Petra Mede, Arvingarna och Helena Paparizou har gjort ett stort avtryck i Melodifestivalen och Eurovision. Därför står SVT i en stor tacksamhetsskuld till Partille.
Petra Mede, Arvingarna och Helena Paparizou har gjort ett stort avtryck i Melodifestivalen och Eurovision. Därför står SVT i en stor tacksamhetsskuld till Partille. Bild: Sergey Ponomarev

Jonas Rindefjell: Därför borde Partilleborna bojkotta Mello 2023

Om barnen hemma gapar om att se på Mello på lördag gäller det att stå på sig. Alla Partillebor borde bojkotta musikspektaklet som hamnat alldeles snett i år. SVT borde helt enkelt skämmas, anser Partille Tidnings chefredaktör Jonas Rindefjell.

ANNONS

Ända sedan Sävedalens stolthet Petra Mede briljerade som ensam programledare för Eurovision 2013 (och sedan gjorde ännu en bejublad insats i Eurovision 2016) har det stått klart att Melodifestivalen och dess organisation står i en oerhört stor tacksamhetsskuld till oss här i Partille. Det var själva grädden på moset i en Mellohistoria som har Partille att tacka för mycket.

2017 var det nog därför många Partillebor som höjde på ögonbrynen när startfältet saknade en artist med koppling till Partille. Hade SVT gjort en tabbe? Misstag kan ju alla göra.

Året efter bekräftades misstankarna om att SVT helt enkelt struntade i kommunen vars invånare befinner sig ”Mitt i det goda livet”. Och liv måste det ha blivit.

Inför 2019 förstod SVT att ett allvarligt misstag hade begåtts. Tacksamhetsskulden skulle betalas av. Givetvis skulle Partille vara representerat i Melodifestivalen. Man dammade av Arvingarna, som satte Partille på Mellokartan när de vann tävlingen redan på 90-talet. De goa gubbarna gjorde succé och final blev det av bara farten.

2020 tillstötte dock nya frågetecken. Visserligen var det Coronapandemi men återigen hade Mello ett startfält utan Partillekoppling. Detta kompenserades sålunda 2021 med dubbel Partillenärvaro i form av Lillasyster och Arvingarna. Och ifjol höll Lillasyster Partillefanan högt.

Partille har en självklar del i Mellos framgångar

När tävlingen nu drar igång på lördag inser jag att SVT tror att tacksamhetsskulden är avbetalad. Var är Partilleartisterna? Med ränta på ränta och en del högst tvivelaktiga kalkyleringar är min bild att Partille ska ha obligatorisk närvaro varje år fram till 2030. SVT borde helt enkelt skämmas om man har en avvikande åsikt här.

Nu bör det dock poängteras om man har handen på hjärtat: SVT kan ju ha en överraskning i form av en hemlig artist när spektaklet drar igång i Göteborg.

Det är nog lika bra att man inte dömer ut det här på förhand. Man är ju oskyldig till dess att motsatsen har bevisats. Gapar barnen hemma kommer jag därför motvilligt bänka mig framför tv:n. Om Partilles superstjärna Helena Paparizou (som vunnit Eurovision) dyker upp och tar alla med häpnad i en ballad med A36 kommer jag att skrika rätt ut: ”Allt är förlåtet, SVT!”.

LÄS MER:Partilledottern Jessica ansvarar för ljudet på P3 Guld

LÄS MER:Melodifestival-räven Hadar om nutidens tävling: ”Plastig”

ANNONS