Arkivbild Sahlgrenska universitetssjukhus.
Arkivbild Sahlgrenska universitetssjukhus. Bild: Sanna Tedeborg

VGR lämnar förstärkningsläget

Fortsatt högt tryck på vården – men Västra Götalandsregionen lämnar förstärkningsläget. Regionen återgår till ett mer normalläge.

ANNONS
|

Dagen innan nyårsafton gick Västra Götalandsregionen upp i förstärkningsläge för att kunna hantera den höga arbetsbelastningen. Nu återgår regionen till ett mer normalt läge.

– Det är fortfarande ansträngt i vården, men vi ser en stabilisering. Vår förmåga att arbeta tillsammans och hjälpas åt har visat sig vara framgångsrikt, säger regiondirektör Håkan Sandahl i ett pressmeddelande.

Flera åtgärder som sattes in kommer dock att fortsätta under en tid, till det handlar om förstärkt vård och en fortsatt särskild organisation för barnsjukvård skriver regionen:

”Bland annat kommer både vårdcentraler och jourcentraler ha fortsatt utökade öppettider, och 1177 kommer att ha förstärkt bemanning.”

ANNONS

Omfattande smittspridning

Bakgrunden har varit den våg av RS-virus, covid-19 och influensa som sköljt över sjukvården. Många har även blivit inlagda på sjukhusen under vintern.

Det kombinerat med sjukfrånvaro bland sjukvårdspersonal ledde till att vården blev mycket svår att genomföra kring julhelgerna, konstaterar regionen i pressmeddelandet.

Rekommendationerna gäller fortsatt

Västra Götakland har tidigare gått ut med rekommendationer för att stävja smittspridning, till exempel rekommendationen att hålla barn hemma från förskolan om det finns ett syskon under sex månader i familjen. Dessa rekommendationer har förlängts till den 22 januari.

– Det är viktigt att understryka att vården fortfarande är ansträngd, med ovanligt hårt tryck. Det finns också en risk att smittspridningen ökar igen när vi går tillbaka till skolor och arbetsplatser efter julledigheten. Vi följer utvecklingen noga, säger Håkan Sandahl, i pressmeddelandet.

ANNONS