Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Den oväntade effekten av pandemin – en ny världsstjärna?

När idrotten stängde ner gruppträning och matcher på grund av covid-19 så hittade ungdomarna en ny sport – på golfbanan. Nu ökar juniorträningen explosionsartat.
– Vi kan ha hittat en ny Woods, Sörenstam eller Stenson tack vare pandemin, säger Claes Leander, klubbchef på Partille Golfklubb.

Solen skiner över golfbanan i Öjersjö när klubbchefen slår sig ner för lunch. Claes Leander njuter.

Hans klubb har precis fått in färska siffror – som visar att 328 medlemmar av klubbens totalt 1 300 är juniorer.

– Det är en ökning med 60 procent! Och 25 procent av våra medlemmar är alltså juniorer. Tittar vi på snittet i hela landet är samma siffra 19 procent, myser han.

Under bara våren 2021 har klubben fått in 40 nya juniorer.

– Det är jättepositivt. Vi har under pandemitiden fått in 195 nya juniorer i klubben – och bland dem finns det kanske en Tiger Woods, Annika Sörenstam eller Henrik Stenson eller någon annan. Det är kul att så många får känna på en sport som golf. En hel del kommer från sporter som innebandy eller fotboll eller vad det nu kan vara – och så kunde de plötsligt inte utöva sin sport. Så fick de testa golf – och fastnade för det! Även om fotbollen har kommit i gång igen, säger Claes Leander.

Han tillägger:

– Vi har också märkt att många unga som inte är medlemmar kommer upp och ställer sig på driving rangen, eller står och puttar och chippar. Eller hänger på ett par kompisar som spelar. Det tyder på ett extremt ökat intresse – och det är oerhört kul, säger Partilles klubbchef.

Klubbens pro-tränare Rickard Thörnqvist har funnits på Partille GK i tre år – och han märker förstås av juniorförändringen.

– Just nu har vi två tränare på klubben – men det borde vara en till. Vi kan inte ta emot fler juniorer i träning – för tränarnas tider är fulla, erkänner klubbchefen Claes Leander.

Har ökat från 27 000 ronder – till 40 000!

I en tid när många branscher gått bakåt, en tid när många fått permittera eller avskeda ... ja, då har storstadsgolfen ökat.

När restriktionerna stängde ner många verksamheter hände det i stället något på golfbanan.

– Jag tror också att det är ett storstadsfenomen. Alla klubbar som är nära storstan, oavsett om det är Malmö, Stockholm eller Göteborg, har fått mer effekt av corona än de klubbar som ligger långt ute på landet, konstaterar Claes Leander.

Han pekar mot norra Bohuslän.

– Ta Strömstad som ett exempel. Vilka åker dit? Jo, norrmännen ... som inte fått åka. Den klubben har haft det jättetufft. Det finns också exempel på klubbar i Skåne som fått permittera. Medlemmarna spelar, men det har inte kommit gäster – medan det i Göteborgsområdet har exploderat för alla klubbar, konstaterar Leander.

Statistiken visar att Partille Golfklubb under 2019 hade 27 000 ronder som spelades på banan.

Siffran under 2020 steg ordentligt – till 40 000 ronder!

– Det är kul, men också problematiskt. Dels blir det ett ökat slitage på banan, dels är det svårt att hitta starttider och spontangolfen försvinner. Förut kunde du kanske komma och bara gå ut, men det funkar inte längre. Nu måste du boka, säger Claes Leander.