Yllebron förfinas – ska symbolisera glädje: ”Harmonisk”

Den tråkiga, gråa Yllebron är inte längre grå. Målningen av den är nu i gång och förväntas bli klar nästa vecka. Men det är dag och natt att måla på en betongvägg och på en tavla som Maria C Bernhardsson är van vid. Och bland folk.
– Det är annorlunda att måla när någon står och tittar på, säger hon.

ANNONS

Maria C Bernhardsson har alltid varit fascinerad av hus och färger. Detta märks inte minst på hennes målningar och hennes senaste projekt, Yllebron. Uppdraget att måla den har hon fått från kommunen. I sitt arbete har hon också fått välja fritt vad för slags motiv det skall vara. Och det är något som hon tycker om allra mest.

– I de här formerna kan man se byggnaderna från Partille. Här ska det bli något som symboliserar kulturen, säger Maria C Bernhardsson.

Färgen är något som också står henne nära. Hon tycker om att blanda de olika nyanserna och kontrasterna. Något som kommer utgöra Yllebron.

– Jag har hållit mig till olika gröna och gråa nyanser. Och sedan har jag lagt till gul och rosa. Jag vill att det ska vara harmonisk färgställning och passa in i naturen, berättar hon.

Bromålning är annorlunda

På en vanlig dag målar Maria C Bernhardsson tavlor inomhus utan några störningsmoment. Men att måla bron skiljer sig från en tavelkonst. Det är mycket förenklat än vad hon brukar måla eftersom här har finns en ritning som hon utgår ifrån.

Men när hon målar sina egna tavlor är det ett annorlunda tankesätt, hon kör med flera tunna lager där hon målar, låter dem torka och sedan måla igen. Det som skiljer sig är att målningen sköter sig själv där, hon tänker inte på den mycket men Yllebron är en svårare nöt att knäcka.

– Här måste jag verkligen tänka för annars blir det fel och då blir också nästa färg fel. Det blir också en utmaning att måla på stenblocken som är ojämna och så finns det hål där, berättar Maria C Bernhardsson.

”Annorlunda när folk tittar på”

Att stå på en ställning som är fem meter hög och instabil gör inte jobbet lättare heller. Och det i kombination med vind som ständigt gör sig hörd.

– Folk går med sommarklänningar men jag står här i mössa och dunjacka, det blir som ett blåshål, man måste hålla i sig, säger hon.

Trots utmaningarna har hon fått en positiv respons på sitt arbete. Det är flera, nyfikna personer som har kommit fram till henne och haft en fin dialog och frågat vad hon gör. Det är något som Maria C Bernhardsson uppskattar.

– Folk som går förbi blir glada över att kommunen gör något med detta område. Sen är det roligt att få avbrott. Jag kan stå här i tolv timmar och bara måla så det är bra att folk kommer och avbryter, säger hon och fortsätter:

– Men det är annorlunda att måla när någon står och tittar på.

Snart klar

Nu befinner sig Maria C Bernhardsson i slutfasen av sin konst. Lagom till nästa vecka tror hon att bron ska vara färdigmålad och är spänd på att se slutresultatet.

– Man kan ju ana hur det blir men det blir en helt annan sak när ställningarna tas bort. Det ska bli jätteroligt att se, säger hon.

Vad ska den skicka ut för budskap?

– När jag målar vill jag att man blir glad när man ser på mina tavlor. Man ska bli nyfiken och det är så med den här också, säger hon och fortsätter:

– Det är dolda former men har man lite fantasi så kan man se det.

LÄS MER:Så smyckas Yllebron – kommunen bjuder skeptiker på konstrunda

LÄS MER:Susanne slutade på banken – hängav sig åt konsten

LÄS MER:Maria och Ulrica lever på konsten: ”Prata högt om dina drömmar”

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS