Bowlinglegendaren kan få tävling uppkallad efter sig

ANNONS

Tomas Leandersson dog under tisdagen och i hans klubb är dödsbeskedet fortfarande så nära inpå att man inte riktigt hunnit bestämma sig hur han ska hyllas. Att det ska göras är dock en självklarhet.

– På något sätt kommer vi att hedra honom. Det kommer vi absolut att göra, säger Pär Svensson.

LÄS MER:Världsmästaren Martin Larsens otäcka skada – glasdörr föll över dottern

Det är andra gången inom loppet på 2,5 år som klubben förlorar tongivande spelare till cancer. 2019 dog Henrik Jacobsen och man valde då att hedra honom genom att uppkalla en tävling efter honom. Något liknande kan bli aktuellt för Tomas Leandersson.

– Vi har tidigare kört tävlingar i bortgångna spelares namn. Det kan bli aktuellt här också. Både Henke och Tomas är stora profiler inom föreningen.

Betydde mycket för Pergamon och svensk bowling

Pär Svensson minns sin kollega och vän med stor värme.

– Han har betett oerhört mycket för svensk bowling men också för Pergamon. Han var en ikon, en oerhört stor spelare. Han älskade bowlingen och gjorde sig ett namn ute i världen. Han var inte bara en duktig bowlare utan också en fantastisk person vid sidan av.

Tomas Leandersson

Tomas Leandersson är en av de bästa bowlingspelare som Sverige någonsin producerat och han har skördat stora framgångar både på hemmaplan och internationellt.

Han blev den förste spelaren att vinna fyra SM-guld i rad och har fyra VM-guld och ett VM-silver.

Han utsågs till Sveriges främsta bowlare år 1989, 1993, 1999 och 2000.

2000 valdes han även in i bowlingens hall of fame i S:t Louis, USA.

Han ledde det europeiska laget i Weber Cup mellan 2000 och 2007 och var förbundskapten för Sveriges herrlandslag i bowling mellan 2006 och 2013.

Tomas Leandersson var instrumental för de stora framgångar som Team Pergamon haft genom åren, menar Pär Svensson.

– Bowling har fortfarande ryktet om sig att vara en källarsport och inte så mycket blod svett och tårar. För 15-20 år sedan satte vi oss ner och pratade om hur vi skulle göra för att strukturera upp det som en idrott. De gav ringar på vattnet, Tomas var en av grundbultarna i det här bygget. Det lever vidare, vi fortsätter med hans tankar, arv och struktur.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS