Sävehof cupmästare för första gången någonsin

Sävehofs damer hade aldrig vunnit Svenska cupen tidigare – tills i dag.
Efter storsegern i totalen mot H65 Höör kan Partillelaget nu titulera sig som cupmästare.
– Det är skitkul! Alla guld är roliga men det blir något extra nu, säger Sävehof-stjärnan Frida Rosell till SVT.

ANNONS
|

I fjol var Svenska cupen tillbaka i handbollen för första gången sedan 1991.

Då segrade Skuru. Nu var det Sävehofs tur att lyfta pokalen – för första gången någonsin.

Cupfinalen avgjordes över två möten, där Sävehof vann det första på bortaplan med hela 41–23. En 18-målsledning som gjorde att Sävehof hade mer än en hand på pokalen redan innan mötet i Partille arena kunde dra igång.

Tuff start krävde timeout: ”Koppla på!”

Sävehof skulle däremot få en mardrömsstart på finalen. Först missades samtliga tre shoot out-straffar (frilägen). Sen bommades passningar och avslut på löpande band – medan Leila Melcher storspelade i bortamålet.

H65 Höör kunde snabbt springa iväg till en 5–1-ledning med endast fem minuter spelade. Då valde Sävehofs tränare Jesper Östlund att ta en timeout.

ANNONS

– Koppla på alla cylindrar nu! ropade en påtagligt frustrerad Östlund till sitt lag, vilket fångades upp i SVT:s sändning.

Det dröjde ytterligare en kvart, men sen kunde seriesuveränen och storfavoriten Sävehof slutligen äta ikapp underläget. Trots uppryckningen fick Partillelaget se ett 12–14-underläge på resultattavlan.

Med första matchens resultat inräknat ledde Sävehof finalen med 16 mål med en halvlek kvar att spela.

Förlorade – men vann historisk cuptitel

Sävehof skulle fortsatt få det svårt att ta ikapp de där två bollarna även i inledningen av den andra halvleken.

Faktum är att bortalaget under en stor period hade en femmålsledning. Ett minst sagt ovanligt läge för Sävehof som har vunnit samtliga matcher den här säsongen – så väl i SHE som i cupen.

– Nu är titeln klar, men jag vill fan vinna den här matchen också, sa tränare Östlund under en timeout med tio minuter kvar och underläge 25–21.

Så blev det däremot inte.

Trots en uppryckning mot slutet av matchen förlorade Sävehof med 31–25. Det gjorde däremot ingen större skillnad för totalen. För med hjälp av 18-målssegern i det första mötet kunde Sävehof ta en historisk cuptitel, med totalt tolv mål.

– Det är jävligt roligt! Om man struntar i den här matchen är det skitkul att vinna guld, säger Sävehofstjärnan Frida Rosell till SVT.

– Det är skitkul! Alla guld är roliga men det blir något extra nu, säger hon om den historiska titeln.

Att H65 Höör vann matchen är däremot ingenting som oroar Frida Rosell inför slutspelet:

– Nej, det är kul med lite motstånd. Det är bara roligt!

Cupsegern är Sävehofs första någonsin på damsidan. Damlaget tog klivet upp till högstaserien för första gången 1991 och vann sitt första av nu 15 SM-guld 1993. Svenska cupen spelades mellan 1968–1991, innan den var tillbaka 2022 efter 31 års uppehåll.