Världskända pippin tillbaka i Jonsered: ”Dra mig baklänges!”

Jonseredsbon Jann Hansen har stenkoll på djuren kring Säveån och har i flera år tagit fantastiska bilder på dem. För femte året i rad har han återigen stiftat bekantskap med en ovanlig och världsberömd vit bofink, som kommit på besök.
– Den här fågeln är väldigt sällskaplig, säger han.

ANNONS
|

I flera år har Jonseredsbon Jann Hansen gett sig ut i naturen längs Säveån för att fånga det rika djurlivet i området på bild.

En dag för fem år sedan såg han något mycket ovanligt i kameragluggen. Det handlade om en bofink som var alldeles vit på huvudet.

Sedan dess har fågelns pigmentförändring spritt sig och för någon vecka sedan återvände den till Jonsered för femte året i rad. Jann Hansen var sin vana trogen där med kameran i högsta hugg.

”Dra mig baklänges, den vita bofinken är tillbaka i Jonsered för femte året i rad. Smått otroligt men himla kul”, skrev han på Facebook i samband med det kära återseendet.

ANNONS

När Partille Tidning når Jann Hansen berättar han att han är ute i naturen för att återigen försöka fånga fågeln på bild.

– Jag gick precis ut, förklarar han.

Fågeln dyker upp under samtalet

När Partille Tidnings reporter påtalar att det hörs fågelkvitter i bakgrunden visar det sig att det handlar om den bevingade huvudpersonen.

– Det är den! Den vita bofinken, säger Jann Hansen.

Han berättar att fågeln är ovanligt sällskapssjuk.

– Den här fågeln är väldigt sällskaplig ibland, vilket är lite ovanligt. Jag tror att den är van vid människor från platsen där den vistas på vintern. Den väcker uppseende var den än är. Den ser ju ut lite som kanariefågel som har rymt.

Bofinkens relativa oskygghet har underlättat när det kommer till att ta bilder på den.

– Men det kräver en del tålamod. Den befinner sig i tät skog, så det blir ofta någon pinne eller kvist i vägen, säger Jann Hansen.

Blivit världskändis

Genom Jann Hansens bilder har den vita bofinken blivit världsberömd.

– Jag kontaktades av en kurator på Natural History Museum i London. Han har skrivit en avhandling om fåglar med pigmentförändringar och var intresserad av den här bofinken.

Att fågeln trivs så bra vid Säveån gör den extra intressant för forskare, menar Jann Hansen.

– Det som är speciellt med den här bofinken är att vi har kunnat följa den i flera år, eftersom den återvänder. När man hittade en vit koltrast i Slottsskogen väckte det uppmärksamhet, men den var bara där ett år och kom inte tillbaka till skillnad från den här.

Tusentals följare

Jann Hansen visar upp sina bilder på sin Facebooksida ”Jann King Hansen. Wildlife Photography”. Sidan har i dag närmare 3 000 följare, från hela världen, något som fotografen själv aldrig kunnat tänka sig.

– När jag drog igång sidan för sex år sedan trodde jag att jag kanske skulle få 75 följare i form av nördar som jag själv, men det blev en mycket större spridning än jag trodde. Det är bara positivt, jag har utvecklats i mitt fotograferande och det har även varit utvecklande på flera andra plan.

Hur är det med djurlivet längs Säveån?

– Tyvärr måste jag säga att det blivit färre fåglar just vid ån och det är inte bara jag som upplever det. Många säger att de delar den uppfattningen. Sedan är frågan om det är tillfälligt på grund av pandemin, där fler människor än vanligt rört sig i naturen. Vi får hoppas att det inte är permanent.

LÄS MER:Tillbaka från savannen – med målande naturfoton

LÄS MER:Papegojan Apollo flög bort – hittades i träd i Partille

LÄS MER:Fridlyst lav – joker i leken i planerna kring nya Furulund

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS