Jonas Rindefjell: Varför växer det så dåligt i Furulundsrondellen?

Det utlovades en ängsyta som skulle gynna flora och pollinerande insekter. Ett år efter budgetsatsningen på Furulundsrondellen är det dock inga bin i sikte. Inte så konstigt, det ser mest ut som ett grustag med ogräs. Är det någon som glömt så?

ANNONS

Förra året jublade trafikanterna som åker fram och tillbaka på Landvettervägen. Tre cirkulationsplatser (Furulund, Osbäcksvägen och Nya Öjersjövägen) var efter förseningar redo att ta emot de runt 20 000 fordon som dagligen passerar här.

En insändarskribent i Partille Tidning reagerade på utseendet i rondellerna som beskrevs som en triss i sandlådor. Då kom det fram att det inte fanns någon plan på utsmyckning från kommunens sida. Istället gick man på Trafikverkets budgetvariant med ängsgräs som skulle gynna flora och pollinerande insekter.

En fröblandning av svenska ängsblommor och hälften ängsgräs skulle planteras. Sedan skulle Trafikverket slå ängsytorna och samla in slåttern varje år för att få ängsblommorna att trivas.

Nya Furulundsrondellen ett år efter frädigställandet

Nu har det gått ett år. Cirkulationsplatsen i Furulund har jag stenkoll på efter som det är min hemmarondell. Än så länge är det inget paradis för bin. Det ser fortfarande ut som ett grustag med några få ogräs som sticker upp. Jag tog mig friheten att inspektera rondellen närmare och trotsade trafiken för att göra en okulär besiktning på plats. Och fann utspridda grästuvor och faktiskt en maskros. Några ängsblommor såg jag inte röken av. Mest var det grus, grus och grus. Eller som Robert Broberg skulle uttryckt det: ”Det är öken”.

Det varnades dock ifjol för att det skulle ta tid innan resultatet syns. Nu är jag ingen hortonom men mitt lekmannaöga säger mig att växtligheten på ett år är skral och nästan obefintlig. Är det någon som glömt att så? Den nya rondellen på Nya Öjersjövägen har betydligt bättre växtkraft även om den inte heller är någon skönhet. Osbäcksvägen är väl ett mellanting mellan sina rondellgrannar.

Nu är jag partisk så det förslår, eftersom jag bor i området. Men borde inte Furulunds centrum, som ska utvecklas och växa de kommande åren, förtjäna mer än grus och några grästuvor som pynt i den dubbelfiliga cirkulationsplatsen?

Det är till och med så man längtar tillbaka till de vilda tallbuskarna som fanns i rondellen innan den byggdes om. Och de var verkligen inte vackra.

LÄS MER:Miljöspecialist följer sådden i Furulundsrondellen

LÄS MER:Replik: Rondeller anpassas till att gynna flora och pollinerande insekter

LÄS MER:Triss i sandlådor – rondeller behöver utsmyckning

LÄS MER:Vem är den mystiske rondellmannen?

ANNONS