Partille cup återvänder under 2023 och i år deltar fler lag än förut!
Partille cup återvänder under 2023 och i år deltar fler lag än förut! Bild: Maria Steén

Allt du behöver veta inför Partille cup

Partille cup 2023 blir den näst största i turneringens historia. I år deltar helt nya nationer och dessutom öppnar en klassisk spelplan återigen upp för spel.
Här kan du läsa allt du behöver veta om årets upplaga av världens största handbollsturnering.

ANNONS
|

Med start måndagen den 3 juli vankas det folkfest i Göteborgsområdet. Då är det nämligen återigen dags för världens största handbollsturnering Partille cup!

Årets upplaga blir den nästa största i turneringens historia. Endast jubileumsåret 2019, då turneringen fyllde 50, har varit större.

I år deltar fler lag och fler spelare än när turneringen återvände förra året, efter ett tvåårigt coronauppehåll.

I år får deltagarna dessutom bekanta sig med och få nya kompisar från Kap Verde. I år är nämligen första gången önationen ställer upp med ett lag.

Här är allt du behöver veta inför Partille Cup

Datum: 3–8 juli.

Deltagande lag: 1 207.

Deltagare: 21 500.

ANNONS

Antal nationer: 36.

Ny nation 2023: Kap Verde.

Deltagande landslag i European Open Championship P17: 19 (Brasilien, Kroatien, Tjeckien, Estland, Färöarna, Finland, Frankrike, Island, Israel, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Spanien, Sverige och Schweiz).

Åldersgrupper: 8–21 år.

Pojklag: 615 (51 procent).

Flicklag: 591 (49 procent).

Matcher: cirka 4 500.

Livestreamade matcher: 2 500.

Domare: 250 från 40 nationer.

Funktionärer totalt: 1 500.

Antal skolor: 40.

Antal hotell: 16.

Flickor: 591.

Pojkar: 615.

Här spelas matcherna under Partille cup

Spelplaner totalt: 71.

De 71 planerna är fördelade på Heden, Kviberg, Lundenhallen, Scandinavium och Valhalla. I år återkommer också Härlanda Park som spelplats.

Här hålls invigningen av Partille cup

Invigningen av Partille cup sker i Scandinavium klockan 20 den 4 juli. Insläpp för evenemanget sker från och med klockan 18.30.

Scandinavium rymmer 15 000 personer och arrangörerna menar att invigningen kan liknas vid en olympisk ceremoni: ”Atmosfären kring invigningen är elektrisk, nackhåren reser sig och du kommer att le av minnet för resten av ditt liv”, skriver man på sin hemsida.

Övriga datum att hålla koll på

3 juli: Dagen då spelare och ledare anländer till Göteborg. Heden Center öppnar och de första matcherna i European Open Championship, samt minihandbollsturneringen spelas.

4 juli: Utöver invigningen spelas också de första matcherna i Partille cup den här dagen.

5 juli: Gruppspelet fortsätter.

6 juli: Fortsatt gruppspel. Handboll för Alla på Heden Arena på kvällen. Ledarfest klockan 19.00 i Scandinavium. Prisutdelning Hall of Fame.

7 juli: Slutspelet inleds. Final och placeringsmatcher i European Open Championship i Scandinavium. Finalen spelas 20:30.

8 juli: Finaldag med matcher på Heden Arena, 9.00–17.30.

A-finaler Heden Arena 1 och 2.

B-finaler Heden Arena 3 och 5.

Så fungerar det med kollektivtrafiken

Alla deltagare som bokar boende via Partille cup och som betalat deltagaravgiften får ett så kallat Partille Cup Pass. Med ditt pass reser du fritt med västtrafik mellan alla boende och spelplaner under turneringen. Partille Cup Pass ingår för alla deltagare som bokar boende via Partille Cup och betalar deltagaravgiften.

Är du supporter kan du också köpa ett Partille Cup Pass och nyttja samma förmåner. Passet kostar 310 kronor för vuxna och 155 kronor för barn.

Kuriosa om Partille cup

Första turneringen: 1970.

Antal nationer som varit med sedan starten: 96.

Antal deltagare sedan starten: 521 500 stycken.

Finfrämmat: Brasilien var 1976 den första icke-europeiska nationen att delta i turneringen. Laget hette ESAB och spelare I juniorklassen. Samma år deltog de första östeuropeiska lagen, från Polen och Zagreb i forna Jugoslavien.

Flicklag: Flicklagen har alltid representerat en stor andel av lagen i turneringen. De senaste åren har flicklagen till och med varit i majoritet. (Men inte i år) De första icke-europeiska flicklagen att vinna Partille Cup var Ching-Hising från Taiwan och Koreas landslag, de båda vann 1983.

Favoritkäket: Den populäraste maträtten är köttbullar med potatismos. Totalt går det åt cirka 200 000 köttbullar under turneringen.

Resultat och matchschema för årets turnering hittar du på Partille cups hemsida.

LÄS MER:Näst största Partille Cup någonsin i sommar

LÄS MER:Soliga Öjersjö Cup lockade barn och vuxna i drivor

LÄS MER:I Västra Öjersjö i Partille älskar barnen idrott: ”Härliga känslor”

ANNONS