Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Efter tvisten – padelbanorna växer så det knakar

I somras kunde man hos Partille Tennis sätta igång med bygget av sina efterlängtade padelbanor, efter att tidigare stött på patrull hos kommunen både vad det gäller bygglov och i frågan om utökad borgen. Förhoppningen är banorna ska öppnas för spel i slutet av året.
– När det stod klart att vi inte skulle få utökad borgen blev man oerhört besviken, men nu känns det som vi äntligen är på upploppet, säger klubbchefen Anders Hammarstrand.

Partille Tennis har sedan några år tillbaka varit sugna på att utöka sin verksamhet genom att erbjuda den omåttligt populära racketsporten padel.

I augusti kunde man sätta igång, efter att ett par månader tidigare fått bygglov av kommunen. När bygget väl är klart kommer en ny byggnad som rymmer tre padelbanor att torna upp sig på platsen där en av utomhusbarnorna tidigare stod.

Lasse Österberg sitter i klubbens styrelse och har fungerat som något av en projektledare för padelsatsningen. Enligt honom har man fått göra avkall på de ursprungliga planerna.

– De första planerna var betydligt mer omfattande. Tanken var bland annat att vi skulle riva ut övre planet på tennishallen och utöka det. Detta för att kunna satsa mer på juniorerna, med ett utökat gym och ha fler ytor för andra aktiviteter.

KOMMUNAL BORGEN

En kommunal borgen innebär att kommunen går in som garant för klubbens ekonomiska stabilitet och därmed även kan bli återbetalningsskyldig om klubben inte lyckas betala tillbaka sina lån.

De ursprungliga planerna byggde på att man skulle bevilja en utökning av sin kommunala borgen. Klubben har redan en kommunal borgen på 9 510 000 kronor, men begärde ytterligare 6 490 000 kronor. När det stod klart att det blev nej från kommunen fick man tänka om.

– Kostnadsbilden blev för hög i förhållande till de risker vi tog. Vi fick dra ner på det lite och titta på vad vi kunde tjäna pengar på. Nu landar vi i att alla intäkter i utbyggnaden kommer att komma från padeln, säger Lasse Österberg.

Fick nej från Partille kommun

Den utbyggnad som nu görs finansieras i stället av konventionella banklån och eget kapital. Klubbchefen Anders Hammarstrand ser ljust på den lösning man nu lyckats landa i.

– När det stod klart att vi inte skulle få utökad borgen blev man oerhört besviken, men nu känns det som vi äntligen är på upploppet.

När det stod klart att vi inte skulle få utökad borgen blev man oerhört besviken.

För att särskilja sig från padelanläggningar med en mer industriell prägel satsar man bland annat lite extra på en yta som sammanlänkar tennishallen med padelbanorna.

– Vi kallar det för en vinterträdgård. Tanken är att det ska vara en soft miljö där man kan sitta och umgås, fika och titta på padel, säger Anders Hammarstrand.

Anders Hammarstrand, klubbchef på Partille Tennis. Bild: Alfred Dikalow
Anders Hammarstrand, klubbchef på Partille Tennis. Bild: Alfred Dikalow

Lasse Österberg beskriver sin vision om hur man kan beskåda padelspektaklet från vinterträdgården.

– Vi satsar lite extra på mittenbanan, som blir en så kallad panoramabana. Det innebär att det kommer vara glas hela vägen mot vinterträdgården och utöver de stolpar som behövs för att bära upp konstruktionen är det full insyn. Sen har vi beställt en tvåfärgad matta också. Tanken är att just mittenbanan ska bli lite av en centercourt och sticka ut.

– Tanken är att man ska känna ”wow” när man kommer in där. Det blir en ju en stor rymd i en sån här hall.

Kommer att satsa på padel för ungdomar

Utöver konventionell uthyrning av padelbanor planerar klubben att dra igång en juniorverksamhet inom padel. Klubbchefen Anders Hammarstrand hoppas att man kan dra lärdom av de framgångar man haft inom tennisens juniorverksamhet.

– Det är det som är skillnaden mellan en ideell förening kontra en kedja, med starka intressenter som går in med pengar. Där handlar det om avkastning på insatt kapital. Det vi gör i vinst kommer gå tillbaka till bättre träning och bättre villkor. Framförallt för juniorerna.

LÄS MER: Go stämning när Sävehof bjöd upp till dubbel hemmapremiär

Men hur blir det med priset? Padel är ju känt för att vara dyrt.

– Det är en jätteviktig del att få igång träningen för barn och ungdomar. Sen har vi inte exakt landat i vad det kommer kosta för dem. Som ideell förening är mycket av vårt syfte att bedriva just juniorverksamhet och övriga intäktsben subventionerar till viss del den. Priserna måste kännas rimliga.

Om allt går som planerat hoppas man att man kan öppna upp för spel på de nya banorna den 1 december.

– Det hade varit en fin tidig julklapp till våra medlemmar, säger Anders Hammarstrand.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.