Vårmarknad på Herrgården med fokus på gediget hantverk

Då var det dags för den årliga vårmarknaden på Herrgården mitt i Partille. Efter två års uppehåll var den tillbaka igen – vilket gladde besökarna.

ANNONS
|

Partille hemslöjds- och konsthantverksförening har haft vårmarknad på Herrgården under tre dagar. Söndagen är sista dagen och hit hittar besökare från både Partille och andra långväga håll. Pia Wockatz sitter i kassan och tar betalt för de hantverk som besökarna vill slå till på.

Pia Wockatz är själv med i Partille hemslöjds- och konsthantverksförening och satt som kassör under söndagen på vårmarknaden.
Pia Wockatz är själv med i Partille hemslöjds- och konsthantverksförening och satt som kassör under söndagen på vårmarknaden. Bild: Shamiram Demir

– Vi är äntligen tillbaka, det har varit lite dött så att säga, säger hon om att vårmarknaden haft ett par års uppehåll på grund av pandemin.

De som kommer vill gärna köpa presenter att ge bort till påsken.

– De vet att det är kvalitet och att det finns mycket att välja på.

ANNONS

Bygger modellbåtar som förr

Gustav Stolk är en av de som ställer ut sina alster till försäljning. Han har tidigare varit skeppsbyggare av stora fartyg på Götaverken i Göteborg. Som pensionär gjorde han en optimistjolle till barnbarnet. Och med på vårmarknaden har han gått ner ytterligare ett snäpp i storlek och gjort flera modellbåtar.

– Jag bygger dem precis så som man gjorde förr i världen.

Han visar upp en mindre träbåt som har cirka 500 små pinnar som håller ihop den.

– I stället för att använda spik och nit så pinnade man ihop dem förr i världen med träpinnar, så det finns ingen metall över huvud taget i den, säger han stolt.

Men det måste varit en del pill?

– Det är mycket mycket pill, men det är ett trevligt jobb. Och lite grann är det att behålla en tradition i hur man förr byggde båt.

Gustav Stolk har tidigare varit skeppsbyggare av stora fartyg på Götaverken i Göteborg och bygger numera modellbåtar.
Gustav Stolk har tidigare varit skeppsbyggare av stora fartyg på Götaverken i Göteborg och bygger numera modellbåtar. Bild: Shamiram Demir

Han försöker få sålt av en del alster så han kan fortsätta med slöjden i hemmet i Kåbäcken. Dessutom är han cirkelledare i en slöjdkurs i Göteborg.

– Jag kan inte stapla huset fullt av grejer, jag måste bli av med det så jag kan fortsätta bygga mer, säger han och är nöjd med helgens försäljning.

Karin Laursen: ”Det är roligt att titta på vad folk har för sig hemma i stugorna”

Gustav Stolk är aktiv utställare på flera håll i regionen. Vårmarknaden i Partille är alltför kort, anser han, och jämför med Tjörn slöjd som spänner över tre veckor.

– Tre dagar är för kort tid, jag hade önskat att ha den längre naturligtvis.

Eva Roberg och väninnan Karin Laursen har varsin påse i handen. De har vunnit på lotteriet och fick med sig en mugg i keramik och en inslagen skål som de visar upp. Båda stickar själva på fritiden och brukar komma på vårmarknaden.

– De är helt fantastiska på att tillverka, säger Eva Roberg.

Eva Roberg och väninnan Karin Laursen  fick med sig en del vinster från vårmarknaden.
Eva Roberg och väninnan Karin Laursen fick med sig en del vinster från vårmarknaden.

Särskilt Gustav Stolks alster var de imponerade över.

– Det är roligt att titta på vad folk har för sig hemma i stugorna, säger Karin Laursen.

Nu är det uppehåll med marknader fram till julen för Partille hemslöjds- och konsthantverksförening.

LÄS MER:Fyndsugna sökte skydd från solen – på megaloppis i arenan

LÄS MER:Höstmarknaden i Sävedalen är tillbaka

LÄS MER:Hon blev ”Årets uppstickare” – gör succé med modeinspirerade bärsjalar

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS