Emil Berggren klar för norska mästerskapen – i vattenrutschkana

Emil Berggren, 36, är klar för norska mästerskapen i vattenrutschkana. Handbollsprofilen har hittat en ny karriär – och innehar den bästa tiden någonsin på badhuset i Kristiansand.
– Jag är en ganska teknisk åkare, berättar han.

ANNONS

Emil Berggren lämnade Partille 2022. Han sa upp sig från jobbet som sportchef i Sävehof och flyttade med sin partner, tillika landslagsstjärnan, Jamina Roberts, för att stötta upp i norska Kristiansand.

Handbollsparet har dottern Lou tillsammans och Emils primära uppgift är att ta hand om henne, så att Jamina kan fokusera på att spela handboll.

På sin lediga tid har Emil dock påbörjat en ny karriär och i lördags kvalade han in till de norska mästerskapen i vattenrutschkana.

– Det var en ganska blygsam tid i kvalet, men jag gjorde det som behövdes, berättar han.

Emil säger att det hela ”givetvis” började som ett skämt. Men det är främst två faktorer som har lett till att han nu har chansen att koras till norsk mästare i vattenrutschkana: Mycket fritid och ett bra bad i anslutning till handbollsarenan, där Jamina och hennes Kristiansand Vipers spelar.

Han brukar gå till badet med dottern Lou, men också med några andra kompisar vars partners spelar i Kristiansand.

– Det är ett jävligt bra spa här, så vi brukar sitta och basta lite och umgås.

Han tar ny sats:

– Men så har badet också en ”tidtagnings-officiell” bana. Så varje gång har vi gjort typ två, tre åk. Och sen blev det lite att vi blev bättre och bättre. Sen började vi undra vem som egentligen har bäst tid?

Här visar Berggren upp en vattenrutschkane-start

Emil, och övriga i vattenrutschkane-gänget, upptäckte då att badhuset skulle arrangera ett kval till de norska mästerskapen och valde så klart att anmäla sig. Samtidigt började personalen på badhuset att reagera på att det började gå undan när Emil och kompani åkte.

– I samma veva så fick jag 5.91, vilket inte säger läsarna eller dig någonting. Men det är ett rekord här. Ingen har någonsin fått en bättre tid.

Fem sekunder och nittioen hundradelar? Det låter snabbt.

– Ja, banan är femtio meter, så det går undan ganska mycket. Det blev en ganska bra förbättring för rekordet innan var 6.01.

Emil Berggren drar paralleller till Roger Bannister som blev den förste någonsin att springa en engelsk mil på under fyra minuter.

– Efter att vi bröt sex sekunders-barriären så har jag och en av kompisarna slagit sex sekunder flera gånger.

Hur man åker vattenrutschkana snabbt, enligt Emil:

Viktigast av allt – en bra start

”Ju större man är, desto mer kraft kan man skapa i början. Starten blir ännu viktigare så att säga.

Jag väljer att köra en liten gymnastikstart. Att man hoppar upp, som en gymnast. Sen vill du träffa plattformen som är nedanför så tidigt som möjligt med fötterna, så att du får ett cleant kliv ut i själva banan.”

Få kontaktytor ett måste

”Du sträcker armarna över huvudet samtidigt som du spjälar upp skulderbladen så mycket som möjligt, så att du får två kontaktytor där.

Sen går du upp på hälarna. Vissa kör en häl och kryssar benen. Men när det går så här fort så tycker jag att det är svårt att kontrollera i kurvorna. Då kommer man upp för mycket. Vilket gör att man tappar tid. Så jag kör två hälar.”

De oväntade framgångarna gjorde att Emil och hans vänner helt plötsligt gick in i helgens kval som stora favoriter.

– Vi blev nästan presenterade som om vi skulle åka hem det hur enkelt som helst.

Emil Berggren berättar genomgående om kvalet och det är många olika tider som nämns. Han erkänner att han inte riktigt levde upp till förväntningarna och lyckades inte passera den magiska sex sekunders-gränsen, vilket kvalvinnaren däremot gjorde.

Men det var de tre bästa tiderna som gick vidare och Emil, samt hans kompis Arian, lyckades båda komma topp tre.

Emils bästa tid blev 6.10. Arian var en hundradel snabbare.

Emil Berggren: ”Jag är bäst oavsett”

Så med det konstaterat: Bara för Emil att boka in norska mästerskapen i vattenrutschkana?

– Mästerskapet hålls ju i Tromsö. Det ligger helt sinnessjukt långt upp.

Cirka 27 timmars bilresa från Kristiansand, närmare bestämt.

– Jag gillar egentligen inte att flyga och går det så undviker jag det. Men nu måste man flyga, jag sitter liksom inte och kör bil i en dag och tre timmar.

En stor faktor som spelar in i Emils beslut är att det endast är kvalvinnaren som får resa och uppehälle betalt. Vilket innebär att han, som kvaltrea, skulle behöva betala hela kalaset själv.

– Det är minst två flyg för att komma dit härifrån, plus hotell. Det är liksom fem tusen som jag hellre hade gett till Lou.

Sen är som sagt Emil främst på plats i Norge för att stötta sin sambo.

Jamina kanske inte heller räknade med att du skulle göra karriär när du följde med från Partille?

– Hon hade kanske inte tackat nej om vi kan luta oss tillbaka i Florida och bo i ett penthouse, när hon lagt av om några år, på grund av mitt åkande. Men det ser jag inte framför mig.

Så när måste du fatta ett beslut kring mästerskapet?

– Det är nog nu i veckan, tror jag. Men hade jag inte haft rekordet i den här badhallen, så hade jag nog åkt upp dit och gjort allt jag kunde för att vinna. Men nu vet jag inte. Nu tycker jag ändå att jag är bäst oavsett.

LÄS MER:Jamina Roberts nobbade pengarna för familjen

LÄS MER:Därför lämnar Jamina Roberts Sävehof – tackade nej till lukrativa erbjudanden

LÄS MER:Stäng av svinet i så fall – men skärp till er

LÄS MER:Lugi anmäler Önnered – efter hävdade hoten mot Theo Übelacker

ANNONS