Bylinebild på chefredaktör Jonas Rindefjell på Partille Tidning.
Bylinebild på chefredaktör Jonas Rindefjell på Partille Tidning. Bild: Mia Höglund

Jonas Rindefjell: Pressfrihetens dag väl värd att fira

Pressfrihetens dag den 3 maj är en dag att fira för alla. Även här i Partille. För lek med tanken att det fria ordet sattes bakom lås och bom. Då hade någon annan bestämt hur jag skulle skriva den här texten som du nu läser.

ANNONS
|

På vår lokala tidningsredaktion bestämmer vi självständigt hur vi gör urval och hur vi presenterar våra nyheter. Varken makthavare, ägare, annonsörer eller enskilda prenumeranter har någonting att säga till om när det gäller innehållet som redaktionen producerar. De behöver inte vara nöjda med det vi rapporterar om, men de kan inte styra hur vi ska skriva eller hota oss till tystnad. Det är pressfriheten i ett nötskal.

Jag har jobbat som chefredaktör i ungefär 15 år på lokala tidningar. Mitt yrkesval garanterar knappast popularitet i alla läger, trots att jag drivs av journalistikens oberoende och lever efter pressetikens regler.

Jag har genom åren varit med om att annonsörer har bojkottat tidningen på grund av artiklar som vi publicerat på redaktionen. Jag har personligen blivit utsatt för politiska drev från både höger och vänster av politiker som inte har varit nöjda med journalistiken, oavsett hur noggrann jag har varit med pressetiska överväganden.

ANNONS

Det går inte att göra alla nöjda, jämt. Och så ska det heller inte vara. Poängen är att vi är fria att göra dessa avväganden, om vi bedömer att det är något som allmänheten bör få reda på.

Med frihet följer ansvar. Vårt uppdrag är inte att forma verkligheten utan att skildra den för läsarna. Och vi gör det genom en egen neutral nyhetsvärdering. Det oberoendet är egentligen det som är pressfrihet och det som garanterar att du som läsare kan lita på din tidning. Det ska vi på tidningen värna, inte bara på pressfrihetens dag utan varje dag, året om.

Pressfrihet får vi med modersmjölken i Sverige. Men blickar du utåt i världen är det långt ifrån en självklarhet. Varje år fängslas och mördas journalister runt om i världen där det inte finns någon pressfrihet (Enligt organisationen Reportrar utan gränser är det sedan årsskiftet 548 journalister i världen som har fängslats och 6 som blivit dödade).

I dag är det 30 år sedan som FN:s generalförsamling utropade 3 maj till världsdagen för pressfrihet för att manifestera hur viktigt det är med det fria ordet. Att det inte är något vi kan ta för självklart. Därför borde alla fira pressfrihetens dag!

Norge bäst på pressfrihet – Nordkorea sämst

Varje år sedan 2002 publicerar Reportrar utan gränser sitt pressfrihetsindex. Indexet är ett viktigt verktyg för påverkan. Indexet rankar 180 länder och regioner utifrån situationen för pressfrihet och frihet för journalister.

Topp-10 länder med störst pressfrihet 2022

1. Norge

2. Danmark

3. Sverige

4. Estland

5. Finland

6. Irland

7. Portugal

8. Costa Rica

9. Litauen

10. Liechtenstein

Tio länder med minst pressfrihet 2022

171. Syrien

172. Irak

173. Kuba

174. Vietnam

175. Kina

176. Myanmar

177. Turkmenistan

178. Iran

179. Eritrea

180. Nordkorea

Källa: Reportrar utan gränser

LÄS MER:Polisens teori: Justin Bäver centrum för knarkhandel

LÄS MER:Skattebetalarnas nota – efter nyckelstölden i Partille arena

LÄS MER:Ett år med nya vårdschemat i Partille – hur har det gått?

ANNONS