndare om allt går som planerat.

Stöttas av släkt och vänner i Partille arena

Nasim Khazem försöker i normala fall gå mellan fem och sex matcher per år, för att skapa sig ett namn inom sporten. Pandemin har stört den normala rytmen något, eftersom thaiboxning är en publiksport.

På söndag smäller det dock till rejält, efter det relativa publikvakuum som präglat sporten under pandemin. I arenan ryms tusentals personer och på läktarna finns både hans släkt och vänner.

– Det är en stor motivation för mig att dem är där.

NASIM KAZEM vs TIAGO MENDES

När: 31 oktober

Var: Partille Arena

FIGHT RECORD

Kazem: 19 vinster, 7 förluster, 1 oavgjord.

Mendes: 17 vinster, 5 förluster.

Övrigt: Matchen och galan i sin helhet kommer också att sändas via pay-per-viewtjänsten FITE TV.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.